»Domarnas omröstning var en fars«
PORTO ALEGRE/DN
Hovrätten bekräftade inte bara korruptionsdomen mot Brasiliens före detta president Lula da Silva. Domarna valde även att höja straffet från nio till 12 års fängelse. Det gör att Brasiliens mest omtyckta politiker antagligen inte kan ställa upp i årets presidentval.
– Det finns mer än rimliga bevis för att Lula da Silva var en av ledarna, om inte den främsta, av ett omfattande korruptionssystem, sa domaren João Gebran Neto.
I tre och en halv timme argumenterade han för att Brasiliens före detta president lett ett kriminellt nätverk som mjölkat pengar från det statliga oljebolaget Petrobras. Några bevis för sitt antagande presenterade domaren inte utan menade att flera detaljer talade för samma sak. Den två andra domarna, som argumenterade i nästan fem timmar, höll samma linje och valde att rösta för att Brasiliens före detta president ägnat sig åt korruption och penningtvätt under sina två mandatperioder mellan 2003 och 2010.
– Att stjäla skattemedel ger inte längre straffrihet, sa domaren Leandro Paulsen.
Lula da Silvas försvar menar att han är oskyldig och att det saknas bevis som stödjer domarnas argumentation. Försvaret ska nu överklaga beslutet, men frågan är om det hjälper. Med största sannolikhet kan inte Lula da Silva ställa upp i höstens presidentval, trots att han överlägset leder opinionsundersökningarna. Hovrättens beslut förändrar valrörelsen när valet nu i stället väntas stå mellan mittenhögern och extremhögerns Jair Bolsonaro. Lulas arbetarparti har ingen självklar ersättare och riskerar att för första gången sedan Brasilien återdemokratiserades 1989 inte ha en kandidat som kan nå andra omgången i presidentvalet.
– Jag är så besviken. Det finns ingen gräns för hur orättvist vårt rättsväsende kan vara, säger Cecilia Moura.
Hon har rest från Pernambuco i nordöstra Brasilien till Porto Alegre i södra delen av landet för att visa sitt stöd åt Lula. Nu hänger hon över kravallstaketen som militärpolisen satt upp runt hovrätten.
– Var är bevisen? Var är bevisen, frågar hon uppgivet i regnet.
Arbetarpartiets anhängare anklagar domarna för att ha tagit ett politiskt beslut och ifrågasätter bristen på bevis. Framför allt kritiseras João Gebran Neto, den förste domaren som röstade.
– Han agerande som en fotbollssupporter under en match. Hans röst baserades på vad han själv kände, säger vänsteradvokaten Patrick Mariano till nyhetssajten Brasil de Fato.
I miljonstaden Porto Alegre, som en gång i tiden var arbetarpartiets mönsterstad, samlades tiotusentals anhängare och demonstrerade mot hovrättens agerande.
– Om landets mest populära politiker inte får ställa upp i valet så blir det inget rättvist val, säger Paulo Mendes.
Han är medlem i oljearbetarnas fackförbund och arbetar på oljebolaget Petrobras som mjölkades på pengar under Lula da Silvas mandatperioder.
– Visst, det försvann pengar, men inget visar att Lula kände till det, menar han.
Det mest kontroversiella i domslutet är att domarna använde en strandlägenhet som bevis för att den före detta presidenten varit involverad i korruptionssystemet. Enligt domarna fick Lula lägenheten som tack för att ett byggbolag fick fortsätta att sända överfakturerade fakturor till Petrobras. Det enda bevis som domarna presenterade är att Lulas fru besökte lägenheten två gånger innan hon dog, men Lulas namn finns inte på köpekontraktet utan lägenheten ägs fortfarande av byggbolaget.
Trots att Lula förlorade sin överklagan hos hovrätten riskerar han inte att omedelbart sättas i fängelse. Först efter försvarets sista överklagan kan han föras till fängelse. Om det sker innan valet i oktober är risken stor att domarna skapat en martyr som från fängelset kommer att påverka väljarna.
– Domarnas omröstning var en fars och överenskommen i förväg, säger arbetarpartiets ordförande Gleisi Hoffman.
HENRIK BRANDÃO JÖNSSON