17
okt
2013

»Godmodig gonzoreporter«

The Grass is Always Greener in Brazil

Den första recensionen av Gräset fick mig att le hela vägen hem från Sverige till Rio i veckan. Recensenten Magnus Sjöholm skriver bland annat att “Det som gör texterna så levande är att Brandão Jönsson alltid är där. På olika, annorlunda vägar tar han sig in dit vi andra saknar tillträde: till omklädnings- och styrelserum, tevestudior och stenhårt bevakade trädgårdar, likt en fotbollens godmodige gonzoreporter.” Recensenten jämför mig också med mina kollegor och skriver att “även i internationell jämförelse är Gräset är alltid grönare i Brasilien en alldeles utomordentlig bok om fotboll och samhälle. Fullt i klass med giganter som Simon Kuper, Franklin Foer och Erik Niva. I turneringen ”VM-litteratur-2014” är Henrik Brandão Jönssons verk redan klart för semi!” Yes! säger jag. Här finns hela recensionen och här finns den som PDF under rubriken “Brandão Jönsson skriver i världsklass.”

3 Svar

 1. Patrick

  Klart för semi? i turneringen “VM-litteratur 2014”? Boken sopar ju banan med alla andra. En av dom bästa böcker jag läst, alla kategorier!!

  Kanske är jag lite färgad av att jag upplevde VM-82 som det största och bästa VM nånsin. Och att jag reste runt i Brasilien för många år sen, och ser framför mig alla miljöer och människor.

  Tack för en fantastisk bok.

  /Patrick

 2. Christian

  Grymt bra bok (lästes på 2 dagar), reportage om de “trogna hökarna” var extremt underhållande för det fångar den brasilianska kulturen på ett väldigt tydligt sätt.

Kommentera