2
mar
2015

»Alla ville ta farväl av Mujica«

Efter fem år avgår Mujica med ett större stöd än när han blev vald. Något väldigt ovanligt i Latinamerika

Efter fem år avgår Mujica med ett större stöd än när han blev vald. Något väldigt ovanligt i Latinamerika

LATINAMERIKA/DN

En av världens mest populära presidenter, José Mujica i Uruguay, avslutade igår sitt ämbete med den största avskedsfesten i landets historia.

Den snart 80-årige före detta gerillaledaren José Mujica hyllades för sina fem år som president då han mer än någon annan satt Uruguay på kartan. Han har legaliserat abort, gett homosexuella rätten att gifta sig och gjort det lagligt att odla, röka och sälja marijuana. Han har också varit den latinamerikanske ledare som brytt sig mest om flyktingarna från Syrien och tagit emot sex fångar från Guantanamo som idag lever i frihet i Uruguay.

För de flesta är han mest känd för sitt enkla liv. I stället för att ha bott fem år i det ståtliga presidentpalatset har han bott kvar i sin stuga på landet med sin livskamrat, den avgående senatorn Lucía Topolansky. Han har också tackat nej till tjänstebil och kört sin gamla folkabubbla från 1987 till jobbet.

– Han är den mest folkkära president vi har haft. Hans tid vid makten har varit en bekräftelse på att tiden från diktaturen är över. Cirkeln är sluten, säger den uruguayanske journalisten Mauricio Rabuffetti.

Han är författare till den omåttligt populära boken José Mujica – La Revolución Tranquila (Den lugna revolutionen) som sålts till tretton länder och berättar om gerillaledarens liv och gärning.

– Det har varit ett sådant sug från utlandet att få veta mer om Mujica. Han mer populär nu än när han valdes för fem år sedan, säger han.

José »Pepe« Mujica kommer nu att dra sig tillbaka och ägna sig åt sin hobby att odla blommor. Tillsammans med sin fru ska han starta en plantskola utanför sitt hem och utbilda den nya generationen i att odla upp blommor. Men antagligen kommer han inte att kunna hålla sig borta från politiken helt och hållet.

– Jag kan se mig honom som medlare i konflikten i Venezuela eller som ordförande för Unasur (Sydamerikanska nationernas union), säger Mauricio Rabuffetti.

Uruguays nya president är den före detta cancerläkaren Tabaré Vázquez som var president mellan 2005 och 2010 och som också tillhör vänsterkoalitionen Breda fronten.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera