Pinochetspöket skrämmer inte längre
RIO DE JANEIRO/SDS
Socialisten Ricardo Lagos maktövertagande i Chile för tio år sedan satte fart på den vänstervåg som sedan dess sköljt över Latinamerika. Att högerpolitikern Sebastián Piñera nu vann Chiles val i söndags, kan innebära att vågen ändrar riktning.
Den chilenska vänsterns satsning på en gammal kristdemokrat och före detta president – som såg till att diktatorn Augusto Pinochet slapp undan rättvisan i London i slutet av 1990-talet – straffade sig. Latinamerikas mest framgångsrika koalition, Concertación, besegrades av högern och kommer att få mycket svårt att resa sig igen.
Under tjugo års tid har vänsterkoalitionen mer än halverat fattigdomen, ökat tillväxten och stabiliserat demokratin. En del menar att beviset på att koalitionen lyckats är att 52 procent av väljarna i söndags vågade rösta på en högerkandidat. Rädslan för att Pinochets odemokratiska högermän ska ta över kontrollen av landet är inte längre lika utbredd. Den nyvalde presidenten, affärsmannen Sebastián Piñera, är inte heller den konservativa politiker som många velat framställa honom som.
Han har lovat att fortsätta med den ansvarsfulla sociala politik som gjort dagens statschef Michelle Bachelet till Chiles mest populära president någonsin. Den stora förändringen kommer i stället att ske inom utrikespolitiken. Bachelet har försökt lösa landets mest känsliga utrikespolitiska fråga, gränskonflikten med Bolivia. Hon har tinat upp relationerna länderna mellan och velat finna en lösning för Bolivias krav på en hamn vid Stilla havskusten, som Bolivia förlorade vid Salpeterkriget i slutet av 1800-talet. Piñera har redan signalerat att han inte ens tänker nämna frågan.
Hans vägran att lyssna på kraven utlöser sannolikt en regional konflikt. Bolivia, som styrs av den populäre vänsterpresidenten Evo Morales, genomlever just nu en ekonomisk tillväxt som landet inte haft på många år. Kravet på en hamn vid Stilla havet växer i Bolivia. Morales har även stöd av Venezuelas president Hugo Chávez, som antagligen snart kommer att förkasta Piñeras inställning till Bolivias krav.
Valet av Piñera får även konsekvenser för maktbalansen i Latinamerika. Tidigare har Colombia varit kontinentens enda högerstyrda stat, och hamnat utanför det regionala samarbetet. Men Piñeras goda relationer med Colombias kontroversielle president Álvaro Uribe, öppnar för att Colombia åter kan ta större plats i de kontinentala diskussionerna. Den väntade alliansen mellan Colombia och Chile kan också komma att reta upp Venezuelas president Chávez.
Den mest avgörande frågan är dock om vänstervågen i Latinamerika nu är över. I oktober håller Brasilien, kontinentens största och mest inflytelserika land, val och högerns kandidat, mittenpolitikern José Serra, leder stort över president Lula da Silvas tänkta arvtagare, Dilma Rousseff. Om högern vinner i Brasilien delas kontinenten troligen i två politiska block. Det kan försvåra den enande process mellan länderna som präglat kontinenten på senare år, och ge högerpolitikerna i Latinamerika ny vind i seglen.
HENRIK BRANDÃO JÖNSSON
2010-01-19
Ett möjligt högerblock:
Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Honduras, Mexiko, Panama och Peru
Ett möjligt vänsterblock:
Argentina, Bolivia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Paraguay, Uruguay och Venezuela
FAKTA: Sebastián Piñera
Ålder: 60 år
Parti: Renovación Nacional, som ingår i högermittenkoalitionen «Coalición por el Cambio», (Koalition för förändring) som även innefattar det konservativa högerpartiet UDI, som merparten av Pinochetanhängarna röstar på
Utbildning: Doktor i ekonomi vid Harvard University, USA. Han påbörjade sin utbildning den 11 september 1973, samma dag som Pinochet beordrade det chilenska flygvapnet att bombardera Monedapalatset
Yrke: Han är en av Chiles mest förmögna affärsmän och är delägare i LAN, ett av Latinamerikas största flygbolag, och i TV-bolaget Chilevisión. Han är också delägare i Chiles mest framgångsrika fotbollsklubb Colo-Colo.
Familj: Fru och fyra vuxna barn
Mål: Göra Chile till Sydamerikas mest utvecklade land