20
jul
2004

Bolivia vägrar sälja gas till Chile

RIO DE JANEIRO/SDS

Den bolivianska regeringen är inte längre beredd att sälja naturgas till sin ärkefiende Chile i utbyte mot en hamnstad vid Stilla havet. Det är ett av de politiska efterspelen från den nyligen genomförda folkomröstningen om hur Bolivia bäst ska ta tillvara på sina enorma naturgastillgångar.

– Att exportera till Chile i det läget vi befinner oss nu är otänkbart, sa Bolivias president Carlos Mesas medan han hastade förbi lokala medier i huvudstaden La Paz.

En av nyckelfrågorna i den för hans del lyckade omröstningen var att fråga befolkningen om den överensstämmer med hans politik att “använda naturgastillgångarna som en strategisk resurs för att uppnå en permanent tillgång till Stilla havet”. Carlos Mesa försöker utnyttja den akuta energikris som genomlevs i Chile för att ge sitt land den exportmöjlighet Bolivia behöver för att kunna omsätta sin största och kanske enda kvarvarande råvara.

Efter söndagens omröstning står det klart att en majoritet av Bolivias befolkning ställer sig bakom initiativet. Men Chile är inte med på noterna. Landets president Ricardo Lagos vill inte ens inleda förhandlingar.

– Ärligt talat så förstår jag inte vad de vill säga med sitt gas mot hav. Om det är så att de vill exportera så är det klart att vi kan ställa upp med en gratis frihamn under den tid det är nödvändigt. Det är en helt annan sak att vilja diskutera våra länders gränser. Det kan jag inte riktigt förstå, säger Ricardo Lagos.

Allt sedan Bolivia förlorade sin kustremsa till Chile under Salpeterkriget mellan 1879 och 1883 har kontakterna mellan länderna varit ansträngda. Sydamerikas fattigaste land har varit tvingad att använda sig av de chilenska hamnstäderna Antofogasta och Arica för att importera och exportera sina varor, vilket inneburit höga skatter, tull- och hamnavgifter.

När Bolivias förre detta president Gonzalo Sánchez de Lozada förra året skrev på ett avtal om att exportera naturgas till USA och valde ett använda en chilensk hamn för utskeppningen tog det fyr igen i den känsliga frågan. Enligt avtalet skulle Chile tjäna en viss procent på varje kubikmeter utskeppad naturgas till USA. Det skapade grogrund till en månads konflikt som kostade 80 människor livet och slutade med att Sánchez de Lozada tvingades fly landet.

När hans ställföreträdare, historikern och TV-journalisten Carlos Mesa, tog över i oktober förra året lovade han att skapa lugn i landet och låta folket demokratiskt få bestämma hur de tycker att regeringen ska handla i frågan om landets enorma naturgastillgångar. Carlos Mesa organiserade landets första folkomröstning någonsin och förklarade att han vid ett nederlag kommer att ställa sin post till förfogande

Det behövde han aldrig göra. På alla de fem frågorna som regeringen ställde till befolkningen fick den en stark majoritet med sig. Vilka, bland annat, gällde ett klartecken till ökad gasexport, större befogenheter för staten att ta ut högre skatter av de utländska företag som arbetar med att utvinna naturgasen i landet och att stärka statens inflytande i processen med att förädla gasen.

Nu återstår att lösa exportfrågan för det kustlösa Bolivia. Naturgasen till Argentina är det inga problem med. Den har Carlos Mesa redan lovat att dubbla till åtta miljoner kubikmeter om dagen. Villkoret är däremot att Argentina inte får sälja vidare en enda molekyl till det energifattiga Chile. Den pressen vill Bolivia fortsätta att hålla på sitt grannland med en sammanlagd kustremsa på 430 mil.

Det är den utlovade naturgasen till Mexiko som gör att Bolivia behöver en hamnstad.

HENRIK JÖNSSON

2004-07-20

Kommentera