15
apr
2012

Den svenska nykolonialismen

Joaquina Awalu får gå allt längre bort från byn för att hämta ved

DN Kultur uppmärksammar mitt och Anders Kristenssons reportage i Filter om Svenska kyrkans misslyckade biståndsprojekt i Moçambique. Sverker Lenas skriver bland annat att:

Nu råder inget tvivel om att även Sverige är delaktigt i vår tids nykolonialism. Han skriver också att När den rika delen av världen påstår sig vilja hjälpa den fattiga satsar man ofta på resursutvinning och storskaliga jordbruksprojekt. Så antas exporten till världsmarknaden öka och mottagarlandets fattiga äntligen få sig en tugga av tillväxtäpplet. Hur lite som i realiteten ofta kommer de fattiga till del illustreras av ett mycket läsvärt och upprörande reportage i nya Filter, där Henrik Brandão Jönsson reser till Moçambique för att granska ett av Svenska kyrkans största biståndsprojekt någonsin.

DN:s kulturskribent jämför det urspårade skogsprojektet i Niassaprovinsen med Lundin Oil och skriver att:

Lika lite som bröderna Lundin hade 1700- och 1800-talets imperialister en uttalad målsättning att fördriva och massakrera urinvånare. De talade vackert om utvecklingen av “terra nullis”, ingenmanslandet. Det var bara några år sedan som det svenska kommunalbolaget Sekab ertappades med land grabbing i Tanzania. Kul att vårt reportage uppmärksammas och kanske får igång en debatt om vad svensk välvilja kan ställa till med.

Svenska kyrkan gör redan allt för att rentvå sig från ansvar och har nu även publicerat en text på engelska som förklarar att det är Västerås stift som driver skogsprojektet, inte Svenska kyrkan. Att Västerås stift (Sveriges tredje största stift med 77 församlingar) är en del av Svenska kyrkan framkommer inte i försvarstalet som går att läsa här. Än så länge har inte de ansvariga i Västerås stift uttalat sig.

Kommentera