6
jun
2011

Någon vänstervåg ser jag inte

Kulturtanten Villarán styr över Limas åtta miljoner invånare

Inför första omgången av det peruanska presidentvalet intervjuade jag vänsterns mest hyllade person i landet, Limas borgmästarinna Susana Villarán. Jag gjorde en Aktuell profil på henne till Sydsvenskan. Går att läsa här. I slutet av intervjun passade jag på att fråga vad hon tycker om vänsternationalisten Ollanta Humala.

– Va, Humala, vänster? Han, nej. Vad har du fått det ifrån? Nationalist. Ja, det är han. Men vänster. Har han någon gång sagt det? Nej, just det, aldrig.

Hon har helt rätt. Perus nyvalde president har aldrig sagt sig vara vänster. Ändå har han gjorts till vänsterkandidaten, trots att han aldrig har tillhört eller samarbetat med landets traditionella vänster. När det nu skrivs att hans seger gör att vänstervågen utökas i Latinamerika reagerar jag. Vilken vänstervåg? Hur ser den ut? Vem ryms i den? Jag tycker det är dags att sluta förenkla den politiska utvecklingen i Latinamerika. Visst finns det vänstertendenser, men de är så motsägelsefulla att jag tycker att populismsvågen är mer märkbar. Jag ser hellre Humalas valvinst som en seger över fascismen, men en knapp seger. Det var på håret att Keiko Fujimori tog tillbaka sin pappas kumpaner till dukat bord. Jag ser också Humalas seger som ett löfte om att den ekonomiska tillväxten nu kanske spiller över till landsbygden. Men någon vänstervåg ser jag inte.

 

 

10 Svar

 1. Kalle

  Visst kan man ju havda att en hoger/vanster-indelning ar nagot knapphandig, men Humala gick ju trots allt till val med loften om fordelningspolitik. Forresten, i dina tidigare artiklar om valet har du ju beskrivit honom som vansternationalist, hur ska du ha det egentligen? 😉

  Och Lula/Dilma, Morales, Kirchner, Lugo mfl ar val anda mer vanster an hoger? Sa nagon form av “vanstervag” ser du val i alla fall?

  Jag haller helt med dig om att den Latinamerikanska politiken beskrivs kraftigt forenklat. Men samtidigt har det ju hant nagot, det tycker jag anda ar tydligt.

 2. Henrik

  Visst finns där en vänstervåg. Men inte i Peru. De vänstermänniskor som röstade på Humala, bland annat Susana Villarán, gjorde det för att undvika Fujimorismen att komma tillbaka. Susana röstade inte på honom för att hon tycker att han driver eller företräder en vänsterpolitik. Så resonerade många jag träffade i Lima. Och när man ser till hela kontinenten tycker jag också att det är dags att problematisera vänstervågen. Är det som Daniel Ortega håller på med i Nicaragua till exempel vänster? Är biskopen Lugo vänster? Och befälhavaren Chávez, är han vänster? Jag tycker nog populistvågen är tydligare.

 3. atw

  Eh, ja. Chavez tillhör en klassisk marxistisk vänster. uppifrånstyre, godtyckliga statliga ingrepp i ekonomin, främjande av (statsberoende) kooperativ, utökning av sociala program i slumområdena och en misstro mot marknaden. Att jag själv tillhör en frihetlig vänster (och en större anhängare av John Lewis Partnership och Mondragon än leninistisk elitism) gör inte att jag tänker bortförklara Chavez auktoritära sidor som icke-vänster. Det är bara fånigt. Vi måste inse att vänstern genom historien innehållitbåde en auktoritär och en frihetlig falang. Chavez passar till största delen in i den tidigare. Humala likaså, åtminstone tidigare. Nu verkar han dock vilja kopiera Lulas socialdemokrati, (dock utan all industrial policy och statsingrepp a la Sykorea och Japan som numera kännetecknar Brasiliens ekonomiska modell).

 4. Janne

  Man får väll helt enkelt vänta och se vilken politik dom kommer att föra i Humalas Peru.
  Inte för att jag har någon vidare stor politisk åsikt, men jag tycker ändå att den så kallade vänstervågen har gjort en del nyttiga förändringar i Sydamerika. Speciellt i Bolivia och i Venuzuela.

 5. Folha de São Paulo, Brasiliens DN, har idag två sidor av det som jag efterlyste för en vecka sedan – en problematisering av begreppet vänstervågen i LA. De delar som de flesta in den politiska utvecklingen i Lulistas och Chavistas. Lulistas är på uppgående och Chavistas är på nedgående. Så långt inget nytt. Det nya är att de kallar Lulistavågen för “Consenso de Brasília”. Till den räknar de Maurício Funes i El Salvador, Mujica i Uruguay, Lugo i Paraguay och ja, Humala, i Peru, samt Dilma givetvis. Det intressanta är att tre av dem haft samma kampanjledare för att vinna sina val – João Santana från PT. Han fick Lula återvald 2006, trots den största korruptionsskandalen i brasiliansk kongresshistoria, och Dilma, trots att hon endast stöddes av tre procent av befolkningen för några år sedan. Santana skötte också Funes kampanj i El Salvador och nu Humalas kampanj i Peru. Så man skulle kunna prata om en Santanavåg i LA.

 6. atw

  Noterar frånvaorn av svar på min kommentar. Det intressanta är politikens inehåll, och på den punkten kan man definitivt tala om en vänstervåg i Latinamerika.

 7. Sorry atw, jag fattade inte att du ställde en fråga. Självklart är det politikens innehåll som är det intressanta och där vet vi inte än vad Humala kommer hitta på. Men han var och hälsade på Dilma i Brasilia i veckan och visst känns det som att han skulle kunna hitta på en fördelningspolitik a la Lula. Tomara. En skandal att Garcia aldrig fick loss något sådant, trots pengainflödet.

 8. Lazy shoe laces: https://t.co/v5cjgzrIbi
  1Pair No tie Shoelaces Round Elastic Shoe Laces For Kids and Adult Sneakers Shoelace Quick Lazy Laces 19 Color Shoestrings

  Feature:
  * Length: about105cm
  * Diameter: 0.3cm
  * Material: High quality metal buckle
  * Scope: Sports, mountaineering, travel, we have many colors, you can choose an appropriate personalized color according to your shoes.
  * Designed for anti loose shoelace motion with different colors.
  Package Includes: (Opp bag packaging) 2 laces (1 pair) and 2 Silver Metal lace buckle, (shoes not included !!)
  Notice: Due to the light and screen difference, the item’s color may be slightly different from the pictures. Please understand.
  Make sure you don’t mind before you bid. Please allow 1-5cm differences due to manual measurement.

Kommentera