11
okt
2009

Marschen mot guldåldern

Världens första samba-OS

Världens första samba-OS

RIO DE JANEIRO/GP

Ända sedan femtiotalet har Brasilien kallats framtidslandet. En del har sarkastiskt döpt landet till det eviga framtidslandet. Men nu ser det ut som något händer med jätten på södra halvklotet. 2014 ska landet arrangera Fotbolls-VM och sedan blir det OS 2016 i Rio. Framtiden håller på att anlända till Brasilien.

Rua Tavares Bastos är en snirklande kullerstensväg som går uppför en brant kulle mitt i Rio de Janeiro. På vardera sida av vägen ligger påkostade kolonialhus från början av 1900-talet. De är målade i turkost, rosa och gult och har vackra, smyckade fasader. Här bodde stadens affärsmän och njöt av utsikten över Guanabaraviken när Rio var Sydamerikas största huvudstad. När regeringen flyttade till det nybyggda Brasília under sextiotalet försvann pengarna. Rua Tavares Bastos gled in i dekadens, kolonialhusen övergavs och på toppen av kullen byggdes en favela.

När jag för åtta år sedan gick uppför kullerstensvägen för första gången passerade jag utbrända bilvrak, påtända tonåringar och arbetslösa tjejer. Kåkarna i favelan hade oputsade fasader, knarkgäng styrde över invånarna och de flesta kämpade till fots uppför den branta vägen. I dag åker de flesta motorcykel eller bil. En del tar taxi. De flesta kåkarna har putsade fasader och har fått en andra eller en tredje våning. En del har även kostat på sig en takterrass.

— Det blir bara bättre och bättre. För mig är det här ingen favela längre. Det är ett vanligt bostadsområde, säger Manuel da Silva som bor längst upp på Rua Tavares Bastos och arbetar som servitör på grillrestaurangen Majórica i medelklasstadsdelen Flamengo.

Manuel da Silva är dragit in kabel-TV och internet i sitt hem. Han tar sin motorcykel till jobbet varje dag och har nyligen köpt en platt-TV till vardagsrummet.

— Det kommer bli ännu bättre nu när vi också fått förtroendet att arrangera ett OS. Priset på våra kåkar har redan gått upp. Vi har ju den bästa utsikten i stan, skrattar han.

Sedan den före detta skoputsaren Lula da Silva blev vald till Brasiliens president 2002 har landet upplevt en ekonomisk boom. Från att ha varit ett land med den högsta utlandsskulden i världen har Brasilien på bara tio år blivit en av den internationella valutafondens kreditgivare. I måndags lånade den brasilianska centralbanken ut 72 miljarder kronor till den internationella valutafonden, IMF. Pengarna ska användas till att få ordning på ekonomin i Europa och USA igen.

Bakgrunden till boomen är att Brasilien håller på att bli världens största livsmedelsexportör. Landet är världsledande på allt från nötkött och kyckling till sojabönor och apelsinjuice. Brasilien är också världens främsta järnmalmsexportör och är den tredje största flygplanstillverkaren i världen. Att Brasilien inte längre enbart är ett råvaruexporterande land har gjort att ekonomin går uppåt. Landet var det sista att drabbas av finanskrisen och är den första stora ekonomi som tagit sig ur krisen. Mycket är tack vare president Lulas ambition att rita om den handelspolitiska kartan i världen. Lula har knutit starka band med Kina, Indien och Afrika. Den brasilianska regeringen har också uppvaktat Mellanöstern och slutligen intresserat sig för sina grannländer i Latinamerika. Att den gamla elitklubben G8 nu är spräckt är mycket Brasiliens förtjänst. Det var den brasilianska regeringens kupp under världshandelsorganisationen WTO:s möte i Mexiko 2003 som öppnade upp för G20, där världens starkaste utvecklingsländer ingår tillsammans med USA, Japan och Europa.

Att Brasilien även äger världens största regnskog gör att landet hamnar i fokus i klimatdebatten. Omvärlden vill att landet upphör med skövlingen av Amazonas och Lula har svarat att Brasilien kommer ta sitt ansvar, men vill ta betalt för klimattjänsten som landet gör åt världen. Hans motivering är att alla andra industrialiserade länder, inklusive Sverige, har skövlat hela sin urskog och tjänat pengar på det. Nu vill Brasilien tjäna pengar på att låta den stå kvar.

Norge har redan skänkt en miljard dollar till Amazonasfonden och Tyskland planerar att skänka lika mycket. Under klimattoppmötet i Köpenhamn i december väntas fler länder stödja den nya klimatpolitiken.

— Brasilien har alltid varit ett av världens största länder, både till yta och befolkning. I dag är Brasilien även en av de största och mest stabila ekonomierna. Vår valuta är en av de mest stadiga och vår demokrati är konsoliderad. Jag tror att man kan säga att Brasilien för första gången har en internationell ställning som motsvarar dess storlek, säger Brasiliens utrikesminister Celso Amorim till GP.

Anledningen till det goda självförtroendet är att det statliga oljebolaget Petrobras funnit gigantiska oljefält utanför kusten till Rio de Janeiro. Oljan ligger på nästan 6 000 meters djup, under ett saltlager, och beräknas innehålla 33 miljarder fat olja. En del tror att oljereserverna kan rymma upp till 100 miljarder fat olja. Det kommer i så fall göra Brasilien till ett av världens största oljeländer. För att skydda sina nya oljefält har den brasilianska marinen beställt fem ubåtar av Frankrike, varav en kommer att vara atomdriven.

— Låt oss säga att vi i framtiden hittar så mycket olja som vi tror det finns i de här nya fälten. Och att resten av världens olja fortsätter sina. Det är klart att en sådan situation kan skapa en möjlighet till att någon får för sig att det finns olja över till dem, säger utrikesministern.

De nya ubåtarna ska patrullera oljefälten, som ligger 20 mil utanför Rios kust, och kommer att kosta sju miljarder kronor. Som tack för köpet ställer sig Frankrike bakom Brasiliens strävan att få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd. Det bekräftade Frankrikes president Nicolas Sarkozy under sitt statsbesök i Brasilien i förra månaden.

— Vi delar samma syn på världspolitiken. Frankrike vill inte heller att världen ska styras av en eller två supermakter. De vill ha kontakt med fler oberoende länder i världen. Denna allians gynnar oss båda, menar Celso Amorim.

För att undvika att pengarna från oljefälten göder den ojämna inkomstfördelningen i landet har regeringen skapat en social fond där merparten av vinsten från oljan kommer att gå till satsningar åt utbildning till den fattiga delen av befolkningen. En del av oljepengarna ska också gå till forskning och teknikutveckling så att Brasilien kan fortsätta att växa.

— Vårt land borde vara världens fjärde, eller kanske tredje, i värsta fall, världens femte största ekonomi, menar Lula da Silva.

I dag är Brasilien världens nionde största ekonomi, men den internationella valutafonden, IMF, uppskattar att landet kommer att vara världens femte ekonomi till år 2016. Det kommer i så fall sammanträffa med att Rio håller det OS som staden jagat ända sedan 1930-talet. När beskedet kom i fredags i Köpenhamn upplevde Lula en av de lyckligaste dagarna i hans liv.

— Inte dåligt för ett land som behandlas som ett litet tredje världenland. Nu träder vi in på den internationella arenan för att stanna, sa Lula och lovade att investeringarna åter ska göra Rio till den underbara stad den är känd som.

Enligt den populäre presidenten bevisar OS-beslutet att Brasilien besegrat många av de fördomar som världen har mot landet. Men enligt Rafael Maranhão, korrespondent i Norden för brasiliansk media, är det fortfarande långt dit. Sedan tre år tillbaka bor han i Stockholm och ser sällan Brasilien komma bortom myten av vita stränder, palmer, samba och fotboll. När han var i Köpenhamn i förra veckan för att rapportera från den internationella olympiska kommitténs möte bekräftades hans känsla.

— Jag trodde inte mina ögon när jag dagen efter kollade genom de skandinaviska tidningarna. De skrev mer om Chicagos förlust än om Rios vinst. Jag förstår inte denna USA-fixering. Det känns så förlegat, säger Rafael Maranhão.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-10-11

FAKTA

Brasilien är världens fjärde största demokrati med 200 miljoner invånare. Landet är den största ekonomin på södra halvklotet och det enda stat i Latinamerika med politisk tyngd i internationella sammanhang.

Inför Fotbolls-VM 2014 kommer landets infrastruktur, i form av flygplatser, vägar och järnvägar, att förbättras. Det planeras också för ett höghastighetståg mellan Rio de Janeiro och São Paulo, en sträcka på 44 mil.

Brasilien består av 27 delstater som skiljer sig skarpt från varandra. I söder bor i huvudsak ättlingar till tyska, italienska och japanska invandrare och i norr finns det flera indianstammar som lever utan kontakt med den moderna världen. Den största staden är São Paulo med tjugo miljoner invånare och har en ekonomi som är större än hela Argentinas BNP.

Den ojämna inkomstfördelningen gör dock att 42 miljoner invånare är beroende av statsbidraget Bolsa Familia för att kunna försörja sina familjer. Den kommunala skolan är en av de sämsta i Sydamerika och antalet analfabeter uppgår till över tio procent. I praktiken läser och skriver hälften av befolkningen dåligt. Enligt FN:s välfärdsindex ligger också Brasilien illa till. På årets lista hamnar landet på 75:e plats.

Den orättvisa inkomstfördelningen gör att tio procent av den rikaste befolkningen står för mer än hälften av inkomster, medan de fattigaste tio procenten delar på en procent av landets inkomster.

Luiz Inácio Lula da Silva

Ålder: 63 år

Parti: Arbetarpartiet PT, som han själv var med att grunda 1980.

Valdes efter tre misslyckade försök till Brasiliens president i oktober 2002. Återvaldes 2006 och kommer att avgå i december 2010 eftersom grundlagen endast tillåter att en president sitter två mandatperioder i sträck. Han har utsett sin stabschef, Dilma Rousseff, till sin kandidat till presidentvalet i oktober 2010. Hon kan bli Brasiliens första kvinnliga president.

Trots att hans parti varit involverat i den största korruptionsskandalen på nästan tjugo år är han landets populäraste president genom tiderna. Nästan 80 procent av väljarna tycker att han är en bra eller mycket bra president.

Kommentera