9
dec
2015

I Brasilien får man inte svära

 

Parlamentarikerna snor miljarder kronor ur statskassan, men de kallar varandra i alla fall »ers höghet«

Parlamentarikerna snor miljarder kronor ur statskassan, men de kallar varandra i alla fall »ers höghet«

I Brasilien kan polisen mörda vem de vill utan att riskera fängelse. Politiker kan sno miljarder kronor ur statskassan utan att behöva betala tillbaka ett öre och gruvbolag kan skita ned hur mycket de vill utan att behöva städa upp efter sig. Men en sak får man inte göra i Brasilien – svära. Läs krönikan om den brasilianska svordomsrädslan här.

1 Svar

 1. Urmas Lepp

  Hej Henrik.

  Kul krönika! Jag har själv haft liknande upplevelser under mina drygt 8 år i Brasilien. Ett tillfälle som jag minns allra bäst var när jag och min fru skulle registrera vår tomt hos prefeitura för att få betala IPTU. Vi ville börja göra detta så snabbt som möjligt för att på detta sätt kunna påskynda processen med att få lagfarten (escritura publica) för tomten.
  Vi besökte prefeitura och fick vänta ett bra tag innan en tjänsteman behagade ta emot oss. Allt verkade faktiskt fungera utmärkt, och han började fråga mig om all möjlig information som han plitade ner i ett formulär. Det var en himla massa frågor och så frågade han mig om jag hade vigselbeviset med mig. Detta hade jag ju inte tänkt på eftersom det var bara jag som stod som ägare till tomten. Jag frågade då mannen om detta verkligen behövdes på grund av ovan nämnda orsak. Jag frågade samtidigt varför allt skulle vara så krångligt i Brasilien med dokument hit och dit för precis allt. Då blev han fullständigt ursinnig och reste sig från stolen och gjorde sig beredd till att ge mig en rak höger, och skrek åt mig att om det inte passar så kunde jag omedelbart flytta tillbaka till Sverige! Jag skyndade mig då att säga att jag älskar Brasilien och allt det goda som finns där, men att jag samtidigt tyckte att jag hade rätt till att fråga om jag inte visste. Han lugnade sig efter ett tag men vi fick gå därifrån med oförrättat ärende, för att återkomma vid ett senare tillfälle med samtliga dokument.

  Jag har förstått var “problemet” ligger! Det verkar vara så att när någon brasilianare har “lyckats” komma upp sig lite på samhällsstegen, så blir dom så otroligt stolta över detta att dom till varje pris vill visa att det är dom som bestämmer. En kund får ALDRIG ifrågasätta deras auktoritet. Detta gäller i stort sett för varje “tjänsteman/kundmottagare”. Man måste visa respekt och rätta sig efter vad personen bestämmer.

  Vid ett besök hos en läkare som skulle hjälpa mig med att ta bort några vårtor som jag hade på handen så inträffade följande.

  Läkaren satte en bedövningsspruta i vårtorna. Dessa gjorde väldigt ont och jag (vuxna mannen) grimaserade illa, vilket han noterade med en ogillande min. Därefter skulle vårtorna brännas bort med laser. Detta gjorde också otroligt ont och jag frågade då om dom inte hade blå laser i Brasilien. Blå laser hade använts när en vårta togs bort på min fot vid ett tidigare tillfälle i Sverige. Denna blåa laser verkade på ett helt annat sätt och vårtan försvann utan att behöva bli bedövad fört, samt utan att lämna ett sår efter behandlingen. Läkaren tittade argt på mig och lämnade omedelbart rummet utan att ha fullföljt behandlingen. Dessutom så sa han inte ett ord om varför han gick därifrån. Jag hade alltså ifrågasatt hans auktoritet, vilket är en dödssynd i Brasilien.

  Vi västerlänningar är ju vana att kunna ha en dialog med läkare och tjänstemän, och när detta inte accepteras i Brasilien så får vi finna oss i att det liksom går åt h-e.

  Nu har jag ju bott i Portugal under ett år och upplever skillnaden mycket stor, då det här är möjligt att ha en dialog, och här försöker man hjälpa så gott det går. Nu är ju inte allt så mycket bättre här. Men livet är trots allt mycket enklare här och både min fru och jag trivs alldeles utmärkt.

  Ha det gott Henrik och en RIKTIGT GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.

  Urmas Lepp
  Cadaval
  Portugal

Kommentera