8
apr
2010

Katastrofen i Santa Teresa

22 personer har hittats döda i leran

RIO DE JANEIRO/GP

Favelan som klättrar uppför den branta kullen i centrala Rio de Janeiro har fått sitt namn av den förtjusande utsikten. Favelan har döpts till Morro dos Prazeres, Välbehagens kulle. Den ligger på solsidan. I dag är det en annan stämning i favelan med 10 000 invånare.

– Här ligger de, säger Vânia och pekar på jordmassorna som begravt tio hus på den skarpa sluttningen.

Hennes ögon vattnas.

– Det bara regnade och regnade och så hörde vi ett våldsamt brak. Jordmassorna släppte och drog i väg alla husen, säger hon och torkar sina ögon.

Vânia bor intill katastrofområdet där hittills femton döda personer grävts upp ur lermassorna. Ett tjugotal personer saknas fortfarande.

– Mina grannar hade haft besök under påsken. Hela släkten var där med alla barnen. Så bestämde de sig för att stanna en vecka till. Tio barn, tio barn, upprepar hon och tittar ned i marken.

Räddningsmanskapet hojtar till. De har funnit ett av barnen. Brandmännen skrapar av leran. Det är svårt att avgöra ålder. De lindar in det döda barnet i en filt.

Det ihållande regnet började i måndags. Under 24 timmar dränktes Rio de Janeiro av 280 millimeter regn, dubbelt så mycket som brukar falla under en hel månad. Vattnet hann inte rinna undan utan förvandlade genomfartsleder till floder och stadsdelar till sjöar. Borgmästaren gick ut på TV och uppmanade alla att stanna inomhus. När rapporterna strömmade in hade det ihållande regnet skördat över hundra liv på ett dygn.

Att ett ovanligt kraftigt regn kan släcka livet på så många har fått Brasiliens president, Luiz Inácio Lula da Silva, att reagera. Han lägger skulden på de guvernörer som tidigare styrt Rio de Janeiro.

– Myndigheterna måste förstå att det inte går att tillåta att folk ockuperar områden som inte är gjorda för att bo på. Detta måste gå att förebygga, säger han.

Den nuvarande guvernören i Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, skyller ifrån sig. Han menar att det är befolkningens fel att de bosatt sig där.

– Han är inte klok. Tror han att vi har bosatt oss här för att vi vill? Ingen bosätter sig i en favela frivilligt. Det gör man för att man inte har någon annanstans att bo, berättar Lúzia Maria som iakttar räddningsarbetet på den branta kullen.

Hon är 64 år och ska pensionera sig nästa år. Hon är född på kullen och har jobbat som städerska i hela sitt liv.

– Och nu har de fått hit OS. Undrar just hur de ska klara av det när de inte ens kan klara av ett ihällande regn, säger hon.

Eftersom myndigheterna övergett områdena kontrolleras de i dag av organiserade ungdomsgäng som säljer kokain till medelklassen som bor på de stadsplanerade områdena. Resultatet är att favelorna blivit laglösa. När polis och brandkår körde upp i Morro dos Prazeres sent i måndags kväll möttes de av maskingevärseld från knarkmaffian.

– Det är helt rätt. Polisen kan inte bara köra in här hur som helst. De måste fråga först, säger femtonåriga Amanda.

Men polisen och brandkåren kom väl för att rädda liv?

– Visst. Nu gör de det. Men annars kommer de hit för att skjuta, säger hon.

Ett rop från räddningsmanskapet avbryter stämningen. Ännu ett barn har grävts fram ur lermassorna. Marcos Lima är en av de boende som hjälper till att gräva.

– Vi måste hitta alla. De måste få en värdig begravning, säger han och kramar spadskaftet.

Han är också uppväxt i Morro dos Prazeres, men har en annan syn på knarkgänget som styr favelan.

– De måste bort och kommunen måste in och flytta människorna som bor i riskområden. Börjar det regna igen kan det bli nya jordskred, säger han och tittar upp mot himlen.

Mörka moln samlar sig. Det börjar regna igen.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

Kommentera