2
okt
2012

Globalisera eluttagen nu!

Brasilien är världens enda stormakt som valt att ha ett uttag som ingen annan har

En av njutningarna med att bo i Brasilien är att landet vill göra allting på sitt eget sätt. För mig som är uppväxt i ett land som ängsligt strävat efter att efterlikna andra är det ganska skönt. Men det har sitt pris. Här kommer en krönika om vad Brasiliens nya eluttag, som inte följer någons norm, ställer till med. Läs här.

11 Svar

  1. Enrique

    Säkerhet eller försök till jobbskapande och handelshinder?

    Kan för övrigt inte annat än hålla med dig.

  2. Hanna

    Hahaha – ja, det här är helt galet, och jag håller med till fullo! Just eluttagen här är ett återkommande irritationsmoment i vardagen och frambringar en liten ordning-och-reda-fascist även i mig. Det känns alltid som det finns hur många olika uttag som helst, och att just den kontakt man för tillfället behöver ström till inte passar i någon utav dem…

  3. Nils Gunnar Lindgren

    Helt rätt Henrik, fullständigt galet!

    Glöm inte när Brasilien införde färgTV på sjuttiotalet. Det fanns då 2 typer av standard i världen, USA och Europa. Brasilien hade det amerikanska systemet för att sända den svartvita TV bilden. Den amerikanska färgsystemet var dåligt med märkliga färger. Men att införa det bättre Europeiska systemet gick inte då alla gamla TV burkar skulle sluta att fungera. Man hittade då på ett mit-i-mellan system; USA system att sända bilden och Europeiskt system för färgen. Det enda land i världen med detta system kallat PAL-M. En guldgruva för alla som byggde om videobandspelare från USA på 80-talet.

    Sen kom digital TV, denna gång med 3 system i världen, USA, Europa och Japan. Raskt tog Brasilien och gjorde sitt eget system byggt på det Japanska, vilket tillförde världen ett 4:e digitalsystem. Som bara finns i Brasilien (de försöker att sälja det till andra länder i Latin Amerika).

    Så vi lever i ett spännande innovativt land.

  4. Hahahaha Nils, tack. Det hade jag glömt och ännu ett bevis på att Brasilien inte klarar av att ta något rakt av från Europa eller USA utan att förvränga det på sitt sätt. Min polares dokumentär, som skulle visa på Rios internationella filmfestivalen i veckan, skickades tillbaka utan att den visats. Tekniska problem. Min polare skickade biokopian från USA direkt till Rio, men efter att ha prövat i fyra olika salonger gav de upp. Här är det annan teknik som gäller…

    Enrique och Hanna, vad tror ni är bakgrunden till de här uttagen? Jag tvivlar inte på att säkerhet var det som fick igång arbetet med att ta fram nya uttag. Men hur kunde det bli så fel? Ekonomiska intressen? Handelshinder eller felriktad välvilja?

  5. Enrique

    Hahah. Ja, men någon form av politisk markering känns det ju som att det är. Man visar att man kan ta fram ett eget nationellt “hittepå”. Jobb “skapas” i processen att ta fram ett nytt system, tillverka, sälja, distribuera, byta ut. Inte minst för hobbyelektrikern…
    Säkerhet må vara en aspekt, men det känns som om det får en marginell effekt och inte riktigt är den riktiga huvudtanken med det hela.

  6. Hanna

    Nej, jag vet verkligen inte, men ibland får man ju mest känslan av Brasilien bar vill vara lite allmänt “Emma-tvärtemot”. Gå sin egen väg helt oavsett om det redan finns bra upptrampade vägar…

  7. Håller med dig Hanna. Det är lite trotsig tonårig över Brasilien. Vill inte gå i någon annans spår utan ska helst testa själv. Kanske är det därför man gillar Brasilien;)

    Har du någon åttiotalsfråga att bidra med?

  8. I´m sorry to point that you have commited a mistake. Brazilian plug follows International Electrotechnical Commission standard number 60906-1 (source: http://en.wikipedia.org/wiki/IEC_60906-1). Brazil is not doing things in his own way. Quite the opposite, we are pionners adopting an international standard (South Africa also adopted it). It´s also very similar to the swiss plug, and you can use your brazilian notebook in Switzerland 😉 (source: http://www.viajenaviagem.com/2011/09/o-que-a-suica-tem-em-comum-com-o-brasil/)

    According to wikipedia (source: http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets#IEC_60906-1_.28Brazilian_NBR.C2.A014136.29_.28Type_N.29), this plug was intended to one day become the common standard for all of Europe and other regions with 230 V mains, but the effort to adopt it as a European Union standard was put on hold in the mid-1990s.

  9. Do you use some kind of auto-correction on your blog? My comment is diferent from what I wrote. As an example, I wrote “(South Africa also adopted it)” :/

Kommentera