2
sep
2016

Den juridiska kuppen

Bakom Tia Zélia hänger de signerade porträtten av Dilma och Lula.

Bakom Tia Zélia hänger de signerade porträtten av Dilma och Lula.

Den senaste veckan har jag varit i den fascinerande fantasiön Brasília som jag kom till första gången hösten 2002. Då var det för att bevaka sista omgången i presidentvalet mellan vänsterns Lula da Silva och högerns José Serra. Det blev en historisk valvinst för Lula och hela Södra nöjessektorn i Brasília jublade. När jag 14 år senare är tillbaka i den unika huvudstaden är den tyst. Esplanaden är avstängd och det känns som om något otäckt har hänt. En av de mest intressanta möten denna gång var med Lulas före detta kock, Tia Zélia i Vila Planalto – “Oron stiger bland Brasiliens fattiga“.

Här är några andra artiklar som jag skrev om avsättningen av Dilma Rousseff. “Brasiliens politiska kris är inte över för att Rousseff tvingas avgå“, “Vi är ett steg från en statskupp“, “Allt pekar på att Dilma Rousseff avsätts“, “Oppositionen jublade när resultatet kom“, “Tre frågor om Brasiliens framtid efter Dilma Rousseff avsatts” och “Rousseff ger inte upp – kommer att överklaga“.

1 Svar

  1. Christian

    Hej Henrik, rent legalt har väl senaten rätt mycket på fötterna i detta fallet? Sedan kan man ju givetvis fundera över könsmässiga och andra aspekter i fallet ( vad hade hänt om det var en manlig president? är det ett så stort brott att hon måste avsättas? ) men så vitt jag begriper är väl konstitutionen tydlig på punkten att budgetreglerna ska följas?

    Att andra presidenter har gjort samma sak tycker jag inte är ett argument som Dilma borde använt, two wrongs don’t make a right. Så statskupp, håller jag inte med om. Utnyttjande av juridiken till max, absolut. Moraliskt fel, säkert det också med tanke på hur många lik de andra har i sina garderober. Demokratiskt tveksamt, absolut.

Kommentera