30
okt
2018

»Att rösta utanför boxen«

RIO DE JANEIRO/SDS/HD

När jag är i Sverige hör jag folk uppmuntra varandra till att tänka utanför boxen.

»Gå utom ramen! Gör något oväntat!« Jag tror behovet har sitt ursprung i att många alltför länge har tänkt innanför boxen. De har inte tagit ut svängarna och testat sin kapacitet, utan bockat på huvudet och anpassat sig efter omgivningen. Jag bor i ett land där man gör tvärtom. I Brasilien tänker man sällan innanför ramarna utan befinner sig nästan ständigt utanför boxen. Det gör Brasilien till konspirationsteoretikernas rike.

Högernationalisten Jair Bolsonaro hann knappt bli knivhuggen under ett valmöte i september innan det florerade versioner om hur han själv hade iscensatt knivattentatet. Hans motståndare menade att knivdådet skulle öka hans opinionssiffror, eftersom väljare gillar offerrollen, och därför låg han själv bakom dådet. Hur någon självmant låter någon sticka en kniv tio centimeter in i buken är för mig otänkbart. Bolsonaro förlorade en tredjedel av sitt blod, hade knappt någon puls när han nådde sjukhuset, men ansåg ändå själv ligga bakom dådet.

En svenska, som bott i Brasilien, sände en videosnutt till mig där Bolsonaro sågs promenera in oskadd på ett sjukhus. Att videon var tagen vid ett annat tillfälle, utanför ett annat sjukhus, slog henne inte. Hon hade bott så länge i Brasilien att hon smittats av konspirationsteorierna. Det är också de här teorierna som ligger bakom succén som fake news gör i Brasilien. Det finns ingen källkritik. De flesta tänker ändå tvärt om vad de verkliga nyheterna visar. Ibland har de dessutom rätt.

Brasiliens mest omtyckta soulartist, Tim Maia, har satt fingret på tvärtombeteendet i en intervju. Han menar att Brasilien är det enda land i världen »där den prostituerade förälskar sig i sin kund, där hallicken känner svartsjuka, där drogförsäljaren blir beroende och där de fattiga röstar på högern«. Brassar tycker inte om att göra det väntade. De vill göra det oförutsägbara. Det är därför det blir så svårt för mig ibland när jag är i Sverige.

Jag har glömt hur man agerar innanför boxen. För mig har det onormala blivit det normala. Jag är beredd att grilla, trots eldningsförbud.

Det svåra för brassarna är att deras vilja att söka sig till det oförutsägbara innebär att de har valt en före detta yrkesmilitär, som aldrig styrt något mer än ett kompani, till president över världens femte största land. Det är kanske den mest allvarliga konsekvensen av att ständigt vilja stå utanför ramarna.

Bolsonaro är en klimatförnekare som förespråkar mer skövling av regnskogen i Amazonas. Han tänker premiera poliser som skjuter för att döda och tycker det är rättvist att kvinnor tjänar mindre än män. Han menar att en lägenhet tappar i värde om ett homosexuellt par flyttar in bredvid och att det enda misstag diktaturen gjorde i Brasilien var att den inte avrättade tillräckligt många motståndare.

Det, mina vänner, är att tänka utanför boxen.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

 

 

 

Kommentera