27
feb
2010

»Att läsa Fantasiön är ett intellektuellt äventyr»

Här har jag samlat några recensioner av Fantasiön.

”Fantasiön” är det bästa jag läst i svensk reportageväg på senare år. I motsats till Brasília och Vällingby är detta ingen skrivbordsprodukt. Författaren öppnar läsarens ögon genom att vara på plats: uppmärksam, påläst, intresserad. Likt en Kapuscinski beger sig Henrik Brandão Jönsson ut i satellitstäderna där våldet och misären sprider sig som ringar på vattnet. Må ”Fantasiön” läsas av många.

Ola Klippvik i Sydsvenskan

Inför ett så drabbande och mångbottnat fenomen som Brasília är det förståeligt att vilja skildra hela spektrumet: arkitekturen, politiken, historien, framtidsdrömmarna, den sociala situationen och dessutom de globala jämförelserna. Brandão Jönsson balanserar dock linan ut, och det med bravur, för inte bara lyckas spretigheten formera en rik och komplex bild, den förmedlar även en sammanhållen bild där det blir tydligt hur hela landets efterkoloniala historia strålar samman i just Brasília, eller Capital da Esperança – Hoppets huvudstad, som den kallades vid invigningen. Läs och häpna.

Aron Aspenström i Svenska Dagbladet

Vilken historia som än finns att berätta om den märkliga brasilianska huvudstaden, så ser Jönsson till att hitta en person att intervjua. Han pratar med emokidsen som sett sina kamrater hoppa ner från ett köpcenter i en bisarr självmordsvåg de senaste åren. Han träffar slaktaren och antikvariatsbokhandlaren, som med jämna mellanrum anordnar en karnevalsliknande ”kulturnatt” i sitt modernistiska kvarter. Han hälsar på hos flippiga new age-sekter, och slår följe med so cialarbetare som åker ut till misären i satellitstäderna, där kokainkartellerna regerar. Han lyckas rentav få till stånd en hastig intervju vid legendaren Niemeyers fötter under dennes hundraårskalas.

Dan Jönsson i Dagens Nyheter

Henrik Brandão Jönsson har en förmåga att lyfta sitt resonemang till en övergripande diskussion om politik och hållbar utveckling. Han är också öppen med sina ibland starka reaktioner på det han upplever, och den indignation han känner inför maktmissbruk och övergrepp. Det är ingen kyligt objektiv journalistik vi serveras. Just därför mycket bra journalistik.

Jörgen Andersson i Helsingborgs Dagblad

Med Fantasiön har Jönsson skrivit en lysande reportagebok. Den är personlig, fullmatad med information, lättläst och spännande. Och bred. För Fantasiön utvidgar sig till att handla om så mycket mer än huvudstaden. Via Brasília ger han en bild av hela Brasilien, södra halvklotets största ekonomi med en tillväxttakt som liknar Kinas.

Eva Dandanelle i Smålandsposten

Att läsa Fantasiön är ett intellektuellt äventyr.

Ola Wihlke i LO-tidningen

Det är lätt att bli besatt av denna absurda stad där den statliga administrationens tjänstemän tjänar tre gånger mer än övriga landet, för att kompensera bristen på stränder. Sydsvenskans Brasilienkorrespondent Henrik Brandão Jönsson fångar mycket skickligt den här Orwellska science fiction-känslan i sin reportagebok. Läs den.

Julia Svensson i Journalisten

När Sydsvenskans Latinamerikakorrespondent Henrik Brandão Jönsson rör sig i Brasília är det med både erfarenhet och kunskap och med en äkta journalistisk förmåga att komma människor inpå livet.

Ulrika Stahre i Aftonbladet

10 Svar

 1. Hej Henrik!
  Mailar en blogg om din bok.
  Trevlig läsning! Hälsningar Kistalight /
  http://kistalightnow.blogspot.com/2010/06/en-femtioarsjubilar-grattis-brasilia.html

  En femtioårsjubilar – grattis Brasilia
  Flygplansmodell eller kors – stadsplaneraren Lucio Costas vision om en huvudstad på savannen 100 mil från Rio de Janeiro

  Sommarlovets första bok, Fantasiön ett reportage från Brasiliens hjärta av Henrik Brandão, är utläst. Hittar boken av en slump på årets textmässa i maj arrangerad av Vertigo förlag. Boken luktar gammal potatiskällare och kostar en hundring men efter några timmars vädring på Kistalights veranda är den klappad och klar, vädrad, för läsning.
  Två namn lyser igenom reportagen om Brasilia – Fantasiön. Det är stadsplaneraren Lucio Costa och den då unge arkitekten Oscar Niemeyer. Den senare lever än i dag och firade här om året sin hundraårsdag och var åtminstone till helt nyligen fullt verksam med sin arkitektgärning med nyligen invigda projekt som Moderna museet i Brasilia klart 2006.
  I Rio de Janeiros grannkommun Niterói finns Niemeyers Flygande tefatet ett museum för samtida konst klart 1996 och en folkteater Teatro popular de Niterói.
  Längs Guanabaraviken i Niterói projekteras även spektakulära byggnader som ett filmmuseum som ska få formen av en filmrulle och ett sextio meter högt torn. Byggena ingår i ett stråk av byggnader som har fått namnet Caminho Niemeyer – Niemeyerstråket.

  Lucio Costa och Oscar Niemeyer skapade Brasilia i form av en flyplanskropp. I kroppens nos, coockpit, finns presidentpalats och Högsta domstol. Kongressen sitter i buisness class. I planets stjärt reser sig tv-tornet och strax bakom ligger Lago sul – södra sjön ett av Sydamerikas mest exklusiva villaområden. Framför nosen skapades en konstgjord sjö Paranoá, av uppdämda floder, för att öka luftfuktigheten på savannen.
  Längs vingarna något svängda finns bostäder och motorvägar. I skärningen mellan kropp och vingar ligger Brasilias centrum.
  Costa och Niemeyer var paradoxalt nog flygrädda, trots att Brasilia projekterades i form av ett flygplan. Resorna över savannen från Rio, nästan 100 mil, företogs ofta i favoritbilen – en SAAB. Kanske var det bilens kvinnliga former som attraherade dem när de knattrade fram över savannen i den svenska tvåtaktaren. Fantastiskt att tänka sig är även att Vällingby, ABC-stad, är en av förebilderna till det supermodernistiska Brasilia. Stadsplaneraren Lució Costa har knallat omkring i Vällingby, 1956, beundrat Solursparken och Jon Höjers terrasshus. Jon Höjer som också ritat stjärnhusen i Kista och inspirerat Kistalight i några bloggar.
  Brasilia invigdes 21 april 1960 efter ett rekordsnabbt bygge och projektering. En europeisk dröm och ett modernistiskt experiment var då förverkligat främst med Niemeyers sensuella formspråk. Symboler blev senatens kupol, deputeradekammarens upp och nedvända kupol som tak och de två skyskraporna i mitten där administrationen verkar.
  Hos Niemeyer finns många paradoxer. Flygrädd som sagt men deltar i projekt med flygplanskropp som modell, gammaldags kommunist av typ sovjetmodell efter kommunismens fall i Europa men ändå superentreprenör med egen arkitektbyrå som genomför modernistiska projekt. Gifter sig med sin 40 år yngre älskarinna nästan 100 år gammal. Men mest av allt har han infört den sensulla formen i den moderna arkitekturen.
  Oscar Niemeyer säger: Jag attraheras av den fria sensuella kurvan. Den man ser i bergen i mitt land, i de slingrande floderna, i havets vågor, i favoritkvinnans kropp.
  Niemeyer har sin studio i ett art décohus från 1930-talet nära Copacabana i Rio där gaveln har två böljande mjuka vågor med fantasieggande utsmyckning. Rioborna kallar av någon anledning huset för Mae West.
  – Ni vet den gamla Hollywoodstjärnan med yppig byst och generös urringning!
  En sak glömde grabbarna Costa och Niemeyer när de anlade Brasilia. Det fanns ingen fotbollsarena i den blivande huvudstaden. Costa hade vuxit upp på franska rivieran och hade andra intressen än fotboll så nationalsporten glömdes bort. Brasiliens VM-hjältar från Sverige 1958 fick hyllas på annan plats än i Brasilia.
  Vinner Brasilien i år 2010 är den missen reparerad. Det finns numera en fotbollsstadion i Brasilia Estadio Mané Garrincha och det finns ett hyfsat fotbollslag Legião FC döpt efter Legião Urbana ett succéband som sålt 17 miljoner plattor.
  – Heja Brasilien – favorit på Kistalight till årets VM-titel och grattis Brasilia femtio år!
  Clarise Lispector en av Brasiliens stora författare reste till Brasilia något år efter invigningen. Hon skrev Om jag bodde här skulle jag låta håret växa ända ned till fötterna.
  En annan poet Nicolas Behr skrev en dikt där han anspelar på att Brasilias idé fanns i den brasilianska konstitutionen inskriven sedan 1930-talet och som dröm och vision från 1800-talet.

  Brasilia föddes av en ursprunglig gest
  Två axlar som korsar varandra
  Det sanna korstecknet
  Som om någon ber om välsignelse eller förlåtelse.

  Fantasiön är en intressant bok tycker Kistalight – betyg fem kurviga tefat av fem ritade av Oscar Niemeyer.
  Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om folkhemmet: Andra bloggar om Arkitektur Andra bloggar om Vällingby
  © Thommy Sjöberg

 2. Hej Henrik!
  Kul med kommentaren!
  Hittar fram till din blogg via sökande efter Rio de Janeiroadresser.
  Efter att ha läst en febrig turkisk kvinnlig författare Asli Erdogan som skrivit en mycket läsvärd, lyrisk och litterär skildring om Rio de Janeiro med en sorts Orfeustema.
  Boken har titeln Den röda kappan och är också en roman om konsten att skriva en roman. Huvudpersonen Özgür irrar runt i stadsdelar som Santa Teresa och Lapa i en sorts infernovandring (anorexia) medan hon skriver på sin roman – kallas i boken för En resande på Rios gator.
  Asli Erdogan har nyligen besökt Stockholm och hennes bok har fått en del uppmärksamhet här. Se http://kistalightnow.blogspot.com/2010/11/staden-i-den-roda-kappan-light.html
  Alltså hälsningar från ett vinterkallt Stockholm med rimfrost och massor av minusgrader med ett, sic, lästips om Rio av en turkisk författarinna!
  Hälsningar från Kistalight/Thommy

 3. Pingback : Vi Läser tipsar om Fantasiön « Henrik Brandão Jönsson

 4. Mer om Fantasiön från Kistalight.
  Vi har upptäckt att vi har en sida från Blogger som heter stats. Där kan man kolla besökstatistik, kistalight tittar in där då och då (mest varje dag) och upptäckte här om veckan, 26 besökare från Lettland som kikade in på vår sida vid samma tidpunkt, 9:00 på morgonen.
  Valet av sida verkade vara vår blogg om Fantasiön En femtioårsjubilar – grattis Brasilia!
  Månne ett gäng arkitekturstudenter i Riga?
  Kul i alla fall!
  Hälsningar från Kista/Thommy

 5. Pingback : Brasilien – att stjäla kyssar i natten | Good News!

 6. Pingback : Thegoodpeople AB » Brasilien – att stjäla kyssar i natten

Kommentera