6
Apr
2018

Det bipolära Brasilien

 

Lula vinkar från metallförbundets lokal i São Bernardo

Lula vinkar från metallförbundets lokal i São Bernardo

Jag får mycket skit för min bevakning av korruptionsdomen mot Lula da Silva. De flesta som hör av sig är vita brassar som bor i Sverige eller rika svenskar som bor i Brasilien. De försvarar häxjakten av Lula och menar att om han blir fängslad så kommer trovärdigheten för Brasilien att återuppstå. Jag tror tvärtom. Fängslandet av Lula visar att rättsväsendet politiserats, vilket skapar ett allvarligt prejudikat som gör rättvisan i ett av världens mest orättvisa länder ännu mer godtycklig. Här är några artiklar som jag skrivit den senaste veckan. »Ökat politiskt våld kan försena Brasiliens val«, »Brasiliens HD: Lula ska fängslas«, »Chockbesked för Lula: kommer att fängslas under fredagen«, samt min uppskattade analys om det bipolära Brasilien.

6 Svar

 1. Marlizia Cortez

  Jag förstår precis vad du menar. Det tråkiga är att du är inte ensam och det handlar inte bara om Lula. Om man uttalar sig om socialorättvisa i Brasilien eller segregering i Sverige med folk som inte upplevt det själv är det ofta folk svarar med personangrepp. Tyvärrr.

 2. Lennart Kjörling

  Ja det är ett mycket intressant fenomen. Det är ju uppenbart att det inte finns några bevis i detta fallet. Ändå döms han. Det jag funderar på är varför det är så svårt att etablera den sanningen i Sverige, framförallt i media

 3. Fredrik NIlsson

  Lula har mest kämpat för att berika sej själv. Han lever (levde) ett liv i lyx from alla pengar han stulit. Korrumptionen i Brasilian genomsyrar allt, och det förstör möjlighenen för ett bättre Brasilien. Det är som syra som fräter sönder alla instutioner. Folk som bor i Sverige kan inte förstå hur brett och djupt korruptionen går i ett land som Brasilien.
  För första gången på länge försöker landet ta itu med detta problemet. Dom har inte bara kommit efter Lula. Dom har också fängslat Marcel Odebrecht som är en av dom rikaste männen i landet. Inte förrän dom miskar korruptionen kan dom börja bygga ett samhälle där dom fattiga också kan ha det bättre.

 4. Fredrik, jag håller inte med dig och skulle våga påstå att Lula är en av de brasilianska politiker som berikat sig minst under sin tid vid makten. För en månad sedan var jag utanför hans hem i förorten São Bernardo. Han bor i ett sunkigt höghus från 1980-talet. Inte ens en vanlig kommunpolitiker skulle bo så dåligt. Alla andra fd brasilianska presidenter bor i lyxkåkar eller lyxlägenheter. Angående korruptionen håller jag dock med dig. Den genomsyrar hela samhället och fräter sönder institutionerna.

 5. Fredrik Nilsson

  Att andra politiker har berikat sej ännu mer tvivlar jag inte en sekund på, men Lavo Jato är en dom största mut/korruptionsskanderna i historien, och det var Dilma och Lula som orkestrarade denna muthärva. (Dessutom har många högt uppsatta föetagsledare också åkt dit) Andra politiker och presidenter borde också bli åtalade, men man måste börja någonstans. Vi får hoppas att rättprocesserna skapar nog med rädlsa så att framtida makthavare och företagsledare ändrar sitt beteende. Annars kommer Brasilien förbli framtidens land…

 6. Ja du Henrik, ”dä ä int lätt å förklar för en som int begrip” som han sa Stenmark, även om du gör ditt bästa! Svårt att förklara för svenskar, svårt för brassar, som inte vill förstå. Som till varje pris vill ha kvar herraväldet och pseudoslaveriet, som inte klarar sig utan hembiträden och inte anser sig ha råd att ge dom anständiga arbetsvillkor, och som samtidigt beklagar sig över våldet och bristande säkerhet, och inte vill förstå sammanhangen. De makthavande ligger bakom mördandet, polisen mördar, knarkhandlarna mördar, folket mördar, moralen och rättvisan är helt ute, värst bandit vinner! Ändå finns den stora massan som tror på Lula och hans ideologi, Lulas popularitet ligger i topp. Vi får hoppas att massan står på sig och att de internationella påtryckningarna blir tillräckligt allvarliga, så banditerna får lov att ge sig på ett eller annat vis! Som t.ex. att Lula får Nobels Fredspris i år!
  Tack för dina artiklar Henrik! Dom behövs verkligen!!

Kommentera