28
feb
2010

Chile är mer förberett

CÓRDOBA/AFTONBLADET

Att dödsfallen väntas bli färre vid jordbävningen i Chile än i Haiti beror på att Chile är betydligt mer förberett.

Efter den stora jordbävningskatastrofen i fiskesamhället Valdivia i södra Chile 1960, då flera tusen dog av en enorm tsunamivåg, har den chilenska staten varit förberedd på att det kan hända igen. Staten har bildat en speciell myndighet som har i uppgift att förberedda befolkningen för en eventuell jordbävningskatastrof. Den heter Oficina Nacional de Emergencia, ONEMI, och samordnar övningar med befolkningen.

Den nationella katastrofmyndigheten har också i uppgift att placera skyltar i områden som är speciellt sårbara för en eventuell tsunamivåg. Triangelformade skyltar i gult, med svart jättevåg, sitter vid många badstränder längs kusten. I Pichelemu, Chiles mest populära strand för surfare, visar skyltar var man ska springa om det utfärdas en tsunamivarning och vid varje gathörn visar andra skyltar hur många meter man kommit från stranden och var uppsamlingsplatserna ligger.

Även i den chilenska skolan drillas barnen att förberedda sig för en katastrof.

— Jag var med alla gångerna när vi hade evakueringsövningar i skolan. Det kändes löjligt då, men viktig nu. På något sätt är man alltid förberedd och vet hur man ska göra, berättar Catalina Cortes, 24, för Aftonbladet.

När skalvet nådde huvudstaden Santiago, vid 03:40 natten mot lördag, var hon på dansgolvet till ett disko i stadsdelen Vitacura.

— Ljuset släcktes och det skakade. Jag fattade direkt att det var en jordbävning. Jag tänkte bara «ut, ut». Det blev panik. Det gällde att ta sig ut på gatan, så långt från byggnaderna som man kunde.

Catalina såg hur husen skakade och blev skärrad. Hon tog sig hem så fort som möjligt för att se hur det gått för hennes familj. Hon har två barn.

— Gudskelov var alla okej. Även min mamma, som bor i området där skalvet var som värst, klarade sig oskadd. Men huset skadades. Hon har varken el eller vatten.

En annan anledning till att dödsoffren inte väntas komma upp i de ofattbara siffrorna från Haiti är att byggnaderna vid kusten i Chile ofta byggs för att kunna stå emot skalv. Det har gjort att husen inte rasat i den utsträckningen som i Haiti.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera