11
nov
2007

FN utreder polisvåldet i Brasilien

RIO DE JANEIRO/GP

Det ökade polisvåldet i Brasilien har fått FN att agera. I veckan har Philip Alston, FN:s rapportör för människorättsbrott, varit i Rio de Janeiro för att undersöka avslöjandena om polisens summariska avrättningar i turistparadisets berömda favelor.

I korridoren på åttonde våningen i universitetshuset Cândido Mendes i centrala Rio de Janeiro står anhöriga till dödsoffren på rad. De flesta är mammor som förlorat sina söner i det brutala krig som den nye guvernören i Rio de Janeiro förklarat mot de kriminella knarkligorna som härskar på den före detta huvudstadens kullar.

På åtta månader har polisen skjutit ihjäl 845 människor som antingen misstänkts för att ha varit medlemmar i knarkligorna eller som befunnits sig på fel plats, vid fel tidpunkt, när polisen invaderat de tätbefolkade bostadsområdena med sin drillade insatsstyrka.

— De sköt honom i hjärtat. Här, säger Márcia Jachinto och pekar mot sitt bröst.

— Polisen trodde han var knarklangare. Jag fattar det inte. Även om han så vore har han väl rätt till en rättegång som alla andra. Vi har inte dödsstraff i Brasilien, säger hon och torkar sina tårar.

Marcia står i kön som leder in till sal 812 där FN-rapportören Philip Alston från Australien tar emot offren för att höra deras versioner.

— Det känns skönt att det äntligen är någon som lyssnar på oss. Varken polisen eller rättsväsendet här vill utreda fallet, säger hon och tittar ned på sin t-shirt som pryds av ett stort foto på hennes son.

Hanry Gomes blev 16 år.

När det är Márcias tur att gå in till FN:s utredare möter hon en annan mamma på väg ut ur salen. Elizabeth Paulino förlorade båda sina söner, 13 och 18 år, i en polisräd.

— Usch, ursäkta. Det är svårt för mig att prata nu. Jag har precis berättat om händelsen för FN-rapportören. Allt bubblar upp igen, säger Elisabeth till Göteborgs-Posten och frågar efter ett glas vatten.

När hon satt sig ned återhämtar hon sig.

— Han kunde inte i sin vildaste fantasi tro att det var så illa ställt. Han satt med öppen mun, säger hon och berättar hur polisen i Rio de Janeiro avrättade hennes söner och sedan såg till att rättsväsendets kvarnar skar samman.

Den enskilda händelse som gjort att FN:s departement för människorättsbrott fått upp ögonen för tillståndet i Rio de Janeiro var invasionen av favelan Complexo do Alemão i somras. Här bor uppskattningsvis 200 000 invånare i enkla tegelstenskåkar på ett plant område utanför stadsplanen. Favelan ligger inklämd mellan den dånande Avenida Brasil och den dundrande Linha Vermelha, två av Rio de Janeiros stora motorleder som leder ut från staden. På Rioslang kallas området «Gazaremsan».

Två veckor innan invigningen av de Panamerikanskaspelen i Rio de Janeiro, som samlade 34 nationer från den amerikanska dubbelkontinenten under två veckor i juli, bestämde delstatsguvernören Sérgio Cabral sig för att knarkligorna som styr favelan skulle skjutas ut. Förhoppningen var att eliminera hotet om att knarkligorna skulle kunna störa trafiken på motorvägen som förbinder turistmetropolen med den internationella flygplatsen.

Den nationella insatsstyrka och Rio de Janeiros beryktade enhet för specialoperationer, BOPE, invaderade favelan med 500 man. De sköt sig genom bostadsområdet för att kunna inta knarkligans välbefästa högkvarter. När de väl kom fram var nitton döda, varav ett antal oskyldiga som råkat komma mellan polisen och knarkligornas eldstrider. Polisen hävdade att de skjutit i självförsvar, men när vittnen trädde fram visade det sig att många avrättats med nackskott.

— Det var helt för jävligt. De tog sig in i hem och vände upp och ned på allt. Sköt vilt omkring sig. Det var hemskt, berättar Rossino Diniz, ordförande för favelornas huvudorganisation i Rio de Janeiro.

Han anmälde polisens agerande till Global Justice, en internationell NGO, som genast kommunicerade med FN.

— Polisen skiter i att det endast är en procent som är involverade med knarket. De behandlar alla som bor i favelan som kriminella. Flera hem länsades av poliserna. De öppnade till och med kylskåp och stal yoghurt, säger Rossino som nu hoppas att FN:s rapportör kan göra en oberoende utredning att leverera till det brasilianska justitiedepartementet.

Trots flera påtryckningar har guvernören i Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, vägrat lyssna på FN. Han tog inte ens emot FN:s sändebud under hans besök utan hänvisade till att ingen officiell förfrågan gjorts. Delstatguvernören, som infört nolltolerans mot knarkligorna, menar att det är knarkligorna som begår människorättsbrott. Inte polisen.

— Det värsta är att han har stöd av media i Brasilien och av hela medelklassen. De jublar när de ser de actionfyllda invasionerna på teve och tror att det här kommer att lösa problemet. De fattar inte att dödandet endast sår mer hat mellan rika och fattiga i samhället, menar Rossino.

HENRIK JÖNSSON

2007-11-11

FAKTA

FN:s rapportör Philip Alston, som tidigare utrett summariska avrättningar i Filipinerna, besökte i går eftermiddag favelan Complexo do Alemão för att träffa vittnen till massakern i somras. Han valde att inte göra några uttalanden till media utan hänvisade till den rapport som han nu ska skriva och presentera i april 2008.

1 Svar

  1. Anonym

    Specialstyrkan inom denna polis, jag har inga ord…dem utsätter inte bara favelafolk för tortyr och mord. Vem som helst ur medelklassen eller överklassen som kommer i deras väg dödas. Är man kvinna så har man sextortyr att vänta. Hur kan dem tillåta OS i denna stad när polisen är den värsta fienden och de värsta monstren??? Jag är inte rädd för favelan, men polisen får mig att tro på demoner.

Kommentera