28
okt
2014

Dilma Rousseff lovar bättring

Dilma Rousseff blev omvald med 51,6 procent av rösterna. Endast två procentenheter före hägerns Aécio Neves.

Dilma Rousseff blev omvald med 51,6 procent av rösterna. Endast två procentenheter före Aécio Neves.

RIO DE JANEIRO/DN

Vänsterledaren Dilma Rousseff är återvald som Brasiliens president, trots ett utbrett missnöje med hennes ledarskap. I segertalet lovade hon att hon skulle bättra sig, men frågan är hur?

– Jag måste lita på henne. Det finns inget annat val. Den andra kandidaten är från högern och bryr sig bara om de rika, säger Simone Carvalho.

Hon arbetar som städerska på ett arkitektkontor i Rio de Janeiro och röstade för andra gången på Dilma Rousseff.

– Hon gör sitt bästa, men det är inte lätt att styra Brasilien. Det finns så många intressen, menar hon.

Portvakten Claudio Marinho röstade också på Dilma.

– Jag kommer från det torra, nordöstra Brasilien, där högern aldrig gjort något. De bryr sig bara om de mer utvecklade delstaterna i södern. Dilma är min president, även om hon måste bli effektivare, säger han.

När Dilma Rousseff valdes till president första gången 2010 red hon på arbetarpartiets popularitetsvåg som hade ett 70-procentigt stöd hos befolkningen. Efter hennes första år tyckte 58 procent av väljarna att hon gjort ett bra eller utmärkt jobb. Det var först när den ekonomiska tillväxten minskade 2012 som förtroendet för henne minskade. Som sämst var det under VM-protesterna i juni 2013 då flera miljoner demonstrerade mot att regeringen lagt 81 miljarder kronor på att arrangera ett VM i fotboll åt Fifa. Dilma fick bara 32-procentigt stöd hos väljarna.

När sedan en korruptionsskandal briserade på det statligt kontrollerade oljebolag Petrobras i somras var det många som trodde att oppositionen skulle vinna. Högerledaren Aécio Neves ledde länge i mätningarna, men när arbetarpartiet i förra veckan mobiliserade sina anhängare och argumenterade för en klasskamp var loppet kört.

– Jag är faktiskt riktigt sur. Jag hade hoppats att vi skulle bli av med arbetarpartiet. De har suttit i tolv år nu och ekonomin blir bara sämre och sämre, säger Cecilia Gomes, psykoterapeut.

Hon är rädd för att arbetarpartiet nu kommer att bita sig fast ännu hårdare vid makten.

– Det skulle inte förvåna mig om de kallar in den förre presidenten Lula da Silva att ställa upp i nästa val 2018. Arbetarpartiet tar över vårt land, säger hon.

Dilma Rousseffs första vallöfte är att försöka genomföra en folkomröstning om en politisk reform i landet. Hon vill bland annat förbjuda privata bolag att skänka kampanjbidrag till partierna och försvåra för korrumperade politiker att ställa upp i kongressvalet. De som köpt dyra villor och bilar, men inte kan redovisa för var pengarna kommit från, ska få sina tillgångar beslagtagna. Hon vill också föra en dialog med oppositionen, men efter alla påhopp under den hätska valkampanjen, kan det nog bli svårt.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta: ledarstil

Dilma Rousseffs ledarstil är kritiserad inom arbetarpartiet. Hon styr med järnhand och har inte överseende för misstag. Flera gånger har hon skällt ut medarbetare till den grad att de börjat gråta. Efter fyra år vid makten har hennes medarbetare delats in i två läger. De som är rädda för henne och de som avskyr henne. När hon börjar sin nya mandatperiod den 1 januari 2015 lär hon försöka lätta upp sin ledarstil, men frågan om det går.

Oppositionen har kritiserat Dilma Rousseff för hennes dåliga ekonomiska politik. För att gå kritikerna tillmötes har hon lovat att byta ut sin finansminister. Det ska också bli intressant att se hur Dilma 2.0 hanterar korruptionsskandalen i Petrobras och inflationen.

1 Svar

 1. NILS GUNNAR LINDGREN

  För oss som röstade på Aécio (ja jag är Brasiliansk medborgare), var söndagkvällen efter valet en riktigt trist kväll. Hoppet att äntligen få bort PT från regeringen och allt annat grusades för denna gång och jag håller med Cecilia Gomes, att PT nu kommer att bita sig fast än mer och äta sig in i allt som rör Brasilien.

  Och det glöms bort – framför allt ibland de fattiga – att många av PTs sociala reformer hade sin födelse i den tidigare presidenten FHCs regering, innan Lula trädde till.

  Dilma vann med endast 3 miljoner röster vilket ger ett splittrat land med hälften PT och hälften PSDB.

  Man får verkligen hoppas att Dilma förstår att denna andra omgång får hon styra bättre också med tanke på dem som inte röstade på henne. Vi är ju Brasilianare också.

  Jag ryser inför tanken att Lula kommer tillbaka 2018. Att ett parti skall sitta 20 år vid makten, är inte hälsosamt för landets utveckling, speciellt inte för ett land som Brasilien.

Kommentera