Om mig

Jag är DN:s korrespondent i Latinamerika, bosatt i Rio de Janeiro sedan 2002. Jag skriver även krönikor i Sydsvenskan och medverkar regelbundet i Offside, Sveriges Natur och Vagabond. Min debutbok Fantasiön – ett reportage från Brasiliens hjärta (Atlas) handlar om livet i den futuristiska huvudstaden Brasília och blev mycket väl mottagen. Här kan du läsa recensionerna. För dokumentären Sanningen om Sommerlath belönades jag med Kristallen för Årets granskning och nominerades till Stora Journalistpriset och Guldspaden.

2013 släpptes min andra bok Gräset är alltid grönare i Brasilien (Offside/Filter) som hyllades i allt från SVT:s morgonsoffa till Kulturnytt i P1.

Under VM 2014 medverkade jag som Brasilienexpert i SVT:s studio i Copacabana. Aftonbladet tyckte att jag gav flip-flopsen en plats i finrummet och Resumé menade att jag blivit folklig. Sydsvenskan skrev om Skåne-brassen som rör upp känslor och menade att jag satte den i krysset. När väl VM var över klippte SVT samman ett inslag med mina främsta grodor och bad mig visa upp mina favoritstadsdelar i Rio.

Inför OS-2016 i Rio släpptes Best of Brandão – tolv reportage som berör (Atlas) med mina bästa berättelser från tjugo års rapporterande från Latinamerika, Afrika och Skåne.

Jag medverkar också i följande böcker:

Världens löpning: 12 städer, 36 rundor (Egmont)

Skriva resereportage: Sveriges bästa resejournalister lär dig hur du gör (Egmont)

Palavra de gringo – Um olhar estrangeiro sobre o Brasil (Língua Geral)

I augusti 2020 släpptes min fjärde bok Där solen aldrig går ned (Natur & Kultur) som utifrån de sju dödssynderna skildrar den lusofona världen. Boken fick ett enormt mottagande och på en månad sålde både första och andra upplagan slut. Här kan du läsa recensionerna.

Omslag: Elina Grandin

Omslag: Elina Grandin