29
nov
2004

Kan hönsfjädrar rädda Flamengo?

RIO DE JANEIRO/SDS

Den katolske prästen går ut på plan och skvätter välsignat vatten på spelarna. Det finns inget annat att göra. Brasiliens största fotbollslag Flamengo är nedflyttningshotat. Nu är det bara Gud som kan rädda kvar den traditionstyngda klubben, med 26 miljoner supportrar, i första divisionen.

Efter den förödmjukande 6-1 förlusten mot Alfonso Alves moderklubb Atlético Mineiro befinner sig anrika Flamengo på nedflyttningsplats. När laget landade på inrikesflygplatsen i Rio efter matchen mötte fansen med knytnävar och sparkar. Flamengos målvakt, det brasilianska landslagets reservmålvakt Julio Cesar, övermannades och slogs till marken.

Efter den incidenten tog klubbledningen beslutet att flytta alla sina träningar till Volta Redonda, en liten skithåla tretton mil utanför miljonstaden. Dit är det inte många fans som hittar. Förutom då den katolske prästen som åkte ut med välsignat vatten från den guldbeklädda klosterkyrkan São Francisco.

Att fotboll är religion i Brasilien är ingen nyhet. Att spela boll är en av de få saker som världens femte största land lyckas med. Men att religion också är fotboll visste jag inte. Fast jag borde ha anat det.

Rio de Janeiros berömda paradaveny Avenida Presidente Vargas utgår från stadens äldsta katedral Candelaria och mynnar ut i, just det, Maracanã, en av världens största fotbollsarenor. São Judas Tadeu, Helige Judas, ett helgon som sjuka brasilianare tillber är också fotbollssupportrarnas helgon. Det är till honom supportrarna ber för att deras lag ska tillfriskna.

En annan populär rit som de troende supportrarna ägnar sig åt är att söka hjälp av de afrikanska andarna som svävar omkring i det brasilianska samhället. Ofta får en andlig ledare uppgiften att göra en ”macumba”, en speciell rit med många hönsfjädrar, för att tillkalla hjälp från de mäktiga krafterna.

Ingredienserna brukar vara desamma. En påse vitt ris, en påse svarta bönor, färsk lavendel och basilika, två hela lökar, en tjock cigarr och en flaska sockerrörsbrännvin. Det är proportionerna som varierar. När vår dotter blev sjuk direkt efter förlossningen och inte kunde andas för egen maskin tog min sambo kontakt med en macumba-man i bergen. Han bad henne köpa ingredienserna och lämna de vid hans tempel tillsammans med en lapp som beskrev situationen.

Två dagar senare kom ordineringen via mobiltelefon.

– Ta ett örtbad varje morgon och gör dig mottaglig, sa han och lovade att vår dotter skulle bli frisk.

Varje morgon när vi kom till sjukhuset spreds lavendel- och basilikadofterna i salen och undersköterskorna förstod att en macumba-präst varit i farten. Efter sjutton dagar gav det resultat och nu har vi vår dotter glatt sprallande i vårt hem.

Frågan är om samma ritual nu kan hjälpa fotbollsklubben Flamengo? Många supportrar hoppas och befinner sig just nu i de speciella butikerna som säljer varor för att utföra de afro-brasilianska riterna. I veckan är det dags för nästsista hemmamatchen. Klarar Flamengo den och de två andra matcherna slipper Latinamerikas största klubb bli nedgraderad.

Sedan återstår det bara att tacka andevärlden. För vår del handlade det om att bjuda grannskapets ungar på tårta och köpa en stor leksaksbil till templet. Frågan är vad andarna vill ha för att rädda kvar landets största klubb i första divisionen?

HENRIK JÖNSSON

2004-11-29

Kommentera