28
jan
2017

När man mördare domare

Högsta domstolens domare Teori Zavascki

Högsta domstolens domare Teori Zavascki

RIO DE JANEIRO/DN

En misstänkt arrangerad flygolycka riskerar att stoppa utredningen av Brasiliens största korruptionsskandal. Ingen efterträdare har ännu utsett efter att Högsta domstolens utredare omkom i förra veckan när ett propellerplan kraschade utanför Rio de Janeiro.

Den 68-årige domaren hade avslutat etapp ett i den mest omfattande korruptionsutredningen som hittills genomförts i Brasilien. Han hade hittat bevis för att upp mot ett femtiotal politiker var involverade i korruptionsskandalen Operation Biltvätt och han var på väg in i etapp 2 i utredningen. Domare Teori Zavascki hade just avslutat förhören med 77 chefer på Brasiliens största byggbolag, som mot mildare straff berättat vilka politiker de betalat mutor till, när han var på väg till kulturstaden Paraty i skärgården väster om Rio de Janeiro för några dagars semester.

Efter 30 minuters flygning kraschar planet i vattnet utan att piloten meddelat något fel. Tajmingen och sättet som planet, ett tvåmotorigt Beechcraft King Air C90, störtade på har fått de flesta i Brasilien att tro att det rör sig om en avrättning. »Denna ”olycka” måste utreddas på djupet«, skriver åklagaren Márcio Anselmo på sociala medier.

Han kallar domare Teori Zavasckis död för »början på slutet av en epok«.

Vad som stärker spekulationerna om att olyckan var arrangerad är att det finns misstankar om att flera av cheferna på byggbolaget Odebrecht pekat ut den sittande presidenten Michel Temer och hans partikamrater som mottagare av byggbolagets mutor. Det är därför inte många som trodde på presidentens uppriktighet när han reste till begravningen och beklagade domarens död.

För att inte paralysera arbetet har Högsta domstolens ordförande bestämt att domarens kollegor får fortsätta med utredningen till dess att presidenten utsett en efterträdare. Eftersom det finns misstankar om att Michel Temer finns med i utredningen spekuleras det vilt om vilken domare han kommer att välja. Favoriten just nu anges vara Arbetsdomstolens chef. Han är god vän med presidenten sedan 40 år tillbaka och medlem i den konservativa katolska sekten Opus Dei. Han är även god vän med Högsta domstolens före detta ordförande som var pådrivande i att få den folkvalde presidenten Dilma Rousseff avsatt förra året.

Den omkomne domare tillsattes till sin post av Dilma Rousseff och har gjort sig känd för att vara en domare som varken tillåter sig påverkas av politikernas makt eller affärsmännens pengar. Att han nu är död sänder signaler till andra domare i Brasilien att de ska ta det försiktigt när de utreder landets största korruptionsskandal.

– Utan Teori Zavacki hade vi aldrig haft en utredning, menar åklagaren Sérgio Moro.

Den brasilianska haverikommissionen har fått tillgång till den svarta lådan och banden med pilotens samtal med andra piloter i närheten. Ingenting tyder på att planet hade tekniska problem eller att ett oväder var på ingång. Så sent som för två år sedan omkom en brasiliansk presidentkandidat i en misstänkt arrangerad flygplansolycka i närheten som ännu inte blivit utredd.

HENRIK BRANDÃO JÖNSSON

 

Fakta

Operation Biltvätt är den största utredningen som någonsin gjorts av den organiserade korruptionen mellan politiker och byggbolag i Brasilien. Utredningen har pågått i nästan tre år och åklagare misstänker att korruptionssystemet omsatt upp mot 55 miljarder kronor. Pengarna har betalts av byggbolagen för att få statliga kontrakt och politikerna har använt pengarna till att köpa röster så att de kunnat bli valda. Även landets största oljebolag Petrobras är involverade i mutskandalen som fått sitt namn från en biltvätt i huvudstaden Brasília som tvättade en del av mutpengarna rena.

1 Svar

  1. Pingback : Högsta domstolens utredning inger hopp « Henrik Brandão Jönsson

Kommentera