7
okt
2014

Högern skrällde i Brasilien

Socialdemokrat? Knappast. Brasiliens mest konservativa väljare älskar honom.

Socialdemokrat? Knappast. Brasiliens mest konservativa väljare älskar honom.

RIO DE JANEIRO/DN

Brasilien är ett oförutsägbart land. Det visar inte minst utgången i den första valomgången. Högerns kandidat, Aécio Neves, var uträknad eftersom han knappt nådde 20 procent i opinionsundersökningarna, men när det väl var dags att räkna rösterna hade han fått 34 procent. Nu blir det han som möter arbetarpartiets Dilma Rousseff i den andra och avgörande valomgången.

Att miljöaktivisten Marina Silva, som av många var favorittippad, föll så platt beror till stor del på henne själv. För en månad sedan hade hon 39 procent av väljarstödet, men hennes strategi att vända andra kinden till när arbetarpartiets smutskastningskampanj började fungerade inte. Väljarna ville att Marina Silva skulle försvara sig och i stället attackera Dilma Rousseff, men det gjorde aldrig miljöaktivisten. Marina Silva, som är pingstvän, försökte genom sin fromma attityd att utmåla sig själv som valrörelsens martyr. Det fungerade inte utan hennes väljare flydde över till högern som alltid gett arbetarpartiet svar på tal.

– Jag står inte här idag som en slagen kandidat, utan rak i ryggen på grund av att jag inte gav vika på mina principer, sa Marina Silva efter förlusten.

Det brasilianska presidentvalet blir nu en klassisk uppgörelse mellan vänstern och högern. Vad som oroar det styrande arbetarpartiet är att Marina Silva signalerat att hon vill att hennes väljare stödjer högern i den avgörande valomgången om tre veckor. Marina Silva fick 21 procent av rösterna och om alla de väljarna går över till högerpartiet kan det bli maktskifte i Brasilien.

– Vi har bara kommit halvvägs, sa en segerviss Aécio Neves.

Han tillhör Partido da Social Democracia Brasileira, PSDB, som trots sitt namn inte har något som helst med socialdemokratin att göra. PSDB är ett klassiskt höger-mittenparti som privatiserade flera av Brasiliens största företag när partiet styrde landet mellan 1995 och 2002. Partiet vill ha mindre inblandning av staten i ekonomin, öka säkerheten för medborgarna och förespråkar en sänkning av straffåldern till 16 år. Partiet vill att centralbanken ska ha total autonomi och har sina kärnväljare bland överklassen och den övre medelklassen.

Bedömare tror att högerpartiet kommer att sikta in sig på korruptionen som omger arbetarpartiet efter tolv år vid makten. Att landets största företag, det statlig kontrollerade Petrobras, står inför sin största korruptionsskandal någonsin kan skada Dilma Rousseff. Flera av de korruptionsanklagade cheferna på oljebolaget är politiskt tillsatta och det finns lösa misstankar om att en del av pengarna kan ha gått till arbetarpartiets kampanjkassa.

Dilma Rousseff fick 42 procent av väljarstödet och måste nu jaga Marina Silvas vänsterväljare för att kunna hävda sig vid den sista valomgången den 26 oktober. Hennes främsta merit är att arbetarparti förändrat Brasilien och lyft 36 miljoner människor ur fattigdom under de tre senaste mandatperioderna. De flesta som hjälpts lever i nordöstra Brasilien där torkan fortfarande gör att många lever fattigt. I den delen av landet fick Dilma Rousseff ett gediget stöd, men i den rika megametropolen São Paulo med 20 miljoner invånare fick arbetarpartiet endast 26 procent av rösterna.

– Jag är ändå övertygad om att väljarna inte vill ha tillbaka spöket från förr, säger Dilma Rousseff.

Hon menar att PSDB struntar i de fattiga och bara styr för en tredjedel av befolkningen.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Fakta Aécio Neves

Aécio Neves är 54 år och tillhör en familjklan som varit med i brasiliansk politik sedan 1950-talet. Hans farfar var premiärminister mellan 1961 och 1962 och valdes till president av kongressen efter att militärdiktaturen fallit 1985. Hans pappa var guvernör i delstaten Minas Gerais och senator i kongressen. Aécio Neves beskrivs som en politisk playboy som alltid tyckt det varit roligare att festa än att bedriva politik. Vid en kontroll av rattonykterhet för tre år sedan i Rio vägrade han att blåsa och förlorade körkortet.

10 Svar

 1. Hakan Olsson

  PSDB och deras President Fernando Henrique Cardoso skapade Real planen som stoppade den otroligt hoga inflationen som vi hadde innan Realen kom in i 1994, denna planen var grunden till att Brasiliens ekonomi kunde vaxa. Sedan sa ar inflationen en av de sakerna som slar hardast emot de fattiga!
  Om inte PSDB vinner valet sa har vi snart en liknande situation i Brasilien som i Venezuela….. PT arbetar partiet verkar bast pa att sko sig sjalva (mensalao och Petrobras/Pasadena skandalen).

 2. NILS GUNNAR LINDGREN

  Att få bort PT är det viktigaste som vi brasilianare har att göra nu. Att kämpa och få de som röstade på Dilma att förstå att en röst på henne, är en röst att förstöra Brasilien.

  Ekonomin är körd i sank med en inflation som bara ökar. Brasiliens ekonomi står stilla och investeringar har placerats i frysen. DEn artificiella energipolitiken som har hållit bränslepriset på en mycket för låg nivå under lång tid, har medfört att etanolindustrin stänger med massiv arbetslöshet som följd och att Brasilien, som tidigare exporterade olja, idag måste importera bränsle.

  För att inte prata om PT partiprogram som skall implementera PNDH-3, ett program som avser att störta Brasilien in i en kommunistisk diktatur, med total presskontroll och kontroll och överförande av privat egendom. Ett system liknande det som har genomförts i Venezuela med katastrofalt resultat och är på väg att införas i Argentina.

  En genomkorruptiv regim som PTs 12 åriga vanstyrelse har nu en reell möjlighet att ta slut.

  VIVA BRASIL! AECIO president!!

 3. When the News get back to Afghanistan is it must, about the untimely death of their countrymen and the inhumane conditions refugees face on arrival here or shunted off to some other Hell hole. 1+1 = 2 so who could fail to comprehend how the treatment of Afghanistan refugees will contribute in part to the Green on Blue death tool in Afghanistan.

 4. ci fa ci è.Nessuno discute se i fatti costituiscano o meno materia da confessione, questo è certo.Mi da per cortesia una lettura politica che mi aiuti a dipanare la problematica di un potere giudiziario che fa evidentemente politica da 17 anni spalleggiato, dai Santoro, dai Lerner dalle Conchite de Gregorio, dai Vauro, dai Travaglio, dai Paolo Flores d’Arcais….

Kommentera