14
sep
2009

Upprustning i Brasilien

RIO DE JANEIRO/SDS

Brasilien upprustar för att skydda sina nya oljefält och oroas över USA:s militära närvaro i Sydamerika.

— Vi måste stänga dörren för att inte en dag upptäcka att hela huset är länsat, säger Brasiliens utrikesminister Celso Amorim till Sydsvenskan på en presskonferens i Rio för utländska medier.

Den snaggade minister fortsätter.

— Låt oss säga att vi i framtiden hittar så mycket olja som vi tror det finns i de här nya fälten. Och att resten av världens olja fortsätter sina. Det är klart att en sådan situation kan skapa en möjlighet till att någon får för sig att det finns olja över till dem, säger utrikesministern.

Den brasilianska marinen har köpt fem ubåtar av Frankrike, varav en ubåt kommer att vara atomdriven. Det är första gången som ett land i Sydamerika skaffar sig ett sådant avancerat vapensystem. Ubåtarna ska patrullera oljefälten, som ligger 20 mil utanför Rios kust och beräknas innehålla 33 miljarder fat olja.

— Det enda vi vill säga är att oljan redan har en ägare, säger Celso Amorin som varit president Lulas utrikesminister i snart sju år.

I den brasilianska upprustningen, som totalt kostar 28 miljarder kronor, ingår även 36 stridsflygplan och 50 helikoptrar, tillverkade av franska Dassault. Köpet av Rafaleplanen räddar nu den franska flygplanstillverkaren från en allvarlig kris och kommer, enligt den franska dagstidningen Figaro, att tillsammans med köpet av ubåtarna och helikoptrarna, skapa 6 000 jobb i Frankrike. Som tack för köpet ställer sig Frankrike bakom Brasiliens strävan att få en permanent plats i FN:s säkerhetsråd. Det bekräftade Frankrikes president Nicolas Sarkozy under sitt statsbesök i Brasilien i förra veckan.

— Vi delar samma syn på världspolitiken. Frankrike vill inte heller att världen ska styras av en eller två supermakter. De vill ha kontakt med fler oberoende länder i världen. Denna allians gynnar oss båda, säger Celso Amorim till Sydsvenskan.

Måste ett land satsa så mycket pengar på ett försvar och ha tillgång till atomdrivna vapen för att kunna få en permanent plats i säkerhetsrådet?

— Beklagligt nog är det den logiken som skapats. Alla fem länderna i säkerhetsrådet har kärnvapen. Det borde inte vara så, men så är det. Brasilien är ett stort land, både till yta och befolkning. Vi är också en av världens största ekonomier. Vi vill vara med på den internationella scenen.

Brasiliens uppgradering av sitt försvar ingår även i den kapprustning som Sydamerika just nu upplever. Sedan 2003 har medlemsländerna i Unasur, den sydamerikanska unionen, ökat sina försvarsutgifter med 91 procent, enligt den franska dagstidningen Le Monde. Främst är det den politiska krisen mellan Venezuela och Colombia som triggat kapprustningen. Förra året ökade Colombia sina utgifter till försvaret med 37 procent. Venezuelas försvarskostnader steg med 29 procent, enligt det argentinska analysinstitutet Nueva Mayoría.

Att Colombia nu även gett klartecken till att husera sju amerikanska militärbaser på sitt territorium gör att kapprustningen fortsätter.

— Jag och alla andra utrikesministrar på kontinenten känner sig mycket obekväma med Colombias beslut. Det är inte bra att en utomstående militär kraft etablerar sig på vår kontinent. Jag vill att Obama sätter sig in i frågan och berättar varför USA vill vara militärt närvarande i Sydamerika.

En av anledningarna till den amerikanska närvaron kan vara det samarbete som Colombias grannland Venezuela ingått med Ryssland. I helgen tillkännagav president Hugo Chávez att Venezuela kommer att köpa ryska missiler och stridsvagnar.

Stör inte den kontakten också maktbalansen på kontinenten?

— Visst kan den göra det. Men Venezuela tänker inte ge några militärbaser åt Ryssland på sitt territorium. Det är den stora skillnaden.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

2009-09-14

Fakta

Brasilien är världens fjärde största demokrati med 200 miljoner invånare. Landet är den största ekonomin på södra halvklotet och det enda stat i Latinamerika med politisk tyngd i internationella sammanhang. Det finns uppskattningar att oljereserverna utanför Rios kust kan rymma ytterligare 50 till 100 miljarder fat olja. Det kommer i så fall även göra Brasilien till ett av världens största oljeländer.

Andra länder som vill bli permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd är Indien och Pakistan, som också har tillgång till kärnvapen.

Kommentera