2
mar
2010

Jordbävningen kommer i andra hand nu

CONCEPCIÓN/SDS

När chocken börjat lägga sig efter jordbävningskatastrofen kommer nästa chock. I stället för räddningsmanskap sänder militären in tårgasjeepar, vattenkanoner och massarresteringsbussar. Uppgiften är att slå ned den plundringsvåg som sprider skräck i miljonstaden Concepción som isolerats av skadorna från jordbävningen.

— Första dagen var det inga problem. Polisen tillät folk att gå in i de nedsläckta varuhusen för att hämta mat. Alla gjorde det. Medelklass, fattiga, rika. Alla behövde mat. Sedan började det spåra ut, säger Gerardo Molina, 49, som arbetar som grafiker.

Han står på gågatan i Concepción, vid det gamla tekniska institutet Barros Arana. Det känns som att titta in i ett dockhus. Bänkarna och stolarna står kvar. Det är fasaden som rasat. Längre fram har invånarna byggt barrikader för att skydda sina hem från plundringsvågen. Värst var vågen längs huvudgatan Avenida Los Carrera. När vi körde förbi var alla bensinmackarna länsade.

— Inga tjuvlarm fungerar, polisen är upptagen med annat. Folk passar på. Jag också. Det blir någon slags masshysteri som drar med alla.

Ett av varuhusen som länsats är vin- och spritkedjan Kamady på huvudgatan. Inte en flaska finns kvar på varuhusets två våningar.

— I går kväll låg det fulla människor i flera kvarter runt butiken, berättar Gerardo Molina.

Sirenarna ljuder. Ett skadat hus håller på att rasa i centrum. Ambulanserna kör dit. Jag vågar inte längre stå kvar. Små efterskalv kommer då och då och kan puta omkull de redan skadade husen. Några kvarter bort hittar vi stadens enda hotell som tar emot gäster. Fyrstjärniga Diego de Almagro har 152 rum. Efter skadorna hyr de bara ut tio rum. De ligger på andra våningen. Alla andra rum är skadade.

— Ni får gärna bo här. Men vi har ingen el, inget vatten och ingen mat. Och ingen hiss. Det enda vi har är yoghurt, säger receptionisten Claudia Luck, 40.

Det känns som att checka in på ett hotell i en krigszon.

— Jag är faktiskt glad att militären tagit kontroll över staden. Tyvärr är militären det enda folk respekterar, säger hon.

I samråd med regeringen har de lokala myndigheterna nu gett militären klartecken till att införa utegångsförbud. Det gällde i går mellan klockan 20:00 till klockan 12:00 idag. De som inte följer beslutet arresteras. Idag kommer utegångsförbudet att vara mellan 18:00 till 12:00 i morgon. De som har vänner som har mat hemma måste besöka sina vänner dagtid för att äta eller hämta med sig mat och vatten.

Alejandro Muñoz arbetar på hotellet som portiär. I dag har han sina vanliga kläder på sig. Hans ögon är rödsprängda.

— Vi var tvungna att barrikadera vår gata och bilda vaktskift. Jag sov inte en blund i natt.

Han är chockad över plundringsvågen.

— Jordbävningen kommer i andra hand nu. Det är sorgligt, säger han och skakar på huvudet.

Även övriga Chile har reagerat på scenerna som utspelas i den isolerade och belägrade staden Concepción.

— Jag har full förståelse för att alla vill ha tag i mat. Men de som invaderade vitvaruhusen i går och snodde mickrovågsugnar, dvdspelare och datorer är fel ute. Det är som om de vill passa på att sno bara för att vi i Concepción är dem som drabbats värst av skalvet, säger han.

Fortfarande fungerar inte telefonerna i Concepción. Inte heller mobilnätet är uppe. Det råder också brist på bensin. Folk går eller cyklar. Den första matsändingen kom in sent i går kväll. Trettio långtradere med mat till de drabbade. För att undvika kaos har kommunen tagit över fördelningen av förnödenheterna. I stället för att maten ska delas ut vid uppsamlingsplatser kommer kommunanställda att gå får hus till hus och dela ut maten.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera