24
okt
2009

Rio vann OS-värdskapet – nu rasar ett blodigt krig

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Kundvagnen har rullats ned från favelan i gryningen. Den nakna kroppen ligger ihopkrupen. Det går att se skotthålen i ryggen och brännmärken från cigaretter. Någon har täckt över ansiktet med en platskasse. Lugnt går invånarna förbi den döda kroppen på väg till jobbet. De är vana. De bor i favelan Morro dos Macacos, Apornas kulle, en av de mest våldsamma kåkstäderna i Rio de Janeiro.

Ingen vet om killen dödats av polisen eller av knarkmaffian som styr favelan. Killen kan också ha dödats av det rivaliserande knarkgäng som förra helgen invaderade favelan med 200 man.

— Alla skjuter på alla. Det är svårt att veta var kulorna kommer från. Men den här killen har nog skjutits av gänget som styr favelan. Det syns att han torterats först. Antagligen kommer han från det andra knarkgänget som försökte ta över favelan, säger en 48-årig man som bor i Morro dos Macacos och vill vara anonym i rädsla för repressalier.

Han står i gränden nedanför kullen och vågar inte gå hem.

— Det kommer vara så här hela veckan nu. Polisen rusar in och ut, medan knarkgänget gömmer sig i olika kåkar. Man vet aldrig var nya strider bryter ut, säger mannen och tänder en cigarett.

Rio de Janeiros drogkrig har pågått i trettio år och handlar om att makten över stadens lukrativa kokainförsäljning. Varje dag flyger turister in från hela världen för att festa i den vackra staden. För en del är festandet synonymt med att sniffa kokain, vilket gjort Rio till en av de städer som använder mest kokain i världen. Eftersom försäljning av droger är förbjudet sköts det av kriminella ungdomsgäng som gömmer sig i några av stadens tusen favelor.

Den senaste tidens strider inleddes förra fredagen när det största kokainsyndikatet, Comando Vermelho, (Röda kommandot) försökte ta över favelan Morro dos Macacos som styrs av utbrytargruppen Amigos de Amigos (Vännernas vänner). Den strategiskt belägna favelan är åtråvärd eftersom den ligger centralt placerad med flera medelklasstadsdelar runt om sig där många av stadens egna kokainkonsumenter bor.

— Inför helgen är det alltid en massa springande här i gränden, säger mannen vid kundvagnen och fimpar sin cigg.

Skillnaden mellan förra helgens invasionsförsök och andra försök är att det denna gång så besköt det invaderande knarkgänget en av polisens helikoptrar när den flög över Morro dos Macacos för att få en bild över invasionens omfattning. Helikopterns bensintank fattade eld och piloten tvingades nödlanda på en fotbollsplan i närheten där helikoptern exploderade. Tre polismän dog. Tre fick brännskador. För första gången hade ett ungdomsgäng lyckas skjuta ned en polishelikopter i Rio. Att dådet sker endast två veckor efter att Rio valdes till värd för OS 2016 gör händelsen pinsam för stadens makthavare.

I OS-ansökningen lovade borgmästaren Eduardo Paes att stadens säkerhetsproblem skulle vara lösta tills spelen börjar om sju år. Men nu är många tveksamma. Det faktum att knarkgängen har tillgång till de vapen och det kunnande som krävs för att skjuta ned en polishelikopter, med skottsäker kabin, visar att det blir ingen enkel match att avväpna de hundratals favelor som växer på Rios berg och kullar. Det som gör händelsen extra pinsam är att Morro dos Macacos ligger inte långt från fotbollsstadion Maracanã där öppningsceremoni till OS 2016 kommer att hållas.

— Kanske vaknar myndigheterna nu när världen fått reda på hur vår vardag ser ut., säger den 48-årige mannen i gränden och slänger en blick på kundvagnen med liket.

— Det går ju inte att vinna detta kriget med vapen. Staten måste in i favelorna och ge ungdomarna som växer upp fler alternativ. Som det är nu finns det bara två vägar, fotbollen eller kokainförsäljningen.

Ett annat problem är polisens delaktighet i den organiserade brottsligheten. Om helgerna är det inte bara kokainkonsumenterna som brukar ta trappan uppför Morro de Macacos. Polisen kommer också på besök för att hämta sin avtalade del av försäljningen. Betalar inte knarkgänget hotar polisen med att störa deras verksamhet. Korruptionen är väl utbredd och dokumenterad i den nya brittiska dokumentären «Dancing with the Devil» som lanserades vid Rios internationella filmfestival i början av oktober. Filmteamet har följt den 28-åriga knarkbossen Juarez Mendes da Silva som styr ett flertal favelor i östra Rio. Knarkbossen berättar att han varje månad har utgifter på 600 000 DKK för att hålla i gång försäljningen.

— Och det är utan mutorna till de vanliga polispatrullerna. De kommer varje fredag, lördag och söndag för att hämta sin del, säger Juarez Mendes da Silva i filmen och visar stolt upp en skottsäker väst som tillhör polisens elitstyrkor.

— Det var en polis som sålde den till mig förra året. Snygg va?

Juarez Mendes da Silva kallas i sina kvarter för Homem-Aranha, Spindelmannen, eftersom han är duktig på att komma undan om polisens razzior. Men det beror inte på att han är en skicklig klättrare. Varje gång polisens insatsstyrkor planerar en razzia blir han förvarnad av andra poliser som står på hans avlöningslista. De flesta vapen som hans knarkgäng använder har de också köpt av korrupta poliser. Att den egna polisen beväpnar den organiserade brottsligheten gör det än svårare för stadens makthavare att få ordning på våldet.

Kommunens säkerhetschef, José Mariano Beltrame, kräver nu att polisen börjar sköta sitt uppdrag. Han har haft möte med polischeferna som beordrat sina olika enheter att slå till mot alla fästen som Comando Vermelho har i Rio.

— Nu är det dags att trycka på avtryckaren och ge sig in. Samhället kräver ett svar, sa poliskaptenen Marcus Jardim, vid den 16:e polisenheten, efter mötet.

En vecka efter helikopternedskjutningen har nu polisen invaderat ett tiotal favelor, dödat 30 personer och gripit 17 gängmedlemmar. Ett av tillslagen var i favelan Santo Amaro som ligger i stadsdelen Catete. Den gatan cyklar jag på varje dag på väg till jobbet. Vid middagstid i onsdags var gatan avspärrad av polisjeepar som ställts demonstrativt framför trappan som leder upp till favelan. Jag parkerade min cykel och väntade in poliserna. Efter en timme kom de nedför trappan med två döda kroppar som de bar mellan sig i ett blodigt lakan.

— Det är ett spel för galleriet. Hade det varit dina eller mina barn som blivit skjutna hade de inte gjort ett skit. Men nu var deras helikopter som blev nedskjuten, då agerar de, säger Ronaldo, ägare till en motorcykelbutik som ligger mittemot uppgången till favelan.

Enligt honom är bristen på organisation en av orsakerna till att Rio är våldsammare än andra brasilianska miljonstäder.

— Titta på São Paulo eller andra världsstäder. Knarkgängen säljer sitt kokain i lugn och ro. Det finns oftast endast ett stort gäng som styr. Men här i Rio har vi tre, fyra olika rivaliserande gäng som hela tiden åker i luven på varandra. Det håller inte.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-10-24

Kommentera