30
nov
2010

Här är statens kaka stor och trygg

"Jag brukar komma vid ett, tvåtiden och gå hem vid sju"

Glöm bilden av Brasilien som ett fattigt land, för det är landet inte. Problemet är att pengarna inte fördelas. De största bovarna i dramat är de statsanställda. De tjänar mer än någon annan i samhället, har fler förmåner och jobbar minst. Läs här ett reportage om de statsanställda i Brasilia som jag och fotografen Ricardo Labastier nyligen gjorde åt fackförbundet ST:s tidning ST Press.

3 Svar

  1. Grym artikel. Jag tyckte just perspektivet på hur stor andel av pensionsutbetalningarna som går till tidigare statsanställda var intressant. Enligt Epoca var det så här:
    Kostnaderna för den miljon pensionärer som tidigare varit statsanställda är ca 47 miljarder reais, medan pensionerna för de 27 miljoner tidigare privatanställda bara är 42,9 miljarder.

  2. Visst, det är ju helt sjukt. Hårdrar man det hela så har en statsanställd 27 gånger mer i pension än en privatanställd. Det mest sorgliga är dock att ingen vågade ta upp det sjuka pensionssystemet under valet.

  3. Sonny

    Väldigt bra artikel. Varför skulle någon vilja ta upp detta i en politisk debatt? Det är ju politiskt självmord. Det är inte annorlunda inom statsförvaltningens kärna i Sverige heller. Klyftorna må vara mindre, men tankesättet det exakt samma. Utrikesförvaltningen har ju en av de mest verklighetsfrämmande förmånssystemen, och till råga på allt är det i princip ett familjeföretag dit du som oinvigd har mycket liten chans att komma – oavsett utbildning. Alla vill vi ju ha det bra med rejäl lön och fina förmåner. Klyftor eller ej, Brasilien kommer att ånga vidare. Sveriges framtid förefaller däremot mycket blek.

Kommentera