20
okt
2003

Mesas smekmånad kan bli kort

SANTA CRUZ/SDS

På bussterminalen Bimodal i utkanten av Bolivias andra största stad Santa Cruz anlände i går eftermiddag den första bussen från La Paz.

– Det har varit en jobbig resa. Vi fick stanna och plocka bort träd och annat bråte som blockerat vägarna. Tror vi blev tre timmar försenade. Men det var det värt. Nu återgår livet till det normala igen, säger Hernán Alba, 43-årig traktormekaniker.

Han har varit instängd i huvudstaden La Paz och inte kunnat återvända till sin familj i Santa Cruz på över en vecka. Han är bestört över situationen i landet och menar att den senaste tidens konflikt visar att det måste bli slut på det korrupta politiska systemet i Bolivia.

– Det går inte längre att tillgodose en tredjedel av befolkningen och hoppas att de andra två tredjedelarna infinner sig i det. Det funkar inte. Då kommer vi alltid att ha en massa oroligheter. Jag hoppas verkligen att den nya presidenten inser detta, säger han och lämnar bussen för att krama om sin familj.

Hernán Alba är ändå positivt inställd till presidentbytet och tror att Bolivias nya president Carlos Mesa kan göra bra i från sig. En anledning till att han litar på honom är att det första som den nya presidenten valde att göra, på morgonen efter att han svurit presidenteden, var att åka ut till den drabbade La Paz-förorten El Alto. Där höll Carlos Mesa ett emotionellt tal till den fattiga indianska befolkningen och lovade att ställa de ansvariga för mordet på de 73 personer som dog under oroligheterna tillrätta.

– Inte glömma. Inte hämnas. Rättvisa, sa den före detta vicepresidenten, och möttes av jubel från de hundratals invånare som samlats för att se sin nya president.

Den före detta historikern och journalisten Carlos Mesa vet hur man ska hålla ett tal men frågan är hur lätt det kommer att bli för honom att bilda en ny regering. Han har redan klargjort att han inte vill ha en enda politiker som minister. Personerna ska handplockas från andra yrke.

– Detta är hans största problem. Han har inget eget parti att hämta folk ifrån. När han blev inbjuden till regeringen förra året skrevs han in i presidentens parti. Men innan dess har han aldrig tillhört något parti. Han är partilös, berättar Georgina Moreno, politisk redaktör på El Deber, Santa Cruz största dagstidning.

Den enda av de personer som behövs till de tretton ministerposterna, som så gott som är klar, är den före detta riksåklagaren Ana Maria Romero. Hon ledde i våras undersökningen av militärens roll i dödsskjutning av de strejkande poliser i februari tidigare i år.

– Antagligen kommer han att sätta henne som justitieminister, spekulerar Georgina Moreno.

Senare i veckan har Carlos Mesa lovat att han ska byta borgmästare i varje provinshuvudstad i landet och även tillsätta nya personer på de viktigaste myndighetskontoren. Det tror Georgina Moreno kan bli för svårt för honom.

– Han har tiden emot sig. Han måste lugna landet och agera snabbt. Att hitta nya kompetenta personer till så många poster kan bli för svårt för honom. Hinner han inte är det lätt att bonderörelsen tappar tålamodet.

Bonderörelsens starke ledare, Evo Morales, har däremot gått ut och sagt att han stödjer Carlos Mesa, men förväntar sig av Bolivias nya president att han kommer att sätta någon ur den indianska befolkningen, som utgör sextio procent av befolkningen i landet, på ett flertal av posterna. Sker inte detta är Bolivia antagligen snart tillbaka till det kaos som lamslagit Sydamerikas fattigaste land under de senaste veckorna.

HENRIK JÖNSSON

2003-10-20

FAKTA

Den avgående presidenten Gonzalo Sánchez de Lozada anlände till Miami under helgen och checkade in tillsammans med sin fru och tre av sina ministrar på ett av de mest exklusiva hotellen i Miami Beach. Först spekulerades det att den avgående presidenten behövde söka politisk asyl i USA för att komma in i landet, men senare ordnade Bolivias konsul i Miami, Moisés Jarmusz, ett turistvisum på sex månader åt Bolivas före detta president.

Gonzalo Sánchez de Lozadas närmaste planer är att åka och hälsa på ett av sina barnbarn som bor i Chicago. Efter det bär det av till Washington D.C

Kommentera