15
mar
2014

Den brasilianska klassresan

En improviserad studio vid en av strandkioskerna i Arpoador

Ett av Sveriges Radios bästa program, utrikesmagasinet Konflikt, har besökt Rio de Janeiro. De har gjort en timme om “Den brasilianska klassresan” med flera intressanta reportage från varuhusprotester, favelor, läkarkliniker och kontor av programledaren Kajsa Boglind och SR:s fantastiske korre i Latinamerika, Lotten Collin. Jag och journalisten Rafael Maranhão fick äran att vara med på vart sitt hörn och ge vår syn på saken hur klassresan gått. Lyssna här.

2 Svar

  1. Som en del redan har kommenterat: det är lite synd när SR /Konflikt satsar en timme pa Brasilien under den spännande titeln “klassresan” att programmet knyts upp kring tre journalister pa stranden vid Arpoador, alla med svensk bakgrund (fast jag gillar alltid att lyssna pa Henrik). Sa här kommer lite kritik ocksa fran en journalist! Borde inte lyssnarna fa lite bättre perspektiv pa den här klassresan? Jag menar att Brasilien inte fick stabilitet i sin ekonomi förrän 1994/1995, samt att Lulas goda ar vid rodret till stor del var ett resultat av att han fortsatte pa den inslagna vägen, med mer resurser till hands. Det framgar lite i sändnigen att det finns konsensus i Brasilien för en socialdemokratisk modell, vad som inte framgar är varför det fastnat för Dilma. En intervjuad brasiliansk ekonom säger att det finns en konflikt mellan välfärd och tillväxt, i själva verket tror jag att fa specialister skulle halla med om det. Det finns en konflikt mellan kort sikt och lang sikt, det är den Dilma sitter fast i. Tillväxten (och välfärden) kan inte fortsätta langsiktigt utan investeringar, bade statliga och privata. Att satsa allt pa konsumtionen (bilar, inte kylskap!) fungerade i ett par ar, nu har ribban för vad som krävs i ekonomiska atgärder och planering höjts avsevärt. Dilmas ekonomiska tänkande baserar sig dessutom pa samhällsmodeller som var relevanta för 40 ar sedan (och bl.a. utnyttjades av general Geisel under militärdiktaturen), men som inte fungerar i dagens globala samhälle med inte minst krav pa hallbara lösningar. 9 av 10 bra ekonomer i Brasilien pekar pa detta. Det är i och för sig intressant att lyssna pa en amerikansk nobelpristagare som lägger tyngdpunkten pa utbildningens roll, men nog kunde Lotten ha tagit med nagon av Brasiliens briljanta ekonomer, exempelvis André Lara Resende, som var med om att strypa hyperinflationen och nu star Marina Silva nära!

  2. Bra synpunkter, Richard. Varför det fastnat för Dilma är ett tema som måste utvecklas, men jag tror det blir mycket sånt inför valet. Nu är svensk media bara intresserad av Ryssland och Latinamerika går i ide, igen.

Kommentera