16
jul
2016

Bråk om bossanova i Rio

Världens enda skivbutik specialiserad på bossanova har öppet till 20:00 varje kväll

Världens enda skivbutik specialiserad på bossanova har öppet till 20:00 varje kväll

RIO DE JANEIRO/DN

Ett bossanova-bråk har brutit ut i Rio. Den annars så ljuva musikstilen har blivit föremål för en rättslig strid mellan föreningen Bossanovans vänner i Rio och stadens krämare. Vad som blev droppen som fick bägaren att rinna över var när ägarna till Rios senaste lyxvaruhus, med den för Brasilien dyra klädkedjan Forever 21, döpte köpcentret till Bossa Nova Mall.

– De vill bara tjäna pengar på bossanovan. De fattar inte att bossa är musik, anklagar Carlos Alberto Afonso.

Han är ordförande i föreningen Bossanovans vänner och driver skivbutiken Toca do Vinícius som är döpt efter bossanovans främsta textförfattare Vinicius de Moraes. Han har anmält varuhuset för att använda bossanova som varumärke, trots att namnet sedan tio år tillbaka är kulturskyddat av staden Rio.

– Dessa krämare vet att bossanova är ett av få brasilianska ord som klingar väl för turisterna och använder det hur som helst, säger han.

Även kommunen har fallit för frestelsen att använda bossanova i sin marknadsföring. För ett och ett halvt år sedan reste kommunens turistchef en staty av världens mest kända bossanovaartist Tom Jobim på strandpromenaden i stadsdelen Arpoador. Tom Jobim, som bodde hela sitt liv i Rio, är avbildad med en akustisk gitarr över axeln.

– Det är så fel det kan bli. För det första hängde Jobim aldrig i Arpoador. Han höll till i Ipanema. För det andra så spelade han sällan gitarr. Hans instrument var tvärflöjt eller piano. För det tredje är den bilden som skulptören använt tagen i Brasília, inte i Rio, säger Carlos Alberto Afonso.

Varje år den 10 juli arrangerar han ett kalas för bossanovans födelse på trottoaren utanför sin skivbutik i stadsdelen Ipanema. I år kom ett hundratal personer som lyssnade till olika bossanovaartister och på skivbutikägarens brandtal till försvar för bossanovan. De flesta i publiken var brasilianare, men en vanlig dag i hans skivbutik är upp mot 90 procent av kunderna utlänningar.

– De kommer från Japan, USA, Frankrike. Överallt. Det känns som om bossanovan respekteras och bevaras mycket bättre utanför Brasilien, säger han.

Inte ens arrangörerna för sommarens OS 2016 har hållit tassarna borta från bossanovan. I deras försäljningstält på stranden i Copacabana säljer de två OS-nallar. Nallarna har döpts till Tom och Vinicius, efter bossanovans två främsta kompositörer.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

Kommentera