1
sep
2012

Angolas härskare vald med brasiliansk hjälp

 

 

Förutom diktatorn i Ekvatorialguinea är Zédu den som längst klamrat sig fast vid makten i Afrika

För första gången under sina 33 år vid makten i ett av Afrikas största och rikaste länder valdes José Eduardo dos Santos, kallad Zédu, demokratiskt till posten igår. Förra gången som det hölls val, 1992, avbröts processen och inbördeskriget bröt ut igen. Trots att det oljerika Angola fortfarande är ett av världens mest orättvisa länder, där skinande lyx växer bredvid soptippsmisär, fick Zédu nästan 75 procent av rösterna. En av anledningarna till det är den brasilianske spindoktorn João Santana. Han har tidigare lyckats med de mest omöjliga uppdrag. Inför det brasilianska presidentvalet 2006 låg Lula illa till efter att den största korruptionsskandalen i Brasiliens historia avslöjats. Lulas närmsta medarbetare hade fastnat med fingrarna i syltburken och det ansågs som högst troligt att även presidenten kände till korruptionen. Då trädde spindoktorn João Santana in i leken och lotsade Lula genom anklagelserna så att han kunde bli återvald med sextio procent av rösterna.

När Dilma skulle väljas 2010 som Lulas efterträdare visste tre procent av befolkningen vem hon var. Det krävdes ett gediget arbete av João Santana för att göra henne till Brasiliens första kvinnliga president. På de meriterna har han nu blivit södra halvklotets mest anlitade och bäst betalda spindoktor. Förra året såg han till att inkanationalisten Ollanta Humala blev Perus president och innan dess har han hjälpt El Salvadors och Dominikanska republikens presidenter till makten. Givetvis är det honom som Angolas härskare också valt. Med en budget på 500 miljoner kronor har João Santana sett till att den man som driver Angola som sitt privata företag lyckas behålla makten. För att åstadkomma det har han bland annat använt två vita brasilianska skådespelerskor som är med i de populära såpoperorna som visas dygnet runt i Angola.

Nästa uppdrag för João Santana blir att få den förre detta utbildningsministern vald till São Paulos borgmästare i oktober. För det är budgeten betydligt lägre. Han har endast 65 miljoner kronor att röra sig med. Efter det reser han till Venezuela för att se till att den cancersjuke Hugo Chávez lyckas behålla makten i Venezuela. Oppositionen där kallar honom redan för “Brasiliens Goebbels“.

Vill ni veta mer om det angolanska valet så lyssna gärna på Sveriges Radios Maria Sjöqvist som gjort flera bra reportage från huvudstaden Luanda, där det mer än någon annanstans syns hur oljemiljarderna används i landet. Lyssna här.

2 Svar

  1. Christian

    Med tanke på hur “demokratin” i Nordöstra Brasilien fungerar så är det säkerligen så att en stor budget ger bra resultat. Är själv svensk men har en brasiliansk fru och har fått höra historier om hur mina svågrar brukade dela ut bidrag till olika väljare så att min frus farbror skulle kunna bli återvald. Märkligt nog slumpade det sig så att han fick köpa en massa mark till ett billigt pris också, visst är det ett fantastiskt land!?

  2. Hej Christian,

    ja, visst är det ett fantastiskt land, men det finns hopp. Högsta domstolen har för första gången sedan den infördes börjat döma korrupta politiker. Det är en viktig början, även jag tvivlar på att Dirceu hamnar i fängelse.

Kommentera