Om mig

Jag jobbar som Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, bosatt i Rio de Janeiro sedan 2002. Jag skriver även för Sydsvenskan och återkommer regelbundet i Offside, Omvärlden och Vagabond. Min första bok Fantasiön – ett reportage från Brasiliens hjärta (Atlas) handlar om livet i den futuristiska huvudstaden Brasília och blev ytterst väl mottagen. Här kan du läsa recensionerna. För dokumentären Sanningen om Sommerlath nominerades jag till Stora Journalistpriset och Guldspaden, samt belönades med Kristallen för Årets granskning. 2013 släpptes min andra bok Gräset är alltid grönare i Brasilien (Offside/Filter) som hyllades i allt från SVT:s morgonsoffa till Kulturnytt i P1. Under VM 2014 medverkade jag som som Brasilienexpert i SVT:s studio i Copacabana. Aftonbladet tyckte att jag gav flip-flopsen en plats i finrummet och Resumé menade att jag blivit folklig. Sydsvenskan skrev om Skåne-brassen som rör upp känslor och menade att jag satte den i krysset. När väl VM var över klippte SVT samman ett inslag med mina främsta grodor och bad mig visa upp mina favoritstadsdelar i Rio.

Min senaste bok är reportagesamlingen Best of Brandão – tolv reportage som berör (Atlas) som släpptes hösten 2016. I den har jag samlat mina bästa berättelser från nästan tjugo års rapporterande i Latinamerika och Afrika.

»Brandão iklär sig rollen som en Fantomen i flip-flops. Sparkarna riktas alltid uppåt«, skriver DN Kultur om Best of Brandão.

Jag medverkar också i följande böcker:

Världens löpning: 12 städer, 36 rundor (Egmont)

Skriva resereportage: Sveriges bästa resejournalister lär dig hur du gör (Egmont)

Palavra de gringo – Um olhar estrangeiro sobre o Brasil (Língua Geral)

 

Pressröster:

”Henrik är en av de skickligaste jag vet. Han förenar stark lokalkännedom med nyhetsnäsa och äkta storytelling, han har stilistiken i fickan, han har ett intakt svenskt perspektiv kvar när det behövs och han är ute, på riktigt, i rörelse på ett sätt som byråerna aldrig är”.

Andreas Ekström

”Nu känner jag mig helt dålig för att jag inte visste vem den här fantastiske skribenten var. Jag måste läsa allt som han har skrivit”.

Linda Skugge om reportaget Luftduellen som publicerades i Offside

”När jag var gästprofessor på Journalisthögskolan i Göteborg hade jag de som startade Offside som elever. Det säger lite om dem att de kan hitta en sån berättare som den här skribenten är”.

Christina Jutterström

Mina bästa reportage från Latinamerika, Afrika och Skåne under nästan 20 års arbete.