4
jul
2010

Jaggers skuld till Brasiliens VM-fiasko

RIO DE JANEIRO/SDS

I dag landar det brasilianska landslaget i Rio de Janeiro. Inte någon väntas åka ut till flygplatsen för att möta spelarna.

– Det som retar mig är att vi spelade så bra i första halvlek. Exakt så som vi ska spela. Och så vek vi ned oss i andra. Jag fattar fortfarande inte vad som hände, säger Abel Galvão, en av miljoner brassar som lider av att landslaget blev utslaget redan i kvartsfinalen mot Holland.

Han vandrar nedför pyntade kullerstensgator i Rio. Mellan lyktstolpar vajar plastkonfettin kvar i gult och grönt. På en av husväggarna har någon målat VM-pokalen och prydligt skrivit «Hexa 2010». Hexa betyder sjätte. Det var meningen att landets sjätte VM-guld skulle bärgas i Sydafrika.

– Det känns förjävligt. Det enda vi kan göra nu är att hoppas att Argentina också åker ut, säger Abel och blickar upp från gatstenen.

Skadeglädjen är den enda glädjen i dag i Brasilien och de flesta ger förbundskaptenen, den före detta defensive mittfältaren Dunga, skulden för misslyckandet i Sydafrika. En del av ilskan riktas även mot Juventus Felipe Melo. Hans självmål och utvisning i andra halvlek har gjort honom till årets syndabock.

– Om det funnits fem män i landslaget skulle de klått upp honom i omklädningsrummet, sa Vampeta, världsmästare från 2002, till TV-kanalen Bandirantes efter slutsignalen.

Massmedia ironiserar att den enda anledning till att Dunga tog ut Felipe Melo till landslaget är att mittfältaren, som har en usel säsong i Juventus bakom sig, påminner om honom själv: tuff, defensiv och korkad. Förbundskaptenen hånas också för sin stil vid sidan om planen. Dagstidningen O Globo anklagar honom för att ha agerat diktator och varken respekterat Fifa, det brasilianska fotbollsförbundet eller pressen.

– Han tappade fattningen, blev paranoid och såg fiender överallt, säger journalisten Rogério Jordão.

Det brasilianska fotbollsförbundet, CBF, har redan bestämt sig att försöka få Felipe Scolari till ny förbundskapten. Han gav Brasiliens sitt femte VM-guld 2002 och tog Portugal till final i EM 2004. Numera tränar han klassiska São Paulo-klubben Palmeiras. CBF vill kontraktera honom fram till 2014 då Brasilien för andra gången ska arrangera fotbolls-VM.

– Vi kan förlora VM 2010. Vad vi inte kan göra är att förlora VM 2014, säger Ricardo Teixeira, ordförande för CBF.

Förutom Dunga och Felipe Melo har Mick Jagger fått sig en oväntad känga av de vidskepliga brasilianska fansen. De menar att rocksångaren, som har en son med den brasilianska TV-presentatören Luciana Gimenez, för otur med sig.

«Han satt på läktarna när USA förlorade mot Ghana. Han satt på läktaren när England åkte ut mot Tyskland. Problemet för oss är att nu sitter han på läktaren igen och har valt att heja på oss», skrev dagstidningen O Globo inför matchen mot Holland.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

FAKTA

För oss svenskar är Dunga känd för att ha filmat till sig ett rött kort mot Sverige i semifinalen mot Brasilien under VM 1994. Vid en kollision med Jonas Thern på högerkanten hoppad och vred Dunga på sig tills Sveriges lagkapten blev utvisad av den extrainsatte colombianske domaren. Kort efter nickar Romário in 1-0 och tar Brasilien till final.

Carlos Caetano «Dunga» Bledorn Verri har fått sitt smeknamn från Snövit och de sju dvärgarna. Dunga betyder Toker på portugisiska.

7 Svar

 1. Kristian

  Tyskland kross av Argentina var det perfekta plåstret på såret. Nu går livet vidare. Dunga har redan fått sparken, tidningarna spekulerar i 2014 års laguppställning. Och nu jagas det naturligtvis ny coach.

  Felipe Scolari är onekligen CPFs förstahandsval. Han har i egentlig mening ännu inte övertagit Palmeiras (åh, traditionsrika och guldkantade fotbollsklubb!), ty kontraktet skrevs på helt nyligen medan Felipão, som han kallas, fortfarande befinner sig i Sydafrika och kommenterar VM för en större TV-kanal. Själv säger Scolari att han ska hedra kontraktet han skrivit med Palmeiras, vilket går ut i december 2012.

  Möjligtvis går det att utarbeta en kompromiss: Scolari tränar Palmeiras samtidigt som han är förbundskapten, för att sedan från och med 2013 ägna sig åt landslagget på heltid. Då inte Brasilien kommer att spela VM-kvalmatcher (i kraft av sin status som direktkvalificerad värdnation) är detta scenario inte otänkbart.

 2. Kristian,

  du har helt rätt. CBF försöker få honom vid sidan om Palmeiras. Men det kommer högst att fungera året ut, sedan måste han bli heltid. A Seleção är ingenting man sköter med vänsterhanden. Till och med i Sverige var fansen arga över att Hamrén inte gick direkt till landslaget utan fortsatte att träna Rosenborg i ett halvår…

 3. Kristian

  Jag tror Felipão vore helt perfekt för landslaget. Men mitt Palmeiras-hjärta slits itu av möjligheten att han “stjäls” från oss redan innan han hunnit sätta sin fot på Palestra. Usch och fy, denna novela fruktar jag får ett sorgligt slut…

 4. Kristian

  Hehe, Fogão, alltså. Ja, det tror jag stämmer väl in med dig. Estrela solitária… Well, kanske inte så ensam, men vad vore alternativen? Knappast nyrika Flu, inte heller massornas gangsta-Fla. Vasco är traditionstyngt men varför liera sig med portugiser om man inte måste?

  Glöm ligan. Får vi Felipão är det slutet på 15 års väntan för Verdão. ; )

 5. Adam

  Borde inte Leonardo vara aktuell nu när han är klubblös? Han hade otur under sin sejour som tränare i Milan. Tyckte, som Milan supporter, att det verkade som om han hade fräscha ideer om ett offensivt spel samt en föryngring av truppen.

  Hur står sig hans namn i Brasilien efter alla år i Europa?

  Tack för en underbar blogg förresten!

 6. Visst är Leonardo aktuell. Han och Felipão var de första som nämndes. Men jag tror inte CBF vågar satsa på Leonardo. Han har aldrig riktigt utsatts för hård press, även om han tränat Milan. Jag tror mer att de vill ha Felipão eftersom de vet att han pallar trycket i Brasilien. Leonardo har inte varit tränare i denna röran och det är nog en nackdel för honom.
  Kul att du gillar bloggen!

Kommentera