18
aug
2020

Colonia Dignidad i “Sekter”

Paulo Schäfer förs till Chile för att dömas för pedofilibrott och tortyr.

Paulo Schäfer förs till Chile för att dömas för pedofilibrott och tortyr.

En av mina mest spännande upplevelser som reporter var när jag lyckades besöka nazistsekten Colonia Dignidad i södra Chile. Det var våren 2005 och deras ledare, nazisten och pedofilen Paul Schäfer, hade precis gripits av Interpol i Argentina. Jag och min kollega kammade vårt blonda hår i sidbena, blinkade med våra blåa ögon och borstade av vår skoltyska för att ta hos in bakom den tunga stålporten. Som två av världens få journalister lyckades vi ta oss in. Fortfarande i dag är jag en av få som lyckats intervjua sektledarens arvtagare, läkaren Hartmut Hopp. Det var därför som programledaren Alex Letic för den populära podden Sekter ringde upp mig i stugan utanför Rio och frågade hur det kändes att besöka den slutna nazistsekten. Går att lyssna på här.

Kommentera