22
apr
2008

«De fattigas biskop» bröt 60-årigt maktmonopol

RIO DE JANEIRO/SDS

Det sextioåriga maktmonopolet i Paraguay är brutet. Befrielseteologen Fernando Lugo, som företräder oppositionen i Sydamerikas mest bortglömda land, vann en övertygande seger i landets presidentval.

— Jag är 48 år och har aldrig levt under en annan regering. Det här är stort, säger läkaren Joaquim Urughie, till lokal media.

Han har gått med sin son till Panteón de los Héroes, torget där Coloradopartiet, som styrt Paraguay sedan 1947, tidigare firat sina segrar. Idag är det inte längre det gamla diktaturpartiets entoniga röda färg som dominerar. Torget är fyllt av flaggor i blått, rött och vitt. Färger som utgör nationens flagga.

När merparten av rösterna räknats under måndagen stod det

klart att Lugo fått över 41 procent av folkets röster. Coloradopartiet, som ställt upp med sin kvinnliga utbildningsminister Blanca Ovelar för att blidka väljarna om att även regeringspartiet står för förändring, lyckades endast samla 31 procent. Hennes valnederlag tyder på att partiet inte längre har samma kontroll över sina medlemmar.

Många av de kommunalt och statligt anställda, som är tvingade att vara medlemmar i Coloradopartiet, gjorde en mindre revolt när de inte följde partiets uppmaningarna. De modiga väljarna sätter nu sina anställningar på spel och utsätter sig för risken att råka ut för repressalier. Men frågan är om Coloradopartiet vågar agera i den eufori som just som sköljer över ett av Sydamerikas mest eftersatta land.

— Triumfen tillhör det paraguyanska folket som vågade rösta för en förändring. Idag har vi trätt in i vårt lands historia, sa den 56-årige Fernando Lugo som höll sitt segertal i skottsäker väst på grund av alla dödshoten.

Nu väntar en ännu svårare uppgift för honom. Hans kandidatur stöttades av tio olika småpartier från längst ut på vänsterkanten till moderata partier på högerkanten. När de partierna vill ha betalt för sitt stöd kan det komma att skapa en spräcklig regering som har svårt att tillfredsställa alla viljor. Sannolikt kommer inte heller Fernando Lugo få majoritet i kongressen och kommer att tvingas förlita sig på Coloradopartiets korrumperade ledamöter för att få genom behövliga reformer.

Paraguay är idag Sydamerikas smugglarparadis och endast 40 procent av landets inkomster är officiella. Resten av ekonomin baseras på den svarta börshandel som tidigare gjort att Paraguay endast hade diplomatiska kontakter med Sydafrika, Sydkorea och Taiwan. Fernando Lugo, som kallas för «de fattigas biskop», kommer knappast kunna lösa den situationen. Men han har sagt att han ska bekämpa andra orättvisor i landet.

Vad som talar till hans fördel är den ekonomiska tillväxt som Paraguay upplever just nu på grund av de höga råvarupriserna. Tillväxten ligger på nästan sex procent och baseras på att Paraguay blivit världens tredje största sojaexportör. Problemet är att 80 procent av sojaodlingarna ägs av brasilianska affärsmän som agerar mer eller mindre legalt i landet. Om Fernando Lugo genomför den jordreform han utlovat kommer många av de odlarna tvingas bort, vilket i sin tur kan skapa en regional konflikt.

HENRIK JÖNSSON

2008-04-22

FAKTA

NAMN: Fernando Lugo, 56 år.

KARRIÄR: Katolsk biskop och befrielseteolog. Prästvigdes 1977

POLITIK: Ses som mittenpolitiker med goda kontakter inom vänstern. Men han har egentligen ingen politisk erfarenhet

PARTI: APC, Alianza Patriótica para el Cambio (Patriotiska alliansen för förändring). Bildat inför det aktuella valet.

MOTTO: Sätta landets intresse i centrum

Kommentera