Om mig

Jag är DN:s korrespondent i Latinamerika, bosatt i Rio de Janeiro sedan 2002. Jag skriver även krönikor i Sydsvenskan och medverkar regelbundet i Offside, Sveriges Natur och Vagabond. Min debutbok Fantasiön – ett reportage från Brasiliens hjärta (Atlas) handlar om livet i den futuristiska huvudstaden Brasília och blev mycket väl mottagen. Här kan du läsa recensionerna. För dokumentären Sanningen om Sommerlath nominerades jag till Stora Journalistpriset och Guldspaden, samt belönades med Kristallen för Årets granskning.

2013 släpptes min andra bok Gräset är alltid grönare i Brasilien (Offside/Filter) som hyllades i allt från SVT:s morgonsoffa till Kulturnytt i P1.

Under VM 2014 medverkade jag som Brasilienexpert i SVT:s studio i Copacabana. Aftonbladet tyckte att jag gav flip-flopsen en plats i finrummet och Resumé menade att jag blivit folklig. Sydsvenskan skrev om Skåne-brassen som rör upp känslor och menade att jag satte den i krysset. När väl VM var över klippte SVT samman ett inslag med mina främsta grodor och bad mig visa upp mina favoritstadsdelar i Rio.

Inför OS-2016 i Rio släpptes Best of Brandão – tolv reportage som berör (Atlas) där jag samlat mina bästa berättelser från tjugo års rapporterande från Latinamerika, Afrika och Skåne.

Jag medverkar också i följande böcker:

Världens löpning: 12 städer, 36 rundor (Egmont)

Skriva resereportage: Sveriges bästa resejournalister lär dig hur du gör (Egmont)

Palavra de gringo – Um olhar estrangeiro sobre o Brasil (Língua Geral)

I augusti 2020 släppts min fjärde bok Där solen aldrig går ned (Natur & Kultur) som utifrån de sju dödssynderna skildrar den lusofona världen.

Recensionsdatum: 11 augusti

Recensionsdatum: 11 augusti