26
jun
2017

»Mein Kampf« på bokmässan i Brasília

I förra veckan besökte jag bokmässan i den brasilianska huvudstaden Brasília. Det är den största bokmässan i centrala Brasilien och lockar hundratals utställare. I år var det en bok som stack ut mer än någon annan – Adolfs Hitlers manifest Mein Kampf. Att se den boken säljas var man än är någonstans tar emot. Att se den i Brasilien, där nazisterna hade sin största utlandsavdelning, är ännu svårare.

Anledningen till att Mein Kampf kan säljas så öppet är att rättigheterna för den gick ut förra året, då Adolf Hitler varit död i 70 år. I Tyskland trycktes boken också upp, men gjordes då i samråd med och kommentarer av ledande historiker och forskare. I Brasilien finns inte ens ett varnande förord utan texten på baksidan marknadsför boken som »Nazisternas Bibel«. Omslaget pryds av texten Best Seller.

– Intresset är stort. Den säljer bra, säger försäljningschefen på Promolivros som säljer boken i två delar.

Under bokmässan, som avslutades i går, reas boken för 27 kronor per exemplar.

Trots att bokstånden framför och bredvid bokmässans egen monter har travar med Mein Kampf har inte mässans organisation lagt märke till dem. När jag går fram till en av bokmässans chefer och berättar om bråket inför årets bokmässa i Göteborg, där författare hoppar av på grund av att en högerextrem organisation tillåts medverka, är först reaktionen ljummen.

– Ojdå, vi kanske borde ta bort böckerna, svarar han.

Först när jag visar att den portugisiska översättningen av Mein Kampf inte har något namngivet förlag och inte heller har katalogiserats enligt brasiliansk lagstiftning förstår han att böckerna måste täckas över.

– Tack för att du uppmärksammat oss på detta, säger han utan att vilja uppge sitt namn.

Nazisternas manifest täcks över och besvikna kunder med boken i hand tvingas lämna den ifrån sig. I delstaten Rio de Janeiro, med 16 miljoner invånare, riskerar alla som säljer eller marknadsför Mein Kampf fem års fängelse och 13 000 kronor i böter. Anledningen är att en domare menar att boken bryter mot lagstiftningen och hetsar mot folkgrupper. Att den lagen inte verkar gälla i Brasília, där Högsta domstolen ligger, visar hur långt bort från verkligheten huvudstaden hamnat.

Vad som känns ännu mer oroväckande är att den kandidat som företräder extremhögern i Brasilien har seglat upp som andra man i opinionsundersökningarna. Reservofficern Jair Bolsonaro, som uppmanat till våldtäkt av feminister och erövring av urfolkens mark, har enligt den senaste undersökningen 16 procent av rösterna. Leder gör Lula da Silva med 30 procent av väljarna bakom sig.

Att Jair Bolsonaro på ett och ett halvt år blivit Brasiliens andra mest populära politiker visar att nostalgin över militärdiktaturen växer. Bolsonaro är en av de främsta försvararna av diktaturen och hyllar den officer som torterade den avsatta presidenten Dilma Rousseff med elchocker i underlivet under hennes tid som fängslad gerillamedlem. Inte konstigt att det är många som funderar på att flytta från Brasilien.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

2 Svar

  1. Urmas Lepp

    Hej Henrik!

    Att något sådant händer i Brasilien tycker inte jag är konstigt. I Brasilien finns det ju många som heter just Hitler. Så varför skulle dom tycka att det vore konstigt att sälja en bok av en Hitler? I João Pessoa bodde en man som hade det lite märkliga namnet Hitler Cantalice. Vad jag hör är att det även fanns personer som hette McArtur, Rommel och Mussolini och Stalin!
    När man är så ovetande om historia och då speciellt Europas historia så är det inte märkligt att man inte ryggar inför dessa namn.
    Jag har pratat med många i Brasilien om detta och dom har hört namnet Hitler men vet i stort sett ingenting om honom.

  2. Ludvig

    Skrämmande. Tappade hakan när jag förra året på flygplatsbokhandeln på Viru Viru i Santa Cruz såg stora nytryckta exemplar av “mi lucha” på bästa hyllplats. Då saknar inte Bolivia lik i garderoben precis vad gäller gömda Nazister eller militärdiktatur.

Kommentera