Gerillaman utan kostym kan bli näste president
RIO DE JANEIRO/SDS
Han brukar presentera sig som före detta gerillaman, jordbrukare och vegetarian. På söndag kan han få en ny titel. Vänsterpolitikern José «El Pepe» Mujica väntas bli Uruguays nye president.
I slutet av sextiotalet gick José Mujica med i stadsgerillan Tupamaros. Gerillan attackerade det system som gjort den före detta välfärdsstaten Uruguay till en nation som styrdes av korrupta politiker och affärsmän. Stadsgerillan rånade banker och kasino, kidnappade diplomater och CIA-agenter, brände ned affärer och arrangerade massflykter från fängelser. Pengarna som gerillan stal skänktes till landets fattiga.
Mujica var en av de ledande figurerna i gerillan och var delaktig i attacken av staden Pando, utanför huvudstaden Montevideo. Gerillan tog kontroll över militärens högkvarter, brandkåren och televerket för att i lugn och ro råna stadens banker. Gerillan fick med sig tre miljoner kronor, en förmögenhet på den tiden, och stödet bland befolkningen växte. Flera gånger blev Mujica arresterad, men lyckades fly. Sista gången han greps, 1972, kom han inte därifrån. Året efter blev Uruguay en brutal diktatur och hundratusentals medborgare tvingades i exil. Under elva år satt Mujica i en isoleringscell med dödshot över sig. Om stadsgerillan Tupamaro utförde ett enda dåd till lovade militären att skjuta honom. Efter totalt femton i fängelse släpptes han vid den allmänna amnestin 1985 och har i dag blivit Uruguays Nelson Mandela.
I frihet omformade Mujica och de andra motståndsmännen gerillan till ett demokratiskt parti. I dag är Rörelsen för delaktighet, Movimiento de Participación Popular, MPP, Uruguays största parti. Partiet ingår i den vänsterkoalition som styr landet sedan fyra år tillbaka. Men dagens populäre president Tabaré Vázquez kan inte väljas om eftersom grundlagen inte tillåter omval av statschefer. Vänsterkoalitionen Breda fronten, Frente Amplio, FA, har därför enats kring «El Pepe» som deras kandidat till presidentvalet.
Enligt den senaste undersökningen kommer 48 procent av väljarna att rösta på honom på söndag.
Mujicas popularitet bottnar i hans sätt att kommunicera. Han fjäskar inte för väljarna och svarar rakt på frågor. Han bor kvar på samma gård där han växte upp och har inte berikat sig under sin tid som minister, parlamentariker eller senator. Att han dessutom är jordbrukare gör att han även lockar konservativa småbönder att rösta på honom. Hans popularitet grundar sig också i att han tänker fördjupa den satsning på utbildning som den nuvarande presidenten gjort. Under de senaste två åren har staten, som enda land i Latinamerika, gett varsin laptop till landets alla elever.
— Det finns ingen viktigare kamp för Uruguays framtid än den om att ge våra ungdomar bästa tänkbara utbildning, säger Mujica.
Hans motståndare har däremot hängt upp sig på hans förflutna, men ändå inte vågat fördjupa kritiken eftersom de två motkandidaterna också har ett tveksamt förflutet. Pedro Bordaberry, 49 år, från Coloradopartiet, är son till kuppmakaren Juan María Bordaberry och Luis Alberto Lacalle, 68 år, från det liberala partiet, Partido Nacional, privatiserade de statliga företagen utan att samhället fick del av pengarna när han var president mellan 1990 och 1995.
I stället har kritiken handlat om Mujicas klädstil. Han bär oftast jeans, skjorta och jacka. Till och med Brasiliens vänsterpresident Lula da Silva har skämtat med honom.
— Tre gånger förlorade jag utan kostym. Fjärde gången tog jag den på mig och vann, sa Lula till Mujica tidigare i år.
När presidentkampanjen startade för några månader sedan följde Mujica rådet.
— Jag känner mig inte bekväm i den, men jag vänjer mig nog snart. Man dömer ju inte hunden efter håret, sa «El Pepe».
HENRIK BRANDÃO JÖNSSON
2009-10-24
Familj: Gift med Lúcia Topolansky, 65 år, partiordförande för MPP och parlamentariker i kongressen. Hon var också medlem i Tupamaros och satt fjorton år i fängelse.
Frente Amplios vallåt «Apronta tu corazon» (Förbered ditt hjärta) på YouTube
www.youtube.com/watch?v=XyLWXrH7B5E&feature=player_embedded