23
aug
2008

Brasilianare börjar gilla rattfyllerilag

RIO DE JANEIRO/GP

När kongressen tog krafttag mot rattfylleri protesterade befolkningen. Men första månaden minskade vägarnas dödsoffer med 15 procent – och nu vänder opinionen.

Parkeringsplatsen utanför grillrestaurangen Porcão vid Botafogobuktens inlopp i Rio de Janeiro är ovanligt tom. Taxikön är längre.

— För oss är det super, berättar taxichauffören André Cordeiro, 37 år, och smäller upp ett spralligt leende.

Den senaste månaden har han fått tjugo procent fler körningar vid lunchtid. Om kvällarna ökar körningarna med upp till fyrtio procent.

— I början märkte vi inte mycket. Folk gillade inte den nya lagen och körde hem lika fulla som vanligt. Men sedan hände något. Jag tror det är de höga böterna som avskräcker, säger André och öppnar bildörren för en lunchgäst.

Nästa taxi i kön tillhör Sônia Carneiro, 52 år. Hon rullar fram sin bil för att hämta upp nästa lunchgäst.

— Gränsen är väldigt hård. 0,2 promille. Det räcker du tar en öl eller ett glas vin så är du i riskzonen. Folk vågar inte chansa, säger hon och sätter på sin taxameter.

Längre bort vid restaurangentrén står en man i röd skjorta. Han ser inte lika glad ut. Lidio Oliveira är 42 år och anställd av Porcão för att ta emot gästernas bilar och parkera dem. När gästen ätit klart, plockar han fram nycklarna, kör fram bilen och ställer den på tomgång framför utgången.

— Jag vet inte hur länge till jag kan behålla jobbet. Vi är tre som tar hand om gästernas bilar nu. Fortsätter folk att ta taxi till restaurangen kommer bara en av oss att behövas, säger Lidio som försörjer en familj på sin lön och dricks.

Länge har Brasilien varit ett land som inte sett allvarligt på rattfylleri. Råkade en berusad förare köra över en familj på trottoaren var det bara att vägra blodprov när polis och ambulans anlände. Enligt den gamla lagstiftningen var en åklagare tvungen att fatta beslut om ett eventuellt blodprov först. Eftersom rättsväsendets kvarnar mal långsamt i Brasilien var alkoholen för länge sedan gått ur blodet när åklagaren gett sitt klartecken. Rattfylleristen kunde i lugn och ro ta en taxi hem och sedan svara nej på frågan i rätten om han varit berusad. Det var upp till åklagaren att bevisa motsatsen.

Att tiotusentals dött i trafiken varje år på grund av den liberala lagen har inte hjälpt. Det stora ölbolagets lobbygrupp har alltid varit starkare. Det brasilianska bryggeriet Ambev, som ingår i världens största ölkoncern Inbev, misstänks för att ha betalt ett åttiotal parlamentariker för att förhala en effektivare rattfyllerilag. Den så kallade «Lobby da Cerveja», Öllobbyn, har också motarbetar ett förbud av ölreklam i TV och ett förbud mot försäljning av alkohol på landets vägkrogar.

Att kongressen nu lyckades få genom den nya rattfyllerilagen, som går under namnet «Lei Seca», torrläggningslagen, är ett bevis på att saker och ting håller på att förändras i Brasilien. Förutom att promillegränsen är sänkt till 0,2 promille, samma som i Sverige, är den stora skillnaden att misstänkta rattfyllerister numera får blåsa i digitala alkoholmätare. Resultaten gäller som bevis i rätten. Har föraren över 0,2 promille alkohol i kroppen bötläggs personen med 4 800 kronor, vilket är mer än hälften av en vanlig brasiliansk månadslön.

Överstiger alkoholhalten 0,3 promille dras även körkortet in under ett år. Har föraren mer än 1 promille i blodet döms personen till fängelse mellan sex månader och tre år.

När den nya rattfyllerilagen presenterades inför skollovet i juli var det många som skakade på huvudet. Restaurangägare och gäster samlades utanför kongressen i huvudstaden Brasília och protesterade. Ambevs advokater eldade på missnöjet och menade att lagen stred mot konstitutionen. Opinionen blev så stark att det nationella TV-bolaget Rede Globo fick gå ut på stan för att låta folk ställa sina funderingar direkt till makthavarna.

— Hej, jag heter Ana och är hemmafru. Jag undrar om lagen även kommer att gälla oss skötsamma medborgare som inte rumlar runt på stan, utan kanske bara tagit något glas på ett födelsedagskalas eller bröllop?

En annan kille ville veta om vatten kan hjälpa till att reducera alkoholhalten i blodet.

— Hej, jag heter Marcos och är revisor. Jag tar alltid ett glas vatten till varje whisky när jag är på krogen. Jag känner mig sällan berusad när jag kör hem. Kan jag ändå stoppas av polisen?

En tredje undrade hur hon skulle göra när hon varit på en romantisk träff.

— Hej, jag heter Eliane och är jurist. Om jag tar två glas vin på en dejt och polisen stoppar mig, har jag då rätt att överklaga?

Frågorna visade att brasilianarna blev tagna på sängen av den moderna lagstiftningen.

En månad senare pekar statistik på att budskapet ändå gått hem. Under semestern i juli sjönk antalet dödsolyckor på vägarna med femton procent.

— Jag tycker vi är på rätt väg. Det är klart att det är hårt för oss krögare. Men vi kommer igen. Det gäller att rädda liv först, säger Nelson Rubens, 30 år, och föreståndare för baren Belmonte på strandavenyn i stadsdelen Flamengo.

För att inte förlora fler kunder har baren investerat i en minibuss som kan ta upp till tretton passagerare.

— Under lunchen hämtar vi och lämnar våra gäster som arbetar i stadsdelen. Det är vår enda chans. När det är varmt ute vill folk gärna ha en öl till lunchen, säger han.

Deras populära happy hour om torsdagskvällarna har däremot nästan helt dött ut.

— Folk är väl lite chockade och vet inte hur de ska göra. När de väl kommer på att de kan samåka eller dela taxi så tror jag de kommer tillbaka, säger barföreståndaren.

HENRIK JÖNSSON

2008-08-23

FAKTA

Brasilianska Ambev är världens femte största bryggeri. De tillverkar bland annat Brahma. För några år sedan gick bryggeriet samman med Interbrew i Belgien och bildade Inbev som blev världens största ölproducent. Förutom Brahma tillverkar Inbev bland annat Stella Artois, Beck´s, Löwenbräu, Staropramen, Leffe, Boddingtons och Hoegaarden. I juli i år köpte koncernen upp amerikanska Anheuser-Busch som tillverkar Budweiser.

Kommentera