14
jan
2011

Jordskreden i Nova Friburgo

Regnet fortsätter i bergen

RIO DE JANEIRO/POLITIKEN

Bilderna sitter i en pärm som bårhusets personal lagt på en lerig motorhuv. Desperat sträcker sig invånarna efter pärmen. De tittar på bilderna i plastfickorna för att se om deras saknade familjemedlemmar återfinns bland de döda i lermassorna. Någon sätter hastigt en hand för sin mun. Ännu ett offer i jordskredskatastrofen i bergen norr om Rio de Janeiro har identifierats.

– Gatan blev till en flod. Bilarna såg ut som flytande frigolitbitar. För att inte slitas med fick jag slå hål i taket på mitt hus och kliva upp på takpannorna, berättar byggnadsarbetaren Juacirde Ponte Rababelo, 65.

Han och hans bror klarade sig. 350 andra gjorde det inte.

– Staden är fördärvad. Flera byggnader i centrum har kollapsat. Nu vill jag bara hitta en väg som det går att ta sig ut härifrån på, säger den pensionerade polismannen Carlos Damásio.

Han bor i staden Nova Friburgo i bergsområdet Serrana tio mil norr om mångmiljonstaden Rio de Janeiro. Staden är en av de hårdast drabbade med över 168 omkomna sedan i tisdags, då jordskreden till följd av de häftiga sommarregnen började skörda offer. Anledningen till att så många dött är att kommunen inte agerat när invånarna byggt villor och kåkar på sluttningarna utan att ha bygglov.

– Flera borgmästare är skyldiga till detta. De har blundat när villorna byggts på kullarna. I vissa fall har de till och med stimulerat byggandet, säger Carlos Minc, miljösekreterare i delstaten Rio de Janeiro.

Vad som förvärrat jordskreden är att de som byggt sina villor även skövlat skogen runt omkring. Trädens rötter har inte längre kunnat binda jorden.

– Vad vi behöver nu är platser där vi kan placera dem som inte längre har någonstans att bo, säger Carlos Minc, som tidigare varit Brasiliens miljöminister.

Historiskt sett har delstaten Rio de Janeiro alltid drabbats av häftiga sommarregn. Förra året kom regnen så sent som i april och orsakade enorm skada i mångmiljonstadens favelor. Flera hundra människor, som byggt sina hus på kullarna i brits på pengar, dog. Denna gång föll de tropiska regnen i januari. Under tre dagar kom lika mycket regn som det brukar göra under hela januari. Vad som är skillnaden nu är att sommarregnen drabbade de rika. Ända sedan den portugisiske kejsaren Dom Pedro II flyttade upp sitt palats till bergen ovanför Rio de Janeiro på 1800-talet har regionen varit överklassens favorittillhåll. Under de heta sommarmånaderna flyttar stadens välbeställda familjer upp till sina lyxvillor i bergen för att nätterna är några grader svalare.

– Jag har tillbringat min barndom i detta hus och har vant mig vid att kontrollera vattennivån i floden. En gång när jag var elva år höjdes nivån en halv meter. Men det är ingenting jämfört med nu, säger musikern George Israel, 50, saxofonist i det klassiska brasilianska rockbandet Kid Abelha med över nio miljoner sålda skivor i landet.

Hans två tonåringar var i hans lyxvilla tillsammans med tre kusiner, en vän och en kokerska när vattnet började stiga.

– Huset var utan el. Och lera och vatten överallt. När min son ringde mitt i natten och sa att vattnet nästan nådde upp till övervåningen blev jag desperat. Jag var tvungen att göra något, berättar musikern som även använder villan i bergen som studio.

Efter att ha misslyckats med att övertala taxichaufförer att köra upp och hämta hans barn hyrde han en helikopter. Piloten tog 16 000 kronor för att flyga upp och rädda hans strandsatta barn.

– Nu ska jag ge blod åt nödställda. Vi behöver hjälpas åt nu, säger George Israel.

För Brasiliens nya president. Dilma Rousseff, kom jordskredskatastrofen olämpligt. Efter endast tio dagar som president måste hon nu styra upp det arbete som hennes företrädare inte fått gjort. De pengarna som förra året viktes för att förebygga regnkatastrofer har fastnat i byråkratiska kvarnar i huvudstaden Brasilia. Nu lovar Dilma Rousseff att de 2,5 miljarder DKK som ska gå till de drabbade områdena ska komma fram.

I dag, torsdag, kommer hon att besöka området tillsammans med delstatens Rio de Janeiros guvernör Sérgio Cabral som hastigt fick avbryta en familjesemester utomlands.

– Katastrofens omfattning är ett resultat av föreställningen att man får lov att bygga var som helst. Om det hade funnits kontroll över byggandet hade inte lika många dött, säger guvernören.

Han är överraskad över mängden som fallit.

– Det är enormt mycket regn som kom, men jag tror inte de kommer att gå upp till så mycket som 500 döda.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

1 Svar

  1. Min mamma pappa moster och ovriga slaktingar bor i Rio men de bor inte i de varst utsatta delarna. Under januari brukar det komma mycket regn men nu ar det betydligt mer intensivt an vanligt sager Paula Persson.

Kommentera