4
aug
2018

Konsten att gå ned i spagat

Jag skrev en krönika om hur jag anstränger mig för att leva i två världar samtidigt. Det är en svår konst och leder bland annat till olika uppfattningar i fall där svenskar tycker likadant. Ett sådant fall var sommarens grillförbud. Jag utmanade idéen om att slaviskt följa alla förbud och blev hårt kritiserad. Bland annat fick jag detta mejlet: »Alla har vi dåliga dagar och när du skrev dagens artikel i Sydsvenskan har det blivit ett bottennapp! Det finns verkligen mängder av löjliga regler i Sverige och en del av dem kan man nog bryta utan att det händer något speciellt, men när det gäller eldningsförbudet har jag svårt att förstå, att du är så arrogant.«

Jag svarade läsaren med att min tanke med krönikan var inte att trotsa grillförbudet utan att behandla skillnaden mellan kulturen i Brasilien och Sverige. Jag sände även med ett resonemang som författaren Lena Andersson förde i DN förra helgen. »All den sociala planering och det tillrättaläggande som jämlikheten krävde gjorde också Sverige till regleringarnas och förbudens land, alltid rationellt motiverade, alltid av omsorg och alltid i övertygelsen om att medborgarnas enskilda förnuft ledde både dem själva och samhället till kollektivt oförnuft.« Här kan ni läsa grillkrönikan.

Kommentera