Lulas högra hand fick sparken
RIO DE JANEIRO/GP
Den politiska krisen i Brasilien har skördat sitt tyngsta offer. President Lulas högra hand, den korruptionsanklagade stabschefen José Dirceu, har vid en omröstning i parlamentet i veckan fråntagits alla sina politiska uppdrag. Det gör att president Lulas chanser att bli omvald vid nästa års presidentval minskat betydligt.
På dörren till den före detta stabschefens kabinettrum i det brasilianska parlamentet har någon klistrat upp dekalen ”Gårdagens politiska fånge är dagens förföljda politiker – Leve José Dirceu”. Det brasilianska arbetarpartiets budskap hjälpte inte. Med 293 röster mot 192 fann underhuset honom skyldig till de korruptionsanklagelser som paralyserat den brasilianska regeringen i sju månader.
Den mäktige stabschefen som Lula alltid kallade för ”regeringens lagkapten” är nu förbjuden att verka inom politiken fram till 2016.
– Den politiska kampen ser ut så. Ingen ska känna sig nedslagen efter vad som har hänt. Jag kommer att fortsätta kampen, sa den märkbart tagna stabschefen efter omröstningen.
Parlamentets beslut är det värsta slaget mot president Lula och arbetarpartiet sedan de fick makten för tre år sedan och den allvarligaste politiska händelsen i Brasilien sedan president Collor avsattes för femton år sedan. Den sextioårige José Dirceu som var tilltänkt att i framtiden efterträda Luiz Inácio Lula da Silva som arbetarpartiets presidentkandidat får nu i stället ägna sig åt att skriva sin biografi i förtid.
– Det känns som att ha förlorat ett liv, säger han.
José Dirceu föll på anklagelserna om att han varit hjärnan bakom ett omfattande röstköp i det brasilianska underhuset. I utbyte mot stöd för president Lulas och arbetarpartiets reformförlag misstänks han ha betalt ett tjugotal parlamentsledamöter en extra månadslön på vardera 92 000 kronor under bordet. Han misstänks även för att ha mjölkat statliga företag och kommunalägda bolag på pengar till partikassan, samt för att ha finansierat Lulas historiska presidentkampanj med illegala pengar från Kuba.
Inga konkreta bevis har presenterats vid konstitutionsutskottets förhör. Det enda som legat till grund för underhusets beslut var vittnesmål från oppositionen och olika regeringsmedlemmar. Men eftersom stabschefen och hans kabinett inte kunde komma upp med några motbevis var det inte svårt för parlamentet att finna honom skyldig.
Den storväxte Dirceu gjorde debut i den brasilianska politiken som studentpolitiker i São Paulo under de hårda diktaturåren i slutet av sextiotalet. Vid studentkongressen 1968 fängslades han av militärregimen och tvingades sedermera söka politisk asyl i Kuba.
I flera år levde han under förfalskad identitet och återkom inte till det offentliga livet i Brasilien förrän efter amnestin 1979. Det var då han träffade fackföreningsledaren Lula och tillsammans bildade de det brasilianska arbetarpartiet.
I tolv år var han partiordförande.
– Hur kunde han vara så dum att ge sig in i denna traditionella korruptionskarusell. Han har dragit skam över partiet, säger Sérgio Andrade, busschaufför på linje 497 i Rio de Janeiro.
Varje dag har han följt korruptionsanklagelserna som rullats upp på kvällsnyheterna och sakta börjat inse att den demokratiska succén med det brasilianska arbetarpartiet inte varit lika glimrande som han trott. Precis som alla andra brasilianska partier har arbetarpartiet tvingats in i den tragiska mutkarusell som krävs för att behålla makten i världens femte största land.
– Jag är så trött på politikerna. Vem ska vi rösta på nu, frågar sig Sérgio Andrade.
I oktober nästa år är det presidentval i Brasilien och landet ska bestämma om president Lula ska få förnyat förtroende för ytterligare en mandatperiod. Enligt en färsk undersökning av det brasilianska opinionsinstitutet Sensus är Lulas dagar räknade. Hela 46,7 procent av den brasilianska befolkningen anser att den före detta fackföreningsledaren inte längre är rätt man att leda Brasilien. Endast 23,8 procent ställer sig bakom honom.
HENRIK JÖNSSON
2005-12-03