1
mar
2010

Bostadshusen evakueras i Santiago

Raúl misstänker byggfusk

SANTIAGO/AFTONBLADET

Han bär mörka solglasögon för att dölja tårarna.

— Det enda jag fick med mig var min dator och några kassar kläder. Allting annat har jag tvingats lämna kvar, säger Raúl Herrera, 31.

Han visar sina rödspränga ögon och tittar upp mot tjugovåningshuset som riskerar att rasa samman vilken minut som helst. Rauls lägenhet ligger på sextonde våningen.

— Där uppe har jag allt jag äger. Nu har jag inget, säger han och får tröst av sin syster.

Hon hjälper sin bror att hämta det mest nödvändiga.

— Polisen gav hos tjugo minuter på att hämta vad vi kunde. Vi gick uppför trapporna. Det var hemskt. Ett litet efterskalv till och vi hade blivit där.

På trottoaren utanför höghuset i stadsdelen Independencia i norra Santiago står de andra bostadsrättsinnehavarna och tittar på hur deras investeringar gått i spillror. Någon langar ut husgeråd, en annan en madrass. Någon kommer släppande på en bokhylla. Lite längre bort på trottoaren kramar ett par varandra hårt.

— Vi har sparat i två år för att kunna köpa en lägenhet här. På fredag ska vi gifta, sedan skulle vi flytta in, säger Camilia Miranda, 21.

Hennes blivande man är förtvivlad.

— Titta! Grannhuset står kvar. Det mesta i kvarteret har klarat sig. Vårt hus är det enda som skadats. Och det är helt nybyggt. Det är ett fuskbygge, säger Cristian Villagra, 26.

Han får medhåll från en av poliserna som bevakar att ingen går för nära byggnaden,

— I en annan stadsdel är det likadant. Det är bara detta byggbolagets hus som rasat. Mycket konstigt, säger han ironiskt.

Fortfarande ett par dagar efter skalvet är Chiles huvudstad i chock. Även om den förväxta metropolen med över sex miljoner invånare klarat sig betydligt bättre än de hårt drabbade städerna i söder är staden fortfarande i ett nödläge. Det saknas el, hus utryms, vägar är avspärrade och trafikljusen fungerar inte.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera