20
jan
2010

Brasilien får färgad president

Nationell Säkerhet

Efter Obamas valvinst i USA intervjuade jag Brasiliens ledande intellektuella inom den afrobrasilianska rörelsen och frågade hur många år de tror det tar innan Brasilien kan välja en färgad president. Trots att afrobrasilianarna utgör hälften av landets befolkningen svarade de flesta att det “antagligen dröjer femtio år till”. Men nu har något revolutionerande hänt. I den brasilianska actionrullen “Segurança Nacional”, Nationell säkerhet, som har premiär i maj, kommer landets president spelas av den afrobrasilianska skådespelaren Milton Gonçalves. Det är första gången som en färgad skådespelare får gestalta landets högsta ämbete. De brasilianska filmskribenterna pratar redan om en “Obamaeffekt”, men sanningen är att Milton kontrakterades redan 2006 för rollen. Han tror inte heller på en Obamaeffekt i Brasilien.

— Det som sårar mig mest med att se Obama som president är att jag vet att om vi ens lyckas få tre guvernörer valda (av 27) så är det mycket, säger Milton Gonçalves till O Globo.

Filmen, som är starkt inspirerad av James Bond, handlar om ett terrornätverk som försöker ta över Amazonas och hur den brasilianska säkerhetstjänsten Abin försöker förhindra attentatet. Se trailern här.

Kommentera