28
maj
2011

Med fotboll som vapen

Demonstranter ska bort så att fotbollsfansens får plats

Fotboll och tortyr var militärregimens främsta verktyg under diktaturen i Brasilien. När det drog ihop sig till första maj och andra viktiga dagar för oppositionen arrangerade regimen heta “clássicos”, derbyn, i alla brasilianska miljonstäder. I stället för demonstrationer blev det fotbollskravaller. För regimen var det perfekt. Frustration och ilska kläddes i fotbollsdräkt. När jag ser gårdagens bilder från Plaça de Catalyna dyker kombinationen fotboll och tortyr upp igen. Polisen rensar torget från demonstranter för att ge plats åt fotbollssupportrar som ska fira en eventuell seger i Champions League i kväll. Det före detta arbetarlaget Barcelona, den enda storklubb som inte accepterar kommersiella sponsorer på sin tröja, skyddas av en polis som skjuter gummikulor och tårgas för att skingra personer som demonstrerar mot arbetslöshet.”Barça är en drog som tämjer folket”, står det på ett plakat. 121 personer skadas. Återigen har fotboll och tortyr använts för att avleda uppmärksamheten.

1 Svar

 1. Kurt

  Spanien ack sa sant. Det var ett skamt 1974 med Franco doende och politik var brannhett. Det skulle bli forsta maj och man befarade det varsta. Men ack nej Man gjorde en Classico Barcelona – Madrid och visade en boxningmatch med Cassius Clay.

  Men lika trist som det ar att ge folket fotboll for att dampa kritik, lika trist ar det att FC Barcelona avslutar alla sina tranings pass med Viva Barca Catalunya libre. Sa som om cracken skulle bry sig ett skit om politik. Dom betalar ju inte ens skatt, fotbollsspelare ar skattebefriade i spanien. Nar ETO krockade pa Mallorca med sin merca cab korde han mot enkelriktat och hade inte korkort vad hande ?¿? Precis ingenting.

  Det katalunien dom vill ha fritt har endast varit ett eget land under ca 4 ar… en droppe i historien. I spanien som fatt mest Eu stod av alla, ar man separatister och pratar 5 sprak med tolkar i Senaten och paralamentet fasst alla kan spanska.

  Aranesiska ar ytterligare ett sprak som pratas i katalunien for syns skull gav Generalitat det oficiell status 2010…..

  I Borneo pratar man 1000 sprak skall man da ha 1000 separatist roreleser, 1000 tolkar i parlamentet ( dvs Om man har nagot ar ignorant dar )

  Nej men jag tycker dom var underbara mot Ronaldo Fenomeo igar pa avskeds matchen.
  Han var inne i 15 minuter och hans lagkamrater lade 4 perfekta passningar till honom synd att han inte lade mal.

Kommentera