10
dec
2010

Polisen stoppar väskorna fulla

Inloppet till Guanabaraviken

RIO DE JANEIRO/SDS

Tänk dig att gänget bakom helikopterrånet i Västberga inte lyckades smita. Att de avslöjades i en sommarstuga utanför Norrtälje dagen efter inbrottet. Att insatsstyrkan begärde in förstärkning från försvaret som med stridsvagnar och 2 600 värnpliktiga slog en järnring runt stugbyn. Tänk er sedan att SVT direktsänder 48 timmar från dramat och enar nationen i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Så visar det sig att när insatsstyrkan invaderar sommarstugan är den tom. Några poliser inom rikskriminalen har hjälpt rånarna att fly.

Snopet? Där har du Brasilien.

Tänk er sedan att SVT endast i förbifarten nämner att rikskrim smugglade ut rånarna i sina bilar. Att Sydsvenskan gör en notis och Aftonbladet släpper in en insändare. Då vet ni hur utbred korruptionen är i Brasilien.

Första gången jag råkade ut för poliskåren hade jag bara varit några veckor i Rio. På väg från en intervju i favelan Rocinha vinkade två polismän in mig. De drog med mig till en undanskymd plats och ville kolla genom min ryggsäck. Jag hade blivit varnad för risken att poliser planterar kokain på naiva turister och försökte framställa mig som så viktig som möjligt. Jag låtsades ringa den svenske ambassadören.

– Jag är på väg till ett möte med honom. Han väntar på mig nu, sa jag.

Poliserna tittade på varandra och gav tillbaka ryggsäcken till mig.

Andra gången var när jag hämtade min svenska väninna på internationella flygplatsen. På väg ut från parkeringsplatsen blev frestelsen för stor för poliserna. Två ensamma gringos i en silvrig VW Golf. Ett enkelt byte. Konstapeln vinkade in oss till kanten och bad mig stänga av motorn. Fyra poliser gick runt Golfen och sparkade på däck och lister. De fann inget felaktigt. Besvikna kallade poliserna till sig chefen. Han gick ett extravarv och stannade till framför motorhuven.

– Du, kan du komma ut, sa han och pekade.

– Nummerplåten är bucklig. Det blir böter.

Jag tänkte fråga var i trafiksäkerhetsbalken det står att det är förbjudet med bucklig nummerplåt, men höll tyst.

– Det här kommer inte bli billigt, fortsatte polischefen och bad om min legitimation.

Jag sträckte över mitt internationella presskort.

Polischefens ansikte drog ihop sig.

– Är du reporter?

Jag log oskyldigt och berättade lite om mina arbetsuppgifter som korrespondent.

– Du, vi glömmer detta. Du kan köra. Ha en bra dag, sa konstapeln.

Poliskåren slår ändå hårdast mot de fattiga. När polisen i förra månaden genomsökte favelan Complexo do Alemão efter ligamedlemmarna som rikskrim hjälpt fly dröjde det inte länge förrän klagomålen strömmade in. Förutom att poliserna vänt upp och ned på hemmen hade de snott smycken och kontanter av de fattiga familjerna. När åklagarmyndigheten förstod omfattningen på plundringen körde de ut sin buss till favelan för att registrera anmälningarna på plats.

Guvernören skapade genast två dekret för att försvåra för de stjälande poliserna.

1. Medborgare får filma poliser under tiden de gör husrannsakan.

2. Poliser förbjuds bära ryggsäck. Risken är annars för stor att de stoppar på sig en massa saker.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

8 Svar

 1. Sara

  What can I say? Trots att Rio de Janerio kanske är världens vackraste stad, kommer jag kanske alltid svara “om 100 år” när man brasilianska man nämner att han vill att vi ska bo i Brasilien nån gång i framtiden. Tyvärr associerar vi nordbor till korruption det första vi gör när vi hör Sydamerika, och det av en orsak.
  Din rapportering är super och du gör mig till nyhetskung här hemma!

 2. Henrik

  Ajajaj. Din man hatar mig säkert redan. Jag vet en brasiliansk man i Sverige som längtade hem så mycket att han inte tolererade att jag skrev om den hopplösa byråkratin och korruptionen i landet. Han såg bara det han saknade, det underbara livet, närheten mellan människorna och värmen…

 3. Det påminner mig om hur mycket jag inte vill bo kvar i Rio. Jag tror att Rio är exakt som Sara sa, en av världens vackraste stad, men ett otrevligt ställe om man vill bosätta sig.
  Jag har haft kontakt med flera människor och kan enkelt dra slutsatsen att på samma sätt som jag vill bo utomlands så kan vissa inte tänka sig att bo någonannan stans än här.
  Tack för nyheten Henrik! Det var bra skrivet.

 4. Peter

  Har hört flera historier om svenskar som blivit soppade av polisen i Rio och blivit tvugna att muta sig loss. Men jag trodde det var något som var på väg att försvinna, att de har städat upp lite hos polisen. Vad säger du Henrik, blir det bättre eller sämre? Ska själv till Rio på semester i januari…

 5. Sara

  Å nej, absolut inte! Vi bor i landet “neutral”, Spanien, “vårt” land. Vi är 2 utvandrare som ser både det vackra och baksidan av våras moderland, både stolta och kritiska av det vi har i bagaget.
  Eftersom Rio de Janerio kan vara som att bo i Afrika eller som i USA, kan man som carioca ha olika syn på livet. Min brasse är väl medveten om korruptionen och den hopplösa byråkratin i sitt land, så medveten att han inte vill bo där (?). Klart han saknar det, jag med. Jag har provat, men känner att jag inte har den friheten jag har här. Vill jag gå ut och jogga med ipod kl 23 kan jag göra det utan att bli rånad (eller våldtagen som i “världens bästa land” Sverige). Skottlossningar och helikoptrar, nej inte alls så van. (De har säkert blivit bättre nu)

  Visst är det lätt för polisen att tjäna en extra hacka genom att stoppa en gringo, men detta händer även lokalbefolkningen. Bor man bredvid en favela är det inte ovanligt att man blir stoppad och visiterad (helst om man kommer med en lorinha som absolut inte kan tänkas bo där). Denna visitering innebär brallorna nere vid fotknölarna, kalsongerna lika så. Inte alltid är så kul att visa allt för passerande grannar.

  Men vem vet. Kanske ger jag Rio ett nytt försök i framtiden. Tills dess förblir det mitt absoluta favorit resmål och mitt andra hem. Inte bara staden är vacker, utan har även kanske världens trevligaste finaste människor!!

 6. Hahahaha. Vi har också pratat om att en dag flytta till Spanien. Perfekta kombinationen mellan Sverige och Brasilien, men jag tror det dröjer eller blir kanske aldrig av. Trots att polis och rättsväsende fortfarande är skit i Brasilien så blir det faktiskt bara bättre och bättre. Det går framåt, inte bakåt. Vem vet, om fem, tio år är kanske Brasilien ikapp.

 7. Peter, lugnt. Det blir bättre. Var på barnkalas i går och pappan i familjen är en av direktörerna på den nationella utvecklingsbanken BNDES. Han tyckte det blivit bättre eftersom “innan var det polischeferna som fixade med frigivningar och annat. Nu var det några enskilda poliser”.

 8. Anders Strömnes

  Tjena Henrik bra skrivet och intressant sida! *Tummen upp*
  Jag o en kompis ska vara i Rio 23 Februari-26 Mars o fira 30 årsfest =)
  annars då trivs du bra där?

Kommentera