31
dec
2009

2009 var Brasiliens år

RIO DE JANEIRO/SDS

I förra årets nyårskrönika skrev jag att prognoserna om att Brasilien skulle bli världens åttonde ekonomi under året skulle tas med en nypa salt. De orden har jag fått äta upp. Jag trodde att den internationella finanskrisen skulle sakta ned utvecklingen. I stället blev det tvärtom. Brasilien är den första stora ekonomi att klara sig ur krisen. Framtiden har slutligen anlänt till det eviga framtidslandet.

— Vi är inte längre ett andraklassens land, säger presidenten Lula da Silva.

När han tog över styret för åtta år sedan ärvde han ett av världens mest skuldtyngda länder. I dag har oförutsägbara Brasilien blivit en av världens kreditgivare. I höstas lånade den brasilianska centralbanken ut 72 miljarder kronor till Internationella valutafonden, IMF. Pengarna ska användas till att få ordning på ekonomin i Europa och USA igen. Lula har också ändrat den politik som tidigare gjorde den rike rikare och den fattige fattigare. För första gången sedan sextiotalet minskar inkomstklyftorna. I dag är medelklassen i majoritet. Även landets stormaktsambitioner håller på att infrias. Det finns numera inte ett internationellt forum där Brasilien inte gör sin stämma hörd. Lula har spräckt elitgruppen G8 och utvidgat den till G20. Framgångarna har gjort att åttiotre procent av väljarna stödjer hans politik.

This is my man, sa Barack Obama och utnämnde Lula till the most popular politician on Earth när Amerikas två mäktigaste ledare träffades under G20-mötet i London i april.

Den ökande inhemska konsumtionen, de nya oljefynden i Atlanten och det expansiva jordbruket gör att Världsbanken tror att Brasilien kommer att bli världens femte största ekonomi redan till 2014 när landet arrangerar fotbolls-VM. IMF är mer försiktiga och uppskattar att Brasilien kommer att gå om Englands, Frankrikes och Tysklands ekonomier först 2016 – samma år som Rio håller Sydamerikas första OS. Det råder ingen tvekan. 2009 var Brasiliens år.

Men det finns ett problem. Lulas två mandatperioder upphör 2010. Enligt grundlagen måste en ny president väljas i oktober. Själv vill Lula att folket ska rösta på hans stabschef, den före detta gerilladamen Dilma Rousseff. Men henne är det inte många som gillar. Hon anklagas för att vara bufflig. Och hennes motkandidat, mittenpolitikern José Serra, anses vara för tråkig. Min granne är mer intresserad av en annan händelse nästa år.

— Vi ska vinna VM i Sydafrika. Festen måste fortsätta!

Årets kvinna är utan tvekan studenten Geisy Arruda vid det privata förortsuniversitetet Uniban utanför São Paulo. Hon portades för att hon kom till föreläsningarna i en kortkort röd kjol. Universitetets ledning tyckte att hennes klädsel bröt mot akademins koder.

— Puta! Puta! Puta! Hora! Hora! Hora, skrek akademikerna medan polisen eskorterade ut henne från läroverket för att undvika lynchning.

Agerandet gjorde universitetets rektor till årets mest utskällda person och Geisy Arruda till landets hjältinna för att hon avslöjat den motsägelsefulla machoattityden i samhället.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-12-31

Kommentera