8
dec
2016

Yemanjá delar med sig

 

En lycklig dykare

En lycklig dykare

RIO DE JANEIRO/DN

När invånarna i Rio befinner sig i kris vänder de sig till havsgudinnan Yemanjá. De offrar silversmycken och sprutar champagne åt henne på stranden i hopp om att deras önskningar ska gå i uppfyllelse. När delstaten nyligen fick ställa in sina betalningar på grund av att de olympiska spelen kostat för mycket växte kön till stränderna. I förra veckan gav offrandet resultat. Vid stranden i stadsdelen Urca började det skölja upp tiotusentals kronor i sedlar.

Badgästerna simmade ut för att hämta sedlarna som alla var i höga valörer och snart hade ryktet spridit sig över hela Rio. Privata dykare dök upp i våtdräkt för att samla på sig ännu mer sedlar och till slut kom polisen till stranden. Polisen upplyste att de som inte lämnar in pengarna på polisstationen kan, enligt paragraf 169 i brottsbalken, straffas med böter eller fängelse i upp till ett år. Eftersom alla vet att polisen ändå inte sköter sitt uppdrag och förmodligen hade snott pengarna själva lämnade ingen in de blöta sedlarna.

Var pengarna kommer från vet fortfarande ingen. En del gissar att sedlarna kastats i vattnet av någon av de två före detta guvernörerna innan de greps i förra veckan misstänkta för att ha stulit pengar ur statskassan. Andra tror att pengarna kommer från någon skum affär som gjorts upp till sjöss. I vilket fall fortsätter sedlarna att skölja upp på stränderna och tron på havsgudinnan Yemanjá har sällan varit större.

Sist offrandet gav resultat var sommaren 1987 då 22 ton marijuana flöt upp på stranden förpackad i konservburkar. Kaptenen, som skulle smuggla marijuanan till Miami, hade dumpat sin last i havet när han såg att kustbevakningen närmade sig. Den sommaren kallas fortfarande »konservburkssommaren« och har resulterat i både böcker och dokumentärer. Frågan är vad denna sommar som är på ingång på södra halvklotet ska kallas? Någon har föreslagit Yemanjásommaren. När havsgudinnan som mest behövdes såg hon till att stränderna fylldes med sedlar.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera