20
nov
2018

Bolsonaro slänger ut kubanska läkare

Precis som svenska läkare vill inte de brasilianska läkarna arbeta i glesbygden. I Sverige har man löst bristen med danska stafettläkare som tvingas prata engelska för att patienterna i Norrland ska förstå dem. I Brasilien har man löst läkarnas inställning med att importera läkare från Kuba. Programmet kallas Mais Médicos och hyllas av patienterna, men av ideologiska skäl tänker nu Bolsonaro säga upp avtalet. Det ställer Brasilien inför en vårdkollaps innan jul. Mer här.

3 Svar

  1. Christian

    Hej Henrik, enligt vad jag läser i andra medier är det Kuba som drar tillbaka sina läkare då villkoren ( att de ska få ha sina familjer i Brasilien, ska få behålla hela sin lön och att läkarna ska validera sina kvalifikationer) ändras. jag vet inte om man då kan säga att de blir utkastade? Snarare är det väl Kuba som gör den aktiva handlingen i detta fall? Eller har du en annan bild?

  2. Hej Christian,

    den aktiva handlingen kom av Bolsonaro när han ändrade villkoren för avtalet. Han visste hur Kuba skulle reagera och kan därmed ses som den som slänger ut läkarna.. Men visst, Kuba vill inte längre ha kvar sina läkare i landet och vill at de reser hem så fort som möjligt. Det tråkiga är att vem som drabbas av det politiska tjafset är befolkningen i Brasiliens mest utsatta områden.

Kommentera