1
aug
2017

Att ta brasilianskt körkort

Mitt brasilianska körkort

Mitt brasilianska körkort

När jag tog mitt körkort i Sverige för snart trettio år sedan fick jag lära mig att man måste planera sin körning. Man ska blinka i god tid, se sig om och sedan köra om. Den kunskapen har jag ingen nytta av i Rio. Här gäller det att vara impulsiv, oförutsägbar och byta fil i takt med sin egen musik. På grund av Stefan Löfvens hot om att inte längre förnya utlandssvenskars körkort tvingades jag i förra månaden att ta brasilianskt körkort. Det blev så spännande att jag skrev en krönika om det.

5 Svar

 1. Mycket går att säga om Rio men det jag saknar är det som sätt som dom körde ônibus 485 till fundão, aggresivt, ryckigt, men samtidigt effektivt. Här i göteborg känns det som om dom sover samtidigt som dom kör.

 2. Olle Zetterlund

  I Brasilien har det på senare år blivit svårare att ta körkort än vad det var för några år sedan. Gällande att blinka för filbyte funkar dåligt, bäst att sträcka ut en arm..

 3. Urmas Lepp

  Hej Henrik.

  Nu blev jag förvånad! Har du kört på ditt svenska körkort under hela din tid i Brasilien! Så vitt jag vet så MÅSTE man OVILLKORLIGEN skaffa ett brasilianskt körkort genast efter det att man har fått sitt permanenta uppehållstillstånd beviljat. För mig tog denna procedur några år och under den tiden gällde det svenska körkortet med tilläg av det s.k. Internationella körkortet (dvs. en översättning av texten i det svenska körkortet) som dessutom skulle översättas till portugisiska av en auktoriserad översättare.
  Det svenska körkortet slutar faktiskt att gälla då man fått det brasilianska körkortet. Det är alltså inte tillåtet att ha körkort i fler länder än ett. Och detta gäller även här i Portugal där jag bor nu. Det är tre år sedan vi flyttade hit och direkt då jag hade blivit bokförd/registrerad här så var jag tvungen att REGISTRERA mitt svenska körkort för att det skulle gälla här. Efter två år här måste jag sedan skaffa ett portugisiskt körkort och då slutar mitt svenska körkort att gälla. Vad som är lite tråkigt är att man efter fyllda 60 år måste förnya sitt körkort vart annat år med ett läkarbesök bl.a.
  Så Henrik. Jag måste nog säga att du har haft en sagolik tur som inte har råkat på en polis som känner till hur det hela fungerar. Men går det så går det. Själv vågade jag inte utmana ödet utan tog reda på precis vad som gällde. Det går ju aldrig att säga att man inte visste utan det är var och ens skyldighet att ta reda på fakta.
  /Urmas Lepp

Kommentera