2
okt
2014

Få vill ha tillbaka högern i Brasilien

Aécio Neves, 54, barnbarn till legenden Tancredo Neves

Aécio Neves, 54, barnbarn till legenden Tancredo Neves

RIO DE JANEIRO/DN

Brasiliens mest dramatiska val på över tjugo år går in i slutspurten. Trots ett utbrett missnöje med det 12-åriga vänsterstyret är det inte många väljare som vill ha tillbaka högern.

Det kvittar att högerns kandidat, Aécio Neves, är barnbarn till en legendarisk politiker som utsågs till Brasiliens första civila president efter den 21-åriga diktaturen. Väljarna lockas inte av hans budskap om att rensa upp korruptionen kring det brasilianska arbetarpartiet. Trots en kampanjslogan som handlar om etik, värdighet och anständighet beräknas Neves inte få mer än 19 procent av rösterna på söndag.

Han kommer i så fall bli den första högerkandidaten sedan 1989 som misslyckas med att ta sig vidare till den sista och avgörande valomgången i det brasilianska presidentvalet. Istället kommer slaget om Brasiliens framtid att stå mellan den sittande presidenten Dilma Rousseff och miljökämpen Marina Silva som fram till 2008 var minister i arbetarregeringen. Det förvånar att högern, som redan förlorat tre presidentval på raken, gör det igen.

– Jag förstår inte hur man kan rösta på någon annan än Aécio Neves. Han är ju den enda som kan förändra Brasilien, säger Elsa Pratines, 67, pensionär.

Hon har jobbat på General Motors kontor i Brasilien och sitter på expressbussen i Rio de Janeiro som går till överklasstadsdelen Leblon. Elsa Pratines bläddrar i Brasiliens största veckotidning, Veja, som i tio år häcklat arbetarregeringen och försökt hjärntvätta läsarna till att rösta på högern. Elsa Pratines menar att anledningen till att Aécio Neves inte lyckats är att många unga högermänniskor valt att rösta på Marina Silva istället, eftersom hon anses ha störst chans att slå Dilma Rousseff vid en andra valomgång.

– Alla hatar ju Dilma, men den enda som kan slå henne är Marina, säger Elsa Pratines.

Att som höger rösta på Marina Silva är ändå inte lätt. Marina Silva startade sin politiska karriär som marxist och gick med arbetarpartiet redan 1985. Hon har lett kampen mot de skövlande godsägarna i Amazonas och vill introducera en hållbar ekonomisk utveckling av Brasilien. Vid den senaste opinionsundersökningen fick hon 29 procent av rösterna.

På högerns valkontor i stadsdelen Leblon delar två valarbetare ut dekaler, broschyrer och affischer bakom ett bord.

– Alla i vår stadsdel röstar på Aécio Neves, men det verkar inte hjälpa. Arbetarpartiet ser ut att vinna igen, säger valarbetaren Fabiana Studart, 37.

Hon är klädd i en väl urringad klänning och försöker charma männen som går förbi vallokalen. De flesta som kommer in i lokalen är ändå kvinnor.

– Jag bodde här i Leblon redan under militärdiktaturen. Det var fantastiskt. Jag kunde gå ut med alla mina juveler utan att vara rädd. Nu vågar man ju knappt gå ut ur hemmet längre, säger Maria Cristina Ramos da Silva, 72, pensionär.

Hon är utbildad advokat och menar att arbetarpartiets popularitet bottnar i att de ger bidrag till landets fattiga.

– Har du hört det senaste? Brottslingar får bidrag när de lämnar fängelset. Är inte det att ta i? Detta bidragssamhälle fördärvar Brasilien, säger hon och fortsätter.

– Min dotter är läkare och är just nu i USA. Hon ville inte åka hem för att allt är så bra där.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta

Den sittande presidenten Dilma Rousseff beräknas få 39 procent av rösterna vid den första valomgången på söndag. Marina Silva tros få 29 procent. Det gör att de två kandidaterna går vidare till en sista valomgång den 26 oktober. Vid den avgörande valomgången väntas högerpartiets väljare lägga sina röster på Marina Silva, vilket gör att arbetarpartiet kan förlora makten efter tolv år.

Fakta

Aécio Neves är en 54-årig politisk playboy som första förra året stadgade sig. Att han anses se bra ut har gjort att högerpartiet trott att han skulle locka många kvinnliga väljare. I själva verket går han mot högerns sämsta val sedan 1989. Aécio Neves har tidigare varit framgångsrik guvernör i delstaten Minas Gerais, med tjugo miljoner invånare, och var kongressens talman mellan 2001 och 2002.

 

 

2 Svar

  1. Christian

    Ett oväntat resultat i valet verkar det som, men som man brukar säga, it’s always hard to make predictions, especially about the future. Tyvärr tror jag att detta betyder att vi får samma politik i ytterligare 4 år då jag har svårt att se att Neves kan besegra Dilma

Kommentera