30
dec
2010

Det rasistiska klasshatet

Rubens Barbosa med sin vita fru

För att skapa ett mer rättvist samhälle bestämde sig brasilianska UD i går för att kvotera in afrobrasilianare till sin attraktiva diplomatutbildning.

– Det är en skandal. Det är hundar som har ras, säger Yvonne Maggi, professor i antropologi vid UFRJ.

Inte heller den inflytelserike, numera pensionerade diplomaten, Rubens Barbosa stödjer initiativet med positiv särbehandling av svarta.

– Raskvotering är något som kopierats från USA, där det finns en klar rasuppdelning. Så ser det inte ut i Brasilien, säger han.

Få saker gör mig så förbannad som när den vita eliten uttalar sig om vad som är bäst för den svarta hälften av befolkningen. Både Yvonne Maggi och Rubens Barbosa är vita och har surfat fram i gräddfilen i ett av världens mest rasdiskriminerande länder. De har njutit av förtur till universitet, sjukhus och anställningar på grund av sin hudfärg. När nu UD försöker korrigera den apartheidpolitiken, som gjort att landet endast företräds av vita diplomater, så gormar de. Vad är de rädda för?

8 Svar

 1. Robert Braunerhielm

  Henrik,
  håller helt med dig om den utbredda rasdiskrimineringen i Brasilien. En diskriminering som ofta förnekas av brasilianare och även av svenskar som bor i landet. Jag har varit gift med en svart brasilianska, inte ens hon ville höra att Brasilien är rasistiskt. Tills vi gick till en av de finare restaurangerna i Rio, med bara vita gäster. Vi fick ingen service. Väntade nästan en timme på att få beställa. Deras sätt att säga “kul att ni kom, men kom inte hit igen”.
  Robert

 2. Jag har väl ätit tjugo, trettio gånger på Terzetto i Ipanema. Jag tror jag sett en färgad person en gång. Det var en amerikansk företagare som totalt missat att det råder apartheid på brasilianska lyxrestauranger.

 3. Fille

  Bra inlägg.
  Jag tycker att rasismen i Brasilien jämfört med i Sverige skiljer sig åt ganska mycket.
  I São Paulo där jag bodde, så hände det flera gånger att medan jag väntade på att parkeringsvakten skulle köra fram min bil så kom andra gäster fram till mig och bad mig köra fram deras bil. Ganska roligt exempel , men det visar ju på vilka fördomar som finns mot mörkhyade människor. Rasismen i Brasilien är ganska dold och inte så uttalad. Den liknar på många sätt den rasismen som finns i många asiatiska och afrikanska länder dvs att eliten alltid är några nyanser ljusare och har lite rakare hår än de fattiga i samma land.

 4. Ibland händer det att folk tror att min fru är babá, barnflicka, när vi är ute med vår dotter i Rio. Den här vardagsrasismen borde jag nog skriva mer om. Berätta gärna om du har fler exempel som du råkade ut för i SP

 5. Fille

  Ja det finns många exempel som jag kan ta upp.

  Det är egentligen svårt att veta om det är rasism eller fördomar som ligger bakom många av de exempel som jag varit med om.

  Min kompis som är född och uppvuxen i SP brukade säga något i stil med “jag är inte rasist, men varje gång jag har blivit rånad, att min bil har blivit kapad etc så har förövaren varit svart”. Det blir då naturligt, nästan en överlevnadsinstinkt att automatiskt associera mörkhyade med fara. Jag vet själv från min ungdom på tidigt 90-tal att det räckte med att man såg någon med rakat huvud och bombarjacka för att man skulle bli på sin vakt. Det kunde ju vara en skinhead!
  Det här med fördomar är väldigt komplext och finns överallt och handlar väldigt mycket om vilka förväntningar man har på folk. Jag bor på Östermalm och har vid flera tillfällen haft hantverkare och leveranser hem till mig, och då fått frågan om det är min lägenhet. På samma sätt som man i SP förväntar sig att en mörkhyad människa ska vara fattig eller kriminell så förväntar man sig inte att en svart kille i Sthlm ska bo på en viss adress. Handlar det här om rasism, fördomar och hur skadligt är det för samhället och individen? Finns nog inget riktigt svar på detta.

  En intressant sak som jag lade märke till var att i reklamkampanjer så var det väldigt sällan som svarta person porträtterades. Tror att jag har sett en Petrobrasreklam där de hade med en mörk kille, i övrigt så är det en oproportionerligt stor andel personer med europeiskt utseende som man ser i kampanjerna. Vad är orsaken till det? De brasilianare med afrikanskt ursprung har väl inte samma köpkraft som de med europeisk.

 6. Jag tycker det låter hemskt det du berättar. Klart det är fördomar, men eftersom det handlar om hudfärg, så handlar det om rasistiska fördomar. Det är ungefär som när mina svenska vänner på besök frågar min fru hur hon kommer till jobb.
  – Kör bil, svarar hon.
  – Jaså, du har bil.
  Varför skulle hon inte ha det???
  Diskrimineringen som sker i reklamen är också allvarlig. Den befäster att det är vita som har pengar och makt. Enda gången man ser svarta är, som du skriver, när statliga Petrobras annonserar. Det har regeringen krävt. Men konstigt nog så gäller det inte den statsägda sparbanken Caixa Federal. I deras senaste reklam vinkar femtio personer från ett torg. Inte en enda är svart, trots att banken används minst lika flitigt, om inte flitigare, av afrobrasilianare än vita.
  Jag är för kvoteringsförlaget som varit upp flera gånger i kongressen. Förslaget kräver minst tjugo procent afrobrasilianare i all reklam, trots att de utgör hälften av befolkningen…

 7. Sune Kvist

  Fille

  Bra nyanserade inlagg. Inget latt amne detta.

  Min fru vaxte upp i Blumenau enda fargade i skolan. Hennes farfar var Paranas forsta fargade advokat, hennes far Civil Ingenjor.

  Faktiskt kanner jag storre rasism nar vi ar i Europa det gor aven min fru.

  I SP ar vi ibland pa typ Faisano & Unique och dar marker jag ingenting aven fasst det ar typisk vita stallen.

  Men visst marker jag att rasism finns som typ pa banken. Det skall alltid kollas extra noga, tills jag stallde till med en skandal. Samma typ av skandal behovdes i Europa.

  Men jag staller mig ocksa fragan ?¿ Nar vi gar pa battre stallen, varfor finns det sa fa fargade ?¿? Kan det mojligen vara sa att man valjer att inte ga pa vissa stallen, ungefar som att ar man fodd i Angered i Goteborg sa flyttar man knappast till Hovas/Kullavik aven om man har pengar. Nagot som jag ocksa markte for 30 ar sedan. Som skillnaden att bo oster om vag 158, och vaster om samma vag. Man gick i samma grundskola oster om vagen gick sallan vidare till universitetet. Varfor ?¿

  Men ar man gift med en 20 ar yngre fargad kvinna sa kanns det battre i Brasilien an i Sverige dar man kan fa hora ” Skaffa dig en tjej i din egen alder gubbdjavel ” vilket hande en god van som bara ar 4 ar aldre men hans fru ser yngre ut.

  Vi har blivit ranade 7 ganger i Spanien aldrig i Brasilien, da av rumaner. Man skapar sin egen rasism utan att man tanker pa det.

  Firade nyar med en fargad 6 aring, han hatar att han ar fargad. Hur blir det sa ?¿?
  Det maste vara mycket svart att vaxa upp med dessa tankar.

  Jag tror inte bara dom vita ar grunden till all rasism utan aven de utsatta. Mina ytterst liberala barn i Sverige fick inte dansa pa disko med iranska tjejer for deras iranska broder. Svart att vara liberal foralder da…… Jag lider med alla som blir utsatta, tar alltid parti for den utsatte. Det galler att inte vara radd for att saga ifran.

  Retar ganska ofta vita brasilianare dom kan ju inte ens dansa samba pagode.

  Det mest fordomsfyllda jag upplevt i Brasilien serverade av en svensk/brasilianare. Men idioter finns overallt.

 8. Jag är vit, och leva väl, precis som vanligt i Brasilien du har en vit eller ljus hy, men om du är svart, kan du leva väl i mitten av svarta i städer eller distrikt där 80% av människor är också svart , rasism tar aldrig slut eftersom rasism är bara vita människor rädda för att förlora makt, politik, pengar och förslavade är också så att vänner rasism inget annat än rädsla för att förlora, jag menar också att svenska folket är kär Brasilianare göra po inte vita, men de saker de gjorde, som Daniel Berg och Gunnar Vigren, älskar er alla i Jesu namn messiasgestalter

Kommentera