4
dec
2010

Köpte sig loss av polisen

Trots höga löner är rikskrim lika korrumperat som den vanliga poliskåren

Vissa saker kommer jag aldrig att vänja mig med Brasilien. I en vecka har landets 190 miljoner följt dramat med att fängsla knarkligan som beordrade attackerna mot civila mål i Rio. För första gången i landets historia samarbetade marinkåren, fallskärmsjägarna och polisens elittrupper. Medierna gick på högspinn och jämförde invasionen av favelorna med D-dagen under andra världskriget. Så visar det sig att allt är en bluff. Röda kommandots högsta ledning, som i torsdags tvingades rymma från favelan Vila Cruzeiro till Complexo do Alemão, köpte sig loss. De smugglades ut av rikskriminalen redan i fredagskväll. Gömda i bagageutrymmet på en polisbil, iklädda rikskrims grå t-shirt, lyckades de forcera den 2 600 man starka järnringen kring favelan. Åtta miljoner kronor betalade de till polisledningen enligt vittnen.

Vad som gör mig mest ledsen är däremot att riksmedierna nu tystar ned storyn. Hur många är egentligen involverade i den organiserade brottsligheten i Brasilien?

5 Svar

 1. Henrik

  Att Polegar, ledaren inom Röda kommandot, betalade rikskrim för att komma undan.
  Det är riksmedierna som lyft upp hela storyn. Problemet är att de nu tystar ned den och har tagit bort alla artiklarna från sina sajter…

 2. Det där är verkligen tråkigt. Att se hur operationerna i favelorna gick var så spännande att vi hade gott om förhoppningar om att allt skulle gå perfekt.
  Jag trodde verkligen att de tusentals brottslingarna som vi såg på tv rymma ifrån polisen skulle avväpna sig och bara låtsas vara en vanlig person, eftersom de flesta inte har register hos polisen, sedan gå ur riskområdet. Som det ser ut hittade de ett annat sätt att utföra det.

 3. ulrik

  Jag antar att det inte är helt ofarligt för dig om du som journalist skulle bestämma dig för att kampanja för saken i Rio?

 4. Det skulle väl ta någon vecka sedan hade man väl omkommit i en trafikolycka… Marcelo Freixo, den ledande MR-aktivisten i Rio, lever med fyra livvakter dygnet runt. Efter att han började prata om vem som säljer de moderna vapnen till ligorna lever han under ständigt dödshot…

Kommentera